Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                29

 

                                                                                         16          квітня           14

     

 

Головує:  голова комітету ТОМЕНКО М.В.

 

       Присутні народні депутати України: КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л., РАУПОВ Р.Б., БАГРАЄВ М.Г., МІРОШНИЧЕНКО І.М., КОНДРАТЮК О.К.

 

        Відсутні народні депутати України:  БОНДАРЕНКО О.А.,  ГОЛУБ О.В.,

СТЕЦЬ Ю.Я., АБДУЛЛІН О.Р.

 

       На засідання запрошені: Наливайко Олег Ігорович – Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Аласанія Зурабі Григорович – Генеральний директор Національної телекомпанії України; Аврахов Тарас Григорорвич – Генеральний директор Національної радіокомпанії України; М’ясникова Катерина Сергіївна - виконавчий директор «Незалежної асоціації телерадіомовників»; Остапа Світлана - журналіст Інтернет-видання «Телекритика»; Романюк Оксана Миколаївна – виконавчий директор Громадської організації «Інститут масової інформації».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату комітету Я.Глиняна, М.Андріуца, Л.Блищик, С.Самойленко.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

         1. Перспективи розвитку Національної телекомпанії України: стратегічне бачення та пріоритети.

         2. Щодо ініціювання перевірки правомірності діяльності провайдера цифрових мультиплексів ТОВ «Зеонбуд».

         3. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо визначення поняття національного аудіовізуального продукту та наповнення ним теле-, радіоефірів), (реєстр. № 4143 від 14.02.2014р., внесений народними депутатами України І.Мірошниченком, О.Мирним).

         4. Проект Постанови про деякі питання забезпечення інформаційної діяльності Національної радіокомпанії України (реєстр. № 4292 від 26.02.2014р., внесений народними депутатами України І.Мірошниченком, О.Мирним).

         5. Про включення до Громадської ради Комітету з питань свободи слова та інформації Романюк Оксани Миколаївни –виконавчого директора ГО «Інститут Масової Інформації» та Набруска Віктора Івановича –секретаря Національної спілки журналістів України.

6. Про орієнтовний розклад засідань Комітету з питань свободи слова та інформації на травень 2014 року.

7. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Генерального директора Національної телекомпанії України Аласанія З.Г. про перспективи розвитку Національної телекомпанії України: стратегічне бачення та пріоритети.

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, І.МІРОШНИЧЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, Р.РАУПОВ, О.КОНДРАТЮК

 

Зурабі Аласанія поінформував членів комітету про першочергові кроки та завдання, які він бачить для розвитку Національної телекомпанії України. У частині тематичного наповнення ефіру він наголосив на необхідності орієнтації контенту на суспільні інформаційні потреби. Водночас Зурабі Аласанія приділив значну увагу проекту Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», оскільки, саме положення цього документу будуть спрямовувати роботу компанії.

 

Микола Томенко запевнив, що забезпечення ефективної роботи суспільного мовлення було і залишається одним з актуальних питань для комітету, а члени комітету надаватимуть необхідну підтримку і сприятимуть  впровадженню Суспільного телебачення і радіомовлення в Україні.

 

Також Зурабі Аласанія поінформував, що теледебати кандидатів на пост Президента України заплановано розпочати у травні і тому проводиться   робота по узгодженню фінансових питань та тривають консультації з Центральною виборчою комісією.

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка щодо ініціювання перевірки правомірності діяльності провайдера цифрових мультиплексів ТОВ «Зеонбуд».

 

Виступили:  М.БАГРАЄВ, Р.РАУПОВ

 

Вирішили:

         розглянувши питання щодо ініціювання перевірки правомірності діяльності провайдера цифрових мультиплексів ТОВ «Зеонбуд», Комітет вирішив:

         1. Звернутися до Генеральної прокуратури України з проханням провести перевірку законності рішень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про видачу ТОВ «Зеонбуд» ліцензій провайдера програмної послуги та оператора багатоканальних телемереж МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5 у стандарті DVB-T2 (MPEG-4).

         2. Направити лист Антимонопольному комітету України з проханням перевірити дотримання оператором і провайдером ТОВ «Зеонбуд» вимог законодавства про захист економічної конкуренції в частині формування тарифів.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:3. Слухали інформацію заступника голови комітету І.Мірошниченка про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо визначення поняття національного аудіовізуального продукту та наповнення ним теле-, радіоефірів), (реєстр. № 4143 від 14.02.2014р., внесений народними депутатами України І.Мірошниченком, О.Мирним).

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, Т.АВРАХОВ, К.М’ЯСНИКОВА

 

Вирішили:

розглянувши проект Закону «Про внесення змін та доповнень до Закону України «Про телебачення та радіомовлення» (щодо визначення поняття національного аудіовізуального продукту та наповнення тим теле-, радіоефірів), комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону «Про внесення змін та доповнень до Закону України «Про телебачення та радіомовлення» (щодо визначення поняття національного аудіовізуального продукту та наповнення тим теле-, радіоефірів) повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Голосували:  «за»- 5

                       «проти» – 1

                       «утримались» - 0

 

Рішення прийнято.

Слухали:4. Слухали інформацію заступника голови комітету І.Мірошниченка про проект Постанови про деякі питання забезпечення інформаційної діяльності Національної радіокомпанії України (реєстр. № 4292 від 26.02.2014р., внесений народними депутатами України І.Мірошниченком, О.Мирним).

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, М.БАГРАЄВ, Р.РАУПОВ, Т.АВРАХОВ

 

Вирішили:

 

розглянувши проект Постанови про деякі питання забезпечення інформаційної діяльності Національної радіокомпанії України (реєстр. № 4292 від 26.02.2014р., внесений народними депутатами України І.Мірошниченком, О.Мирним), комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України підтримати проект Постанови про деякі питання забезпечення інформаційної діяльності Національної радіокомпанії України за основу та в цілому.

 

Голосували:  «за»- 3

                       «проти» – 3

                       «утримались» - 0

 

Рішення не прийнято.

 

 

Слухали:5. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про включення до Громадської ради Комітету з питань свободи слова та інформації Романюк Оксану Миколаївну –виконавчого директора ГО «Інститут Масової Інформації» та Набруска Віктора Івановича –секретаря Національної спілки журналістів України.

 

Виступили:  О.КОНДРАТЮК, М.БАГРАЄВ

 

Вирішили:

 

Обговоривши кандидатури Романюк Оксани Миколаївни та Набруска Віктора Івановича, комітет вирішив:

 

1. Виключити зі складу Громадської ради Комітету з питань свободи слова та інформації Сюмар Вікторію Петрівну у зв’язку з призначенням її заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

2. Включити до складу Громадської ради Комітету з питань свободи слова та інформації Романюк Оксану Миколаївну – виконавчого директора Громадської організації «Інститут масової інформації» та Набруска Віктора Івановича – секретаря Національної спілки журналістів України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:6. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про орієнтовний розклад засідань Комітету з питань свободи слова та інформації на травень 2014 року.

 

М.Томенко поінформував членів комітету, що наступні три тижні не пленарні, а робота в комітетах, комісіях і фракціях та робота з виборцями. Водночас він додав якщо наступні тижні будуть пленарними та обов’язково відбудеться засідання комітету.

 

 

Різне.

 

М.Княжицький поінформував, що 9 квітня ц.р. відбулася конференція «Європейські стандарти надання послуг транскордонного мовлення та свобода отримання і передачі інформації в Україні» в якій взяли участь українські та європейські фахівці в сфері телерадіомовлення. Він додав, що за наслідками проведення конференції підготовлено проект роз’яснень. М.Княжицький запропонував підтримати відповідні роз’яснення та розмістити їх на веб-сайті комітету.

М.Томенко запропонував народним депутатам України - членам комітету ознайомитися з цими роз’ясненнями та на наступному засіданні комітету ухвалити відповідне рішення.

 

         Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      Микола ТОМЕНКО

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                                 Олександр ГОЛУБ

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Протоколи засідань Комітету 2016 рік”

22 грудня 2016 15:42
16 листопада 2016 15:46
02 листопада 2016 16:05
19 жовтня 2016 15:44
12 жовтня 2016 23:45
05 жовтня 2016 11:34
21 вересня 2016 09:23
07 вересня 2016 13:23
13 липня 2016 18:15
06 липня 2016 17:15