Протокол №48 від 14.07.2021

Комітет
19 липня 2021, 12:26

 

Комітет з питань свободи слова

 

 

 

48

 

14         липня           21

 

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

о 14 год. 15 хв

 

 

Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

 

Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.    


На засідання запрошені:  Дударець Руслан Миколайович – заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України; Булавка Галина ІллівнаДиректор Товариства з обмеженою відповідальністю «ТРК НОВА» (Телеканал «ОТВ»); Павленко Микола ІвановичДиректор Приватного підприємства «Телерадіокомпанія «Регіон» (Телеканал D1); Зеленська ЛінаПредставник Приватного підприємства «Телерадіокомпанія «Регіон» (Телеканал D1), Свиридова Дар’я Олександрівна - Перший заступник Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим; Поночовний Ігор Миколайович – Керівник прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, Афанасьєва Таміла Володимирівна – депутат Одеської обласної ради.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, І.Гриценко, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1.                 Про звернення директора Приватного підприємства телерадіокомпанії «Регіон» М.І. Павленка щодо нападу, зі слів автора, співробітників Комунального підприємства «Муніципальна варта» Дніпровської міської ради на операторів телеканалів «ОТВ» та «D1», який стався 02 липня 2021 року у місті Дніпро.

2.                 Про стан журналістики в Автономній Республіці Крим.

3.                 Про проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо дотримання норм етики народними депутатами з представниками засобів масової інформації, журналістами, акредитованими при Верховній Раді України (реєстр. № 5702 від 24.06.2021р., внесений народними депутатами України С. Швецем, Н. Шуфричем, Т. Цибою, Є. Брагаром, О. Санченком).

4.                 Про затвердження плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на період шостої сесії Верховної Ради України ІХ скликання.

5.                 Про затвердження розкладу засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на шосту сесію Верховної Ради України ІХ скликання.

6.                 Про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на вересень 2021 року.

7.                 Різне.

 

Н.Шуфрич наголосив, що у різному розглянемо звернення депутатів Одеської обласної ради щодо підвищення ефективності захисту незалежності та безпеки України, а також забезпечення права українців на свободу думки і слова.

 

Є.Брагар зазначив, що доповість про результати круглого столу на тему: «Зброя - для псевдожурналіста: як зупинити неконтрольоване отримання дозволів на зброю за посвідченням представника ЗМІ».

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення директора Приватного підприємства телерадіокомпанії «Регіон» М.І.Павленка щодо нападу, зі слів автора, співробітників Комунального підприємства «Муніципальна варта» Дніпровської міської ради на операторів телеканалів «ОТВ» та «D1», який стався 02 липня 2021 року у місті Дніпро.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., ПАВЛЕНКО М.І., БУЛАВКА Г.І., ДУДАРЕЦЬ Р.М., ЗЕЛЕНСЬКА Л., КОЗЛОВ М.В.

 

Вирішили:


Заслухавши представників телеканалів Г.Булавку, М.Павленка, Л.Зеленську та заступника начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Р.Дударця, члени Комітету:

 

1. Відзначили оперативність реагування, контролю та встановлення осіб, причетних до нападу на операторів телеканалів, працівниками місцевої поліції

 

2.  Вирішили звернутися до Міністерства внутрішніх справ України з проханням взяти під особистий контроль хід розслідування даної справи.

Рішення прийнято одноголосно.


Слухали: 2. Слухали інформацію голови підкомітету з питань прав громадян на інформацію Т.Циби про стан журналістики в Автономній Республіці Крим.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В., СВИРИДОВА Д.О., ПОНОЧОВНИЙ І.М.


Перший заступник Постійного Представника України в Автономній Республіці Крим Д.Свиридова представила членам Комітету інформаційно-аналітичну довідку Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим щодо незаконного переслідування журналістів на тимчасово окупованих територіях АРК та м. Севастополя.

 

Керівник прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя І.Поночовний доповів про утиски свободи слова на тимчасово окупованій території півострова Крим в умовах збройного конфлікту.

 

Вирішили:


Заслухавши першого заступника постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим Д.Свиридову та Керівника прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя І.Поночовного щодо стану журналістики в Автономній Республіці Крим, Комітет вирішив:

 

1. Інформацію Першого заступника Постійного Представника України в Автономній Республіці Крим Д.Свиридової та доповідь Керівника прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя І.Поночовного взяти до відома.

 

2. Доручити Т.Цибі підготувати доручення до відповідних органів виконавчої влади щодо стану журналістики в автономній Республіці Крим.

 

Голосували:  «за» – 4

                                  «проти» – 0

                                  «утримались» - 1

 

Рішення прийнято.

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо дотримання норм етики народними депутатами з представниками засобів масової інформації, журналістами, акредитованими при Верховній Раді України (реєстр. № 5702 від 24.06.2021р., внесений народними депутатами України С. Швецем, Н. Шуфричем, Т. Цибою, Є. Брагаром, О. Санченком).


Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:


Розглянувши проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо дотримання норм етики народними депутатами з представниками засобів масової інформації, журналістами, акредитованими при Верховній Раді України (реєстр. № 5702 від 24.06.2021р., внесений народними депутатами України С. Швецем, Н. Шуфричем, Т. Цибою, Є. Брагаром, О. Санченком), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо дотримання норм етики народними депутатами з представниками засобів масової інформації, журналістами, акредитованими при Верховній Раді України (реєстр. № 5702) прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 4. Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про затвердження плану роботи Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на період шостої сесії Верховної Ради України ІХ скликання.


Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В.


Вирішили:


Після обговорення члени Комітету затвердили план роботи Комітету з питань свободи слова на шосту сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про затвердження розкладу засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на шосту сесію Верховної Ради України ІХ скликання.


Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.


Вирішили:


Розглянувши розклад Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на шосту сесію Верховної Ради України дев’ятого скликання, народні депутати України - члени Комітету затвердили його.

 

Дата проведення засідання

місяць

дата

вересень

8

22

жовтень

6

20

листопад

3

17

грудень

1

15

січень

12

19

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 6. Слухали інформацію Комітету Н.Шуфрича про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на вересень 2021 року.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.


Вирішили:


Розглянувши розклад Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на вересень 2021 року, народні депутати України - члени Комітету затвердили його.

 

Дата проведення засідання

місяць

дата

вересень

8

22

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Різне.


Н.Шуфрич наголосив, що на засіданні присутня депутат Одеської обласної ради Таміла Афанасьєва та запросив її до слова.

 

Т.Афанасьєва ознайомила членів Комітету із зверненням депутатів Одеської обласної ради щодо підвищення ефективності захисту незалежності та безпеки України, а також забезпечення права українців на свободу думки і слова, яке було схвалено рішенням Одеської обласної ради 18 червня 2021 року.

 

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В., АФАНАСЬЄВА Т.В.


Вирішили:

 

Після обговорення члени Комітету вирішили:

 

Звернутися до Секретаря Ради національної безпеки і оборони України О.Данілова з проханням у межах компетенції надати роз’яснення на питання, які викладені у зверненні схваленому рішенням Одеської обласної ради від 18 червня 2021 року № 254-VIII.

 

Голосували:  «за» – 4

                                  «проти» – 0

                                  «утримались» - 1

 

       Рішення прийнято.

 

Є.Брагар повідомив, що на минулому тижні був присутній на засіданні круглого столу «Зброя - для псевдожурналіста: як зупинити неконтрольоване отримання дозволів на зброю за посвідченням представника ЗМІ».

Він додав, що дане питання є гострим та актуальним адже не врегульовано належним чином  законодавчо і несе за собою багато підводних каменів та течій у вигляді безконтрольного використання зброї, що може призвести до трагічних і негативних наслідків.

Доповідач наголосив, що за результатами проведення круглого столу Медіацентр «СтопКор» розробив відповідні рекомендації, які в результаті мають стати підґрунтям для законодавчих ініціатив.

Є.Брагар запропонував Комітету провести спільне засідання з Громадською радою при Комітеті з питань свободи слова для напрацювання відповідних пропозицій.

Н.Шуфрич підтримав ініціативу заступника Голови Комітету Є.Брагара та запропонував не пізніше жовтня ц.р. провести спільне засідання з членами Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова.

 

Н.Шуфрич зауважив, що до нас надійшло звернення від Комітету з питань правової політики з проханням делегувати представника від Комітету для участі у робочій групі по удосконаленню законодавства про пенітенціарну систему України.

 

Члени Комітету вирішили:

 

Делегувати до робочої групи по удосконаленню законодавства про пенітенціарну систему України заступника голови Комітету з питань свободи слова Брагара Євгенія Вадимовича.

Рішення прийнято одноголосно.

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                     Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                 Сергій ШВЕЦЬ