Протокол № 29 від 16.04.2014

Комітет
16 квітня 2014, 10:25

Комітет з питань свободи слова та інформації

 

 

 

                                                                                                29

 

                                                                                         16          квітня           14

     

 

Головує:  голова комітету ТОМЕНКО М.В.

 

       Присутні народні депутати України: КНЯЖИЦЬКИЙ М.Л., РАУПОВ Р.Б., БАГРАЄВ М.Г., МІРОШНИЧЕНКО І.М., КОНДРАТЮК О.К.

 

        Відсутні народні депутати України:  БОНДАРЕНКО О.А.,  ГОЛУБ О.В.,

СТЕЦЬ Ю.Я., АБДУЛЛІН О.Р.

 

       На засідання запрошені: Наливайко Олег Ігорович – Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Аласанія Зурабі Григорович – Генеральний директор Національної телекомпанії України; Аврахов Тарас Григорорвич – Генеральний директор Національної радіокомпанії України; М’ясникова Катерина Сергіївна - виконавчий директор «Незалежної асоціації телерадіомовників»; Остапа Світлана - журналіст Інтернет-видання «Телекритика»; Романюк Оксана Миколаївна – виконавчий директор Громадської організації «Інститут масової інформації».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату комітету Я.Глиняна, М.Андріуца, Л.Блищик, С.Самойленко.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

         1. Перспективи розвитку Національної телекомпанії України: стратегічне бачення та пріоритети.

         2. Щодо ініціювання перевірки правомірності діяльності провайдера цифрових мультиплексів ТОВ «Зеонбуд».

         3. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо визначення поняття національного аудіовізуального продукту та наповнення ним теле-, радіоефірів), (реєстр. № 4143 від 14.02.2014р., внесений народними депутатами України І.Мірошниченком, О.Мирним).

         4. Проект Постанови про деякі питання забезпечення інформаційної діяльності Національної радіокомпанії України (реєстр. № 4292 від 26.02.2014р., внесений народними депутатами України І.Мірошниченком, О.Мирним).

         5. Про включення до Громадської ради Комітету з питань свободи слова та інформації Романюк Оксани Миколаївни –виконавчого директора ГО «Інститут Масової Інформації» та Набруска Віктора Івановича –секретаря Національної спілки журналістів України.

6. Про орієнтовний розклад засідань Комітету з питань свободи слова та інформації на травень 2014 року.

7. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Генерального директора Національної телекомпанії України Аласанія З.Г. про перспективи розвитку Національної телекомпанії України: стратегічне бачення та пріоритети.

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, І.МІРОШНИЧЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, Р.РАУПОВ, О.КОНДРАТЮК

 

Зурабі Аласанія поінформував членів комітету про першочергові кроки та завдання, які він бачить для розвитку Національної телекомпанії України. У частині тематичного наповнення ефіру він наголосив на необхідності орієнтації контенту на суспільні інформаційні потреби. Водночас Зурабі Аласанія приділив значну увагу проекту Закону «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України», оскільки, саме положення цього документу будуть спрямовувати роботу компанії.

 

Микола Томенко запевнив, що забезпечення ефективної роботи суспільного мовлення було і залишається одним з актуальних питань для комітету, а члени комітету надаватимуть необхідну підтримку і сприятимуть  впровадженню Суспільного телебачення і радіомовлення в Україні.

 

Також Зурабі Аласанія поінформував, що теледебати кандидатів на пост Президента України заплановано розпочати у травні і тому проводиться   робота по узгодженню фінансових питань та тривають консультації з Центральною виборчою комісією.

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка щодо ініціювання перевірки правомірності діяльності провайдера цифрових мультиплексів ТОВ «Зеонбуд».

 

Виступили:  М.БАГРАЄВ, Р.РАУПОВ

 

Вирішили:

         розглянувши питання щодо ініціювання перевірки правомірності діяльності провайдера цифрових мультиплексів ТОВ «Зеонбуд», Комітет вирішив:

         1. Звернутися до Генеральної прокуратури України з проханням провести перевірку законності рішень Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про видачу ТОВ «Зеонбуд» ліцензій провайдера програмної послуги та оператора багатоканальних телемереж МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5 у стандарті DVB-T2 (MPEG-4).

         2. Направити лист Антимонопольному комітету України з проханням перевірити дотримання оператором і провайдером ТОВ «Зеонбуд» вимог законодавства про захист економічної конкуренції в частині формування тарифів.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:3. Слухали інформацію заступника голови комітету І.Мірошниченка про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо визначення поняття національного аудіовізуального продукту та наповнення ним теле-, радіоефірів), (реєстр. № 4143 від 14.02.2014р., внесений народними депутатами України І.Мірошниченком, О.Мирним).

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, Т.АВРАХОВ, К.М’ЯСНИКОВА

 

Вирішили:

розглянувши проект Закону «Про внесення змін та доповнень до Закону України «Про телебачення та радіомовлення» (щодо визначення поняття національного аудіовізуального продукту та наповнення тим теле-, радіоефірів), комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону «Про внесення змін та доповнень до Закону України «Про телебачення та радіомовлення» (щодо визначення поняття національного аудіовізуального продукту та наповнення тим теле-, радіоефірів) повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Голосували:  «за»- 5

                       «проти» – 1

                       «утримались» - 0

 

Рішення прийнято.

Слухали:4. Слухали інформацію заступника голови комітету І.Мірошниченка про проект Постанови про деякі питання забезпечення інформаційної діяльності Національної радіокомпанії України (реєстр. № 4292 від 26.02.2014р., внесений народними депутатами України І.Мірошниченком, О.Мирним).

 

Виступили: М.ТОМЕНКО, М.КНЯЖИЦЬКИЙ, М.БАГРАЄВ, Р.РАУПОВ, Т.АВРАХОВ

 

Вирішили:

 

розглянувши проект Постанови про деякі питання забезпечення інформаційної діяльності Національної радіокомпанії України (реєстр. № 4292 від 26.02.2014р., внесений народними депутатами України І.Мірошниченком, О.Мирним), комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України підтримати проект Постанови про деякі питання забезпечення інформаційної діяльності Національної радіокомпанії України за основу та в цілому.

 

Голосували:  «за»- 3

                       «проти» – 3

                       «утримались» - 0

 

Рішення не прийнято.

 

 

Слухали:5. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про включення до Громадської ради Комітету з питань свободи слова та інформації Романюк Оксану Миколаївну –виконавчого директора ГО «Інститут Масової Інформації» та Набруска Віктора Івановича –секретаря Національної спілки журналістів України.

 

Виступили:  О.КОНДРАТЮК, М.БАГРАЄВ

 

Вирішили:

 

Обговоривши кандидатури Романюк Оксани Миколаївни та Набруска Віктора Івановича, комітет вирішив:

 

1. Виключити зі складу Громадської ради Комітету з питань свободи слова та інформації Сюмар Вікторію Петрівну у зв’язку з призначенням її заступником секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

2. Включити до складу Громадської ради Комітету з питань свободи слова та інформації Романюк Оксану Миколаївну – виконавчого директора Громадської організації «Інститут масової інформації» та Набруска Віктора Івановича – секретаря Національної спілки журналістів України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:6. Слухали інформацію голови комітету М.Томенка про орієнтовний розклад засідань Комітету з питань свободи слова та інформації на травень 2014 року.

 

М.Томенко поінформував членів комітету, що наступні три тижні не пленарні, а робота в комітетах, комісіях і фракціях та робота з виборцями. Водночас він додав якщо наступні тижні будуть пленарними та обов’язково відбудеться засідання комітету.

 

 

Різне.

 

М.Княжицький поінформував, що 9 квітня ц.р. відбулася конференція «Європейські стандарти надання послуг транскордонного мовлення та свобода отримання і передачі інформації в Україні» в якій взяли участь українські та європейські фахівці в сфері телерадіомовлення. Він додав, що за наслідками проведення конференції підготовлено проект роз’яснень. М.Княжицький запропонував підтримати відповідні роз’яснення та розмістити їх на веб-сайті комітету.

М.Томенко запропонував народним депутатам України - членам комітету ознайомитися з цими роз’ясненнями та на наступному засіданні комітету ухвалити відповідне рішення.

 

         Стенограма засідання комітету додається.

 

 

 

 

Голова Комітету                                                      Микола ТОМЕНКО

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                                 Олександр ГОЛУБ