З В І Т

про виконану роботу Комітетом Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики за четверту сесію восьмого скликання (лютий 2016 р. – липень 2016 р.)

 

         Протягом четвертої сесії восьмого скликання Комітет провів 13 засідань, в тому числі одне виїзне у зоні проведення антитерористичної операції, на яких розглянуто 81 питання, в тому числі 51 - по контролю за виконанням законів  і постанов. На розгляд Верховної Ради подано 15 питань з висновками Комітету та подано 29 попередніх висновків на законопроекти до головних комітетів. Опрацьовано 817 листів та проведено 14 конференцій, семінарів, «круглих столів».

         Наслідком цього стало введення в дію таких законів та постанов:  

Про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення» (щодо порядку приєднання ДП «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм») (реєстраційний № 4232 від 15.03.2016 р.), №  1363-УІІІ від 17.05.2016 р.;

Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо визначення передач європейського виробництва) (реєстр. № 2766 від 30.04.2015 р.), № 1364-УІІІ від 17.05.2016 р.;

Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах) (реєстраційний № 3822-д від 16.06.2016 р.), № 1421- УІІІ від 16.06.2016 р.

Закон України про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення» (щодо порядку приєднання ДП «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм») (реєстраційний № 4232 від 15.03.2016 р.), №  1363-УІІІ від 17.05.2016 р. прийнято з метою усунення перешкод у створенні суспільного мовлення шляхом зміни порядку приєднання ДП «Українська студія телевізійних фільмів “Укртелефільм”».

Закон передбачає внесення змін до статті 1 Закону та Перехідних положень. Так, в статті 1 визначається спосіб приєднання ДП «Українська студія телевізійних фільмів “Укртелефільм”» шляхом перетворення у публічне акціонерне товариство, 100 відсотків акцій якого належить державі з подальшим приєднанням до  ПАТ «НСТУ». Зміни у Перехідні положення визначають, що Кабінет Міністрів України має визначити окремий порядок перетворення ДП «Українська студія телевізійних фільмів “Укртелефільм”», з урахуванням фактичного стану державного підприємства.

Закон України про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо визначення передач європейського виробництва) (реєстр. № 2766 від 30.04.2015 р.), № 1364-УІІІ від 17.05.2016 р. пропонує частину четверту статті 28 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» викласти у наступній редакції:

«4. Ліцензіати (крім супутникового мовлення) у проміжках часу між 07.00 та 23.00 повинні дотримуватися таких пропорцій між українськими та іноземними передачами:

         передачі європейського виробництва, а також США і Канади повинні становити не менше 70 відсотків загального тижневого обсягу мовлення, у тому числі не менше 50 відсотків загального тижневого обсягу мовлення – передачі українського виробництва;

у радіопрограмах музичні твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50 відсотків загального щотижневого обсягу мовлення.

Для цілей цього пункту передачею  європейського виробництва вважається передача, створена однією або декількома юридичними особами - резидентами країн, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне мовлення.


       До передач європейського виробництва, крім випадків визначених цим пунктом, також відносяться передачі виготовлені на замовлення  юридичних осіб-резидентів країн, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне мовлення за умови, що безпосереднім виробником такої передачі також є особи-резиденти таких країн.

       У випадку, якщо передача створена на замовлення або за участі однієї або декількох юридичних осіб — резидентів країни, що визнана Верховною Радою України державою-агресором (державою-окупантом), така передача не може вважатися передачею європейського чи українського виробництва.» 

Закон України про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах) (реєстраційний № 3822-д від 16.06.2016 р.), № 1421- УІІІ від 16.06.2016 р. прийнято з метою створення законодавчих умов для рівномірного наповнення ефіру українських радіостанцій музичними творами українських авторів та виконавців протягом всього ефірного часу, збільшення частки пісень українською мовою та для розвитку вітчизняних музичних креативних індустрій, пов’язаних зі створенням і поширенням музичних творів українських авторів та виконавців, в тому числі  україномовних пісень.

Водночас слід визнати, що не все із запланованого вдалося Комітету втілити в життя. Не завершено створення цілісного законодавства щодо роздержавлення друкованих засобів масової інформації.

         Нерозривно із законотворчою роботою Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики активно й цілеспрямовано вів роботу щодо поліпшення якості сучасних інформаційних відносин, розвитку інформаційної сфери і свободи засобів масової інформації.

         Важливі проблеми науково-правового та практичного дослідження перебували в центрі уваги Комітету упродовж четвертої сесії восьмого скликання.

         Комітет постійно співпрацював з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, здійснюючи контроль за її діяльністю.

         Комітет постійно відстежував діяльність Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України щодо відповідності  їхньої діяльності вимогам Конституції та чинних законів України. Керівники державних теле - і радіокомпаній запрошувались на засідання Комітету.

         Всі випадки перешкоджання законній професійній діяльності журналістів розглядалися на засіданнях Комітету за участі представників органів виконавчої влади, громадських організацій та журналістів:

  17.02.2016 № 39

7. Різне.

Про звернення тимчасово виконуючого обов’язки генерального директора Національної телекомпанії України О.Харебіна щодо ситуації навколо реорганізації державного підприємства «УСТФ «Укртелефільм».

25.02.2016 № 40

1. Про звернення керівництва Національної телекомпанії України щодо ситуації навколо реорганізації Державного підприємства «Українська студія телевізійних фільмів «Укртелефільм».

30.03.2016 № 42

6. Про звернення громадської організації «Стоп корупції» щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістки ГО «Стоп корупції» Ткачук Лілії Ігорівни під час виконання редакційного завдання у селі Княжичі Броварського району Київської області 06.10.2015 р. та зволікання відповідальних працівників  Броварського відділу поліції та Броварської районної прокуратури у розслідуванні даного інциденту.

13.04.2016 № 43

5. Про розгляд звернення громадської організації «Стоп корупції» щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістки ГО «Стоп корупції» Ткачук Лілії Ігорівни під час виконання редакційного завдання у селі Княжичі Броварського району Київської області 06.10.2015 р. та зволікання відповідальних працівників  Броварського відділу поліції та Броварської районної прокуратури у розслідуванні даного інциденту.

20.04.2016 № 44

6. Про звернення  генерального директора ТОВ «Савік Шустер Студія» Савіка Шустера з приводу неправомірних дій органів Державної фіскальної служби України.  

7. Про звернення журналістів телеканалу “Антена” з приводу припинення трансляції програм телеканалу у кабельних мережах міста Черкаси.

06.07.2016 № 49

1. Про проблеми інфраструктурного забезпечення та завдання інформаційного мовлення у Донецькій, Луганській областях та у прикордонних районах Сумської, Чернігівської, Харківської, Запорізької, Херсонської, Одеської, Чернівецької областей.

         Комітет постійно працював з Національною спілкою журналістів України, Незалежною медіа профспілкою України, Українською асоціацією видавців періодичної преси різними фондами, громадськими осередками, редакціями газет, теле– та радіокомпаній, численними журналістами. За участі Комітету проведено такі заходи:

1. Круглий стіл на тему: «Рік прийняття Закону України «Про відкритість використання публічних коштів»: перші підсумки та перспективи» (у співпраці з Міністерством фінансів України і Центром політичних студій та аналітики «Ейдос»); 11 лютого 2016 року;

2. Участь у круглому столі «Презентація електронної бази даних НУО України» (у співпраці з Управлінням комп’ютеризованих систем Апарату Верховної Ради України, Координатором проектів ОБСЄ в Україні, Програмою USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво», за підтримки Парламентського центру Канади); 25 лютого 2016 року

3. Міжнародна конференція на тему: «Доступ до публічної інформації в органах державної влади України через відкриті дані» (організатори – Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики, Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України, за підтримки Представництва Світового банку в Україні, Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво»); 23 березня 2016 року;

4. VII Міжнародна конференція «Нові медіа – нові можливості» (у співпраці з Незалежною асоціацією телерадіомовників, МГО «Інтерньюз-Україна», «Детектор Медіа», за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID, Шведського агентства з міжнародного розвитку SIDA); 25 березня 2016 року;

5. Міжнародна конференція «Медіа та вибори в Україні: виклики та можливі рішення» (у співпраці з Офісом Ради Європи в Україні у рамках проекту «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні»); 5 квітня 2016 року;

6. Участь в обговоренні Аналітичного звіту «Рекомендації по вдосконаленню сайтів комітетів Верховної Ради України» (у співпраці з ГО «Центр Розвитку Бізнес Технологій», за підтримки Представництва Світового банку в Україні); 22 квітня 2016 року;

7. Участь у Стратегічній сесії І Моніторингового комітету ініціативи «Відкритий парламент» з розробки Комунікаційної стратегії для Парламенту України (захід проводився в рамках Міжнародної ініціативи «Відкритий Парламент» за підтримки Програми розвитку ООН в Україні, Міністерства закордонних справ Данії); 27 травня 2016 року;

8. Науково-практична конференція на тему: «Теорія і практика юридичної відповідальності за правопорушення в інформаційній сфері» (у співпраці з НДІ інформатики і права Національної АПрН України, Міжвідомчим НДЦ з проблем боротьби з організованою злочинністю при РНБО України, Київським НДІ судових експертиз Міністерства юстиції України, Навчально-науковим центром інформаційного права та правових питань інформаційних технологій НТУУ «КПІ»); 8 червня 2016 року;

9. Участь у Національному форумі «Як змінилась Верховна Рада України за півтора року роботи» (у співпраці з громадянською мережею ОПОРА, за підтримки Фонду Східна Європа та Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво); 13 червня 2016 року.

Послідовно й плідно співпрацював Комітет з іншими парламентськими комітетами. Своєчасно розглядав та надсилав до головних комітетів рішення стосовно законопроектів, дотичних до проблем нашого Комітету,  а також проектів, що мали важливе економічне й соціальне значення:

Проект Закону про відкритість використання коштів фонду оплати праці державних службовців, які надходять до державного бюджету в рамках програм Європейського Союзу, від міжнародних фінансових організацій донорських установ та від урядів іноземних держав (реєстр. № 3686 від 21.12.2015р., внесений народним депутатом України В.Рабіновичем).

       Проект Закону про детінізацію ринку азартних ігор та забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов'язань (реєстр. № 3632 від 11.12.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України).

        Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення містобудівної діяльності (реєстр. № 3684 від 21.12.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України).

        Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України які регулюють відносини, пов’язані з одержанням документів дозвільного характеру, щодо їх приведення у відповідність із нормами Законів України «Про адміністративні послуги» і «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» (реєстр. № 3759 від 12.01.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України).

Проект Постанови про вихід Верховної Ради України із засновників редакції журналу «Віче» (реєстр. № 4009 від 03.02.2016р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Опанасенком, Б.Онуфриком, О.Черваковою, В.Севрюковим, Ю.Павленком, О.Абдулліним, Д.Стеценком). 

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання фондового ринку (реєстр. № 3725 від 28.12.2015р., внесений народним депутатом України С.Алексєєвим).

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері боротьби з пропагандою комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (щодо приведення їх у відповідність з європейськими стандартами), (реєстр. № 3699 від 22.12.2015р., внесений народними депутатам України А.Шипком, Д.Святашем, В.Барвіненком та інш.).

Проект Закону про внесення зміни до статті 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо призову громадян України на строкову військову службу (реєстр. № 4020 від 04.02.2016р., внесений Президентом України).

Проект Постанови про реформування друкованого засобу масової інформації  Верховної Ради України редакції журналу «Віче» (реєстр. № 4009 від 03.02.2016р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Опанасенком, Б.Онуфриком, О.Черваковою, В.Севрюковим, Ю.Павленком, О.Абдулліним, Д.Стеценком, Г.Шверком) (доопрацьований).

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання фондового ринку (реєстр. № 3725 від 28.12.2015р., внесений народним депутатом України С.Алексєєвим).                                     

Проект Закону про внесення змін до законодавства України (щодо посилання захисту державних символів України та уточнення обставин їх використання), (реєстр. № 4178 від 03.03.2016р., внесений народними депутатами України Ю.Луценком, О.Дехтяруком, М.Бурбаком, О.Березюком та інш.).        

Проект Закону про детінізацію ринку азартних ігор та забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов’язань (реєстр. № 3632 від 11.12.2015р., внесений Кабінетом Міністрів України).                         

Проект Закону про внесення змін до статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо обов’язкового оприлюднення актів органів та посадових осіб місцевого самоврядування), (реєстр. № 4142 від 24.02.2016р, внесений народними депутатами України О.Дубініним, В.Купрієм, О.Шевченком).       

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівності та прозорості доступу суб’єктів господарювання до об’єктів державного і комунального майна (реєстр. № 4008 від 03.02.2016р., внесений народними депутатами України Ю.Солов’єм, С.Кіралем).

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про банки та банківську діяльність» (щодо оприлюднення в газетах інформації про фінансове становище банків), (реєстр. № 4249 від 17.03.2016р., внесений народним депутатом України В.Литвином).

Проект Закону про особливості імплементації окремих положень законодавства Європейського Союзу щодо обігу лікарських засобів (реєстр.    № 4465 від 18.04.2016р., внесений народними депутатами України І.Сисоєнко, О.Біловолом та інш.).

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (щодо фінансування бюджету), (реєстр. № 4190 від 10.03.2016 р., внесений народними депутатами України  І.Вінником,           Д.Тимчуком, Т.Чорновол).

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про державну службу» (реєстр. № 4526 від 25.04.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України).

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет (реєстр. № 4629 від 10.05.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України).             

Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій, (реєстр. № 4608 від 06.05.2016 р., внесений Кабінетом Міністрів України).

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення системи пенсійного забезпечення, встановлення єдиних принципів призначення пенсій та запровадження накопичувального рівня пенсійного страхування (реєстр. № 4608-1 від 19.05.2016р., внесений  народними депутатами України І.Єфремовою, І.Котвіцьким, Л.Денісовою, А.Шипком та інш.).

Проект Закону про детінізацію ринку азартних ігор та забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов’язань (реєстр. № 4663 від 13.05.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України).                     

Проект Закону про внесення змін до статті 6 Цивільного процесуального кодексу України (щодо приведення у відповідність до Конституції України та узгодження із Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд»), (реєстр. № 3267 від 08.10.2015 р., внесений народним депутатом України Д.Голубовим).

         Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення містобудівної діяльності (реєстр. № 4585 від 04.05.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України).

Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про захист прав споживачів» (щодо права споживачів на фото- і відеозйомку у місцях продажу товарів), (реєстр. № 3326 від 15.10.2015 р., внесений народним депутатом України О.Фельдманом).

Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення права на інформацію та права на звернення (реєстр. № 3493 від 19.11.2015 р., внесений народним депутатом України В.Дідичем).

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення містобудівної діяльності (реєстр. № 4585 від 04.05.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України).

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про державну службу" (щодо узгодження нормативних актів України), (реєстр. № 4526-1 від 18.05.2016 р., внесений народним депутатом України Ю.Левченком).

         Члени Комітету у законотворчій діяльності активно взаємодіяли з парламентськими фракціями стосовно узгодження позицій з підготовки до ухвалення того  чи іншого проекту закону. Звичайно ж, тут ще існує чимало резервів підвищення ефективності законодавчої роботи, насамперед щодо спільного розроблення та обговорення законопроектів.

        

 

 

 

Інформація

про результати роботи Комітету Верховної Ради України

з питань свободи слова та інформаційної політики

за період четвертої сесії  Верховної Ради України восьмого скликання

(лютий-липень 2016 р.)

 

 

Пров. засідань комітету

Розглянуто питань на засіданнях комітету

Подано на розгляд питань з висн. гол. коміт.

Подано поперед. висновків на законопр. до головн. комітету

Розгля

нуто листів і звернень

Проведено конф., семінарів, “круглих столів”

всього

в т.ч. виїзних

всього

в т.ч. по контр. за вик. законів і пост.

13

1

81

51

15

29

817

14

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Звіти про роботу Комітету”

25 липня 2019 14:14
09 серпня 2018 14:44
17 січня 2018 17:24
01 серпня 2017 10:15
31 січня 2017 19:00
22 серпня 2016 18:00
29 лютого 2016 18:30
31 серпня 2015 21:00
20 січня 2015 09:23
06 січня 2015 15:17