Комітет з питань свободи слова

 

 

 

53

 

03 листопада 21

 

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

о 14 год. 15 хв.

 

 

 

Головує: Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

Присутні народні депутати України: БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., ШВАЧКО А.О.

На засідання запрошені: Драп’ятий Богдан Євгенович – заступник Міністра внутрішніх справ України; Барчук Мирослава – журналіст «UA.Перший», ведуча програми «Зворотній відлік»; Остапа Світлана Віталіївна – Голова наглядової ради Національної суспільної телекомпанії України; Пальчанов Олексій Юрійович – журналіст телеканалу «НАШ»; Побєдоносцева Ірина Євгенівна – генеральний директор Директорату з питань інформаційної політики Офісу Президента України (телефонним зв’язком).

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, С.Самойленко, М.Андріуца.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Про тиск та спроби впливу на редакцію суспільного телеканалу «UA: Перший».

2. Про напад на журналістів телеканалу «НАШ», який стався 30 жовтня 2021 року у місті Суми.

3. Про звернення адвокатів Олександра Катанцева та Володимира Коротуна щодо погроз життю, здоров’ю та пошкодження майна журналістів у м. Харкові.

4. Про запобігання продажу та подальшого незаконного використання журналістських посвідчень.

5. Про проект Закону про внесення змін до статті 154 Кримінального процесуального кодексу України (щодо гарантії незалежності члена Національної комісії з питань захисту персональних даних та доступу до публічної інформації), (реєстр. № 6178 від 18.10.2021р., внесений народними депутатами України Т.Тарасенком, Є.Брагаром, С.Швецем, та іншими).

6. Про проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо вчинення повторного порушення, пов’язаного з незаконною відмовою у доступі журналіста до інформації (реєстр. № 6136 від 06.10.2021р., внесений народними депутатами України С.Швецем, Є.Брагаром, Н.Шуфричем та іншими).

7. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про тиск та спроби впливу на редакцію суспільного телеканалу «UA: Перший».

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., ШВАЧКО А.О., БАРЧУК М., ОСТАПА С.В., ПОБЄДОНОСЦЕВА І.Є.(телефонним зв’язком).

 

Комітет заслухав журналістку «UA: Перший» ведучу програми «Зворотній відлік» Мирославу Барчук, Голову наглядової ради Національної суспільної телекомпанії України Світлану Остапу та генерального директора Директорату з питань інформаційної політики Офісу Президента України Ірину Побєдоносцеву щодо тиску та спроби впливу на редакцію суспільного телеканалу «UA: Перший».

 

Після обговорення Голова Комітету Н.Шуфрич запропонував до наступного засідання Комітету не приймати жодного рішення даючи можливість Офісу Президента, прес-службі фракції «Слуга народу» і редакції програми «Зворотний відлік», яке виходить на Суспільному, це питання врегулювати між собою.

Натомість всі сторони конфлікту погодились, що конфлікт був вичерпаний під час засідання Комітету з питань свободи слова.

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови комітету Н.Шуфрича про напад на журналістів телеканалу «НАШ», який стався 30 жовтня 2021 року у місті Суми.

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., ШВАЧКО А.О., ПАЛЬЧАНОВ О.Ю., ДРАП’ЯТИЙ Б.Є.

 

Вирішили:

 

Заслухавши журналіста телеканалу «НАШ» Олексія Пальчанова та заступника міністра внутрішніх справ України Богдана Драп’ятого про напад на журналістів телеканалу «НАШ», який стався 30 жовтня 2021 року у місті Суми., Комітет вирішив:

 

Звернутися до Міністра внутрішніх справ України Д.Монастирського з проханням:

1.                     Взяти під особистий контроль хід розслідування згаданого інциденту.

2.                     Дати доручення відповідним органам досудового розслідування вивчити додаткові обставини даної справи, які можуть стати підставою відкриття додаткового провадження за статтею 3471 Кримінального кодексу України, а саме: умисне знищення або пошкодження майна журналіста.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення адвокатів Олександра Катанцева та Володимира Коротуна щодо погроз життю, здоров’ю та пошкодження майна журналістів у м. Харкові.

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І.

 

Вирішили:

 

Обговоривши звернення адвокатів Олександра Катанцева та Володимира Коротуна щодо погроз життю, здоров’ю та пошкодження майна журналістів у місті Харкові члени Комітету вирішили:

 

Направити звернення адвокатів Олександра Катанцева та Володимира Коротуна щодо погроз життю, здоров’ю та пошкодження майна журналістів у м. Харкові заступнику Міністра внутрішніх справ України Драп’ятому Богдану Євгеновичу для подальшого розгляду.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 4. Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про запобігання продажу та подальшого незаконного використання журналістських посвідчень.

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., ШВАЧКО А.О.

 

Вирішили:

 

Після обговорення членами Комітету було запропоновано звернутися до Національної спілки журналістів України та до Комісії з журналістської етики з проханням надати Комітету пропозиції для вирішення цього питання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 5. Слухали інформацію заступника Голови Комітету Є.Брагара про проект Закону про внесення змін до статті 154 Кримінального процесуального кодексу України (щодо гарантії незалежності члена Національної комісії з питань захисту персональних даних та доступу до публічної інформації), (реєстр. № 6178 від 18.10.2021р., внесений народними депутатами України Т.Тарасенком, Є.Брагаром, С.Швецем, та іншими).

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., БРАГАР Є.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до статті 154 Кримінального процесуального кодексу України (щодо гарантії незалежності члена Національної комісії з питань захисту персональних даних та доступу до публічної інформації), (реєстр. № 6178 від 18.10.2021р., внесений народними депутатами України Т.Тарасенком, Є.Брагаром, С.Швецем, та іншими), Комітет вирішив: 

 

Запропонувати Комітету з питань правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 154 Кримінального процесуального кодексу України (щодо гарантії незалежності члена Національної комісії з питань захисту персональних даних та доступу до публічної інформації) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо вчинення повторного порушення, пов’язаного з незаконною відмовою у доступі журналіста до інформації (реєстр. № 6136 від 06.10.2021р., внесений народними депутатами України С.Швецем, Є.Брагаром, Н.Шуфричем та іншими).

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., ШУФРИЧ Н.І., КОЗЛОВ М.В.

 

Вирішили:

 

Запропонувати Комітету з питань правоохоронної діяльності включити законопроект до порядку денного пленарного засідання поточної сесії дев’ятого скликання та рекомендувати Верховній раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо вчинення повторного порушення, пов’язаного з незаконною відмовою у доступі журналіста до інформації прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Різне.

 

Н.Шуфрич наголосив, що досі не підписаний прийнятий Верховною Радою України 2 лютого 2021 року Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів» (реєстр. № 3633 від 11.06.2020р.).

Він доручив секретаріату підготувати звернення до Керівника Офісу Президента України Єрмака А.Б. з проханням надати Комітету інформацію щодо стану розгляду цього закону.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

Голова Комітету                                      Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                   Сергій ШВЕЦЬ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи 2021 рік”

21 грудня 2021 09:41
21 грудня 2021 09:37
06 грудня 2021 10:47
19 листопада 2021 14:32
05 листопада 2021 13:49
04 листопада 2021 12:08
18 жовтня 2021 12:07
27 вересня 2021 15:06
10 вересня 2021 13:02
19 липня 2021 12:26