СТЕНОГРАМА

 

засідання Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова

 18 березня 2020 року

 

 

Веде засідання голова комітету ШУФРИЧ Н.І.

ШУФРИЧ Н.І. Шановні колеги, враховуючи, що кворум є, в зазначений час відкриваємо засідання нашого комітету.

Щодо порядку денного зауважень нема?

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. Нема.

ШУФРИЧ Н.І. Прошу затвердити голосуванням. Дякую. З чотирьох присутніх всі одноголосно. Проти, утримались – нема.

Перше питання: про відкриття кримінальних проваджень за статтею 182 та 343 Кримінального кодексу України після подій, які мали місце 13 лютого 2020 року по вулиці Сікорського, в результаті чого відбулося проведення допитів журналістів Марії Землянської та Дениса Бігуса.

Пане Андрію.     

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. Я хочу доповісти. Мені стало відомо…

ШУФРИЧ Н.І. Якщо можна, мікрофон включайте.

МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. Про цю подію мені стало відомо з відкритих джерел. Проводилось розслідування Марії Землянської, Дениса Бігуса щодо одного з керівників МВД. Після того, як вони попросили його про публічний коментар, він відмовився від коментаря, вони були викликані на допит відповідно до кримінальної справи по статтям 182 та 343. І на підставі допиту був тиск: хто замовив, чому ви задаєте це питання?

Відповідно до цього у мене складається враження, що це можна розглядати як тиск на розслідування у зв'язку з тим, що МВД не має права запитувати, хто це замовив, і це є тиск на журналістів. І вважаю, що це є причиною розглянути це питання саме на Комітеті з питань свободи слова, показати журналістському середовищу, що вони можуть знаходитись під захистом народних депутатів та комітету. Дякую.

ШУФРИЧ Н.І. Дякую.

Буде пропозиція описати події, які були зараз вами озвучені, і направити листа на ім'я Міністра внутрішніх справ. Добре? Мова йде про працівника саме Міністерства внутрішніх справ. І копію, якщо ви не проти, заступнику повноваженого щодо питань, пов'язаних із ЗМІ, Антону Герщаенку, щоб два листа ми направили. Один міністру і один на ім'я Антона Геращенка, в якому інформуємо, що ми направили такий лист до міністра і надаємо копію.

Ставлю питання на голосування. Дякую, одноголосно. І проінформувати пані Землянську та Дениса Бігуса з приводу наших дій. Дякую.

Друге питання: проект Постанови про зміни у складі. Я так розумію, що в комісії, яка займається трьома телеканалами, зміни чергові у складі. Ну, як кажуть, це питання технічне. Кожна фракція має право міняти своїх представників, хоча, якщо не помиляюсь, там вже час скоро спливає повноважень цієї комісії.

Якщо нема ніяких заперечень, то ми приймаємо до відома і погоджуємо це питання. Ставлю на голосування. За? Одноголосно. Утримались, проти – нема.

Пане Миколо, а попросіть пані Тетяну, щоб хоча б на хвилинку приїхала.

КОЗЛОВ М.В. Зараз, вона вже на шляху.

ШУФРИЧ Н.І. Добре.

Про результат вивчення документів, наданих шеф-редактором газети "Правовий контроль" Артуром Журбенком. Пане Сергію.

ШВЕЦЬ С.Ф. (Без мікрофону) Ну, історія така, друзі. ………. з цією доповіддю вже давно, може, пам'ятаєте.

ШУФРИЧ Н.І.  Це питання, як кажуть, "з бородою".

ШВЕЦЬ С.Ф. Оскільки ми змінили і не з'являвся пан Артур до нас на засідання, коли ми вже були готові обговорити це питання, інша річ, що зараз він був готовий, але ми, ну, Верховна Рада, змінила формат проведення комітетів.

ШУФРИЧ Н.І. Тоді перенесемо?

ШВЕЦЬ С.Ф. Так, наскільки мені відомо, до керівника нашого секретаріату пана Козлова звернувся Артур Журбенко з проханням без його участі не розглядати це питання. Мені здається, з питання коректності ми можемо це спокійно перенести. Та й, власне, це моя пропозиція. 

ШУФРИЧ Н.І. Домовились. І тоді я вношу пропозицію щодо перенесення цього питання на час, який буде погоджено з паном Сергієм і відповідно Артуром Журбенком.

ШВЕЦЬ С.Ф. Ну, на час, коли закінчиться нинішній режим засідань комітетів Верховної Ради.

ШУФРИЧ Н.І. І контроль щодо цього питання ми залишаємо за Сергієм.

ШВЕЦЬ С.Ф. Так.

ШУФРИЧ Н.І. Прошу проголосувати. Дякую. Одноголосно. Проти нема, утримались – нема.

Четверте питання я поки що переношу, поки не прийде пані Тетяна.

Про затвердження Роз'яснень комітету щодо прав журналістів на отримання інформації. Шановні колеги, є роз'яснення. Ознайомились?

БРАГАР Є.В. Так.

ШУФРИЧ Н.І. Заперечень нема?

БРАГАР Є.В. Нема.

ШУФРИЧ Н.І. Немає заперечень.

КОЗЛОВ М.В. (Без мікрофону) З  Тетяною Вікторівною погоджено і так само …………. Вони дивилися ці Роз'яснення.

 

ШУФРИЧ Н.І. Я попрошу пана Сергія завізувати. Після того, як завізує пан Сергій як секретар комітету, я його підписую, відповідно Роз'яснення буде надіслано зацікавленим особам і на сайті нашому їх обов'язково розмістити.

Ставлю це питання на голосування. За? Одноголосно. Проти нема, утримались – нема.

Так, і щодо розкладу засідань комітету Верховної Ради України. Ну, давайте поки затвердимо… Як це? 1 квітня – це середа, так?

КОЗЛОВ М.В. Да, да.

ШУФРИЧ Н.І. Ну, 1 квітня. Єдине що, у нас триває офіційний карантин до 3 квітня.

ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ.  Так, тому пропоную перенести з 1-го на 8-е.

ШУФРИЧ Н.І. А 8-е – це робота в комітетах, так? У мене буде по квітню-місяцю інша пропозиція. Пропоную вам піти за аналогією із нашим вчорашнім рішенням Верховної Ради України – уповноважити мене правом скликати комітет, крім того, що у мене є і в Регламенті повноваження, не затверджувати зараз дати, а ми погодимо між собою і зустрінемось, враховуючи ситуацію з карантином і наявності питань, які ми можемо розглянути без присутності запрошених. Погоджуємо?

КОЗЛОВ М.В. Так.

ШУФРИЧ Н.І. Дякую, рішення прийнято одноголосно. Тоді ми визначаємося, що два засідання в квітні. А з датою визначаємось. Проти нема, утримались – нема.

Почекаємо пані Тетяну і закриємо останнє питання.

Перерва на кілька хвилин.

 

 

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

 

ШУФРИЧ Н.І. Ми всі питання порядку денного пройшли, крім вашого. Прошу, пані Тетяна. Оголошую перерву завершеною. Переходимо в режим засідання. Питання четверте в порядку денному: про затвердження складу робочої групи з підготовки законодавчих ініціатив за наслідками парламентських слухань на тему: "Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення".

ЦИБА Т.В. Дивіться, ми, як було доручено комітету, тобто повісили оголошення, продзвонили найактивніших членів, які давали нам правки, давали пропозиції до Рекомендацій. Всі, хто дуже хотів, всі, хто давав правки, всі включені. У вас у всіх є документ, де пропозиції до складу робочої групи. Я пропоную прийняти той склад, який є, але дати можливість, що якщо раптом хтось дуже хоче і щоб не було якихось образ, і щоб нас не звинувачували в тому, що ми дуже хочемо і у нас є купа правок, але ви нас не включили в робочу групу, ну, зробити ще таке, що якщо хтось там із "опоздавших" подасть документи, якщо хтось дуже захоче, то ми їх можемо включити.

ШУФРИЧ Н.І. Єдине що, раз весь час запрошені представники ОБСЄ, представництво ОБСЄ, а тут їх нема, так, може, ми їх запросимо?

ЦИБА Т.В. Дивіться, нема питань.

КОЗЛОВ М.В. (Без мікрофону) … Вони попросили офіційний лист, і такий лист ми підготували, і вони після отримання листа …………

ЦИБА Т.В. Тобто якихось заперечень, чи особистих, чи…

ШУФРИЧ Н.І. Ні, немає.

ЦИБА Т.В. Тому давайте ми почнемо з тим складом, який є. Всі, хто хочуть, будуть доєднуватись. Роботи вистачить на всіх.

ШУФРИЧ Н.І. А з Міністерства внутрішніх справ у нас представник є?

КОЗЛОВ М.В. Є.

ШУФРИЧ Н.І. Не бачу. А, Нацполіції представник.

 

КОЗЛОВ М.В. З Нацполіції, так. Вони надіслали буквально на цьому тижні.

ЦИБА Т.В. Ну, але ми сподіваємось, що й інші органи надішлють свої…

ШУФРИЧ Н.І. Добре. Тобто звернення ще до представництва ОБСЄ в Україні.

 Ставлю питання на голосування – затвердити пропозиції до складу робочої групи. За? Одноголосно. Проти нема, утримались – нема.

Шановні колеги, всі питання порядку денного розглянуті, за що вам дуже вдячний. Засідання комітету оголошую закритим.  

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Стенограми 2020 рік”

29 грудня 2020 15:10
17 грудня 2020 10:56
10 листопада 2020 09:55
29 жовтня 2020 12:21
15 жовтня 2020 10:36
02 жовтня 2020 10:17
24 вересня 2020 09:27
15 вересня 2020 11:30
07 вересня 2020 09:52
29 липня 2020 09:29