Протокол № 45 від 16.06.2021

Комітет
18 червня 2021, 14:49

 

Комітет з питань свободи слова

 

 

 

45

 

16        червня           21

 

 

вул. М.Грушевського 26/1, 12

 

о 14 год. 15 хв

 

 

                                                                    

Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.    

 

На засідання запрошені:  Середич Тарас Степанович – журналіст телеканалів «1+1», «2+2»; Радіч Андрій Миколайович – оператор телеканалу «2+2»; Новіков Сергій Львович – журналіст видання «Бізнес», «Бюджетна бухгалтерія», видавництва «Фактор».

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, І.Гриценко, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1.                 Про звернення журналіста телеканалів «1+1» та «2+2» Тараса Середича, а також журналіста телеканалу «ICTV» Костянтина Андріюка щодо інциденту, який стався між ними та народним депутатом України Юрієм Камельчуком 20 травня 2021 року.

 

2.                 Про колективне звернення журналістів щодо можливої неналежної роботи працівників Харківського районного управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області.

3.                 Про обговорення та підписання проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо дотримання загальновизнаних норм моралі та етики народними депутатами по відношенню до представників засобів масової інформації).

4.                 Різне.

 

Порядок денний  затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення журналіста телеканалів «1+1» та «2+2» Тараса Середича, а також журналіста телеканалу «ICTV» Костянтина Андріюка щодо інциденту, який стався між ними та народним депутатом України Юрієм Камельчуком 20 травня 2021 року.

         

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., КОЗЛОВ М.В., СЕРЕДИЧ Т.С., РАДІЧ А.М.

 

Присутній на засіданні Тарас Середич розповів про інцидент, який стався 20 травня 2021 року під будинком Верховної Ради України між ним та народним депутатом Юрієм Камельчуком через порушення правил зупинки автомобіля, яким керувала дружина народного депутата. За словами журналіста, на їхню адресу від Юрія Камельчука пролунали образливі висловлювання.

В ході обговорення секретар Комітету Сергій Швець озвучив  пояснення народного депутата України Юрія Камельчука, який не зміг взяти участь у засіданні Комітету.

Зокрема С.Швець зачитав: «Я, Камельчук Юрій Олександрович, народний депутат України, журналіст за освітою, цілком розділяю принципи журналістської етики, стандарти незалежних засобів масової інформації та цінності дипломатичного спілкування. 

Я вчергове підтверджую, що моя реакція на дії журналіста була викликана його поведінкою, яку не можна оцінити як високопрофесійну та таку, що спирається на принципи поваги людської честі і гідності.

Моя дружина справді порушила ПДР. Проте, замість того, щоб викликати поліцію, журналісти спровокувати скандал, використовуючи моральний тиск на неї та на мене. Костянтин Андріюк наліпив наліпку на лобове скло автомобіля, створивши таким чином перешкоду для безпечного руху моєї дружини. Він перекрив частину лобового скла. 

Ми з дружиною дійсно шкодуємо про вчинене порушення правил зупинки. З цього приводу ми уже висловилися і принесли публічні вибачення. Ми самостійно сплатили штраф за неправильне паркування в сумі 425 гривень. Крім того перерахували 4250 гривень у два благодійних фонди. Я звітував про це на своїй особистій сторінці в мережі Фейсбук.

Та навіть після цього, журналіст Тарас Середич двічі провокував мене на конфлікт поблизу Верховної Ради, при цьому відштовхуючи свою колегу з іншого телеканалу.

Вважаю таку поведінку не припустимою і такою, що ганьбить професію журналіста. Закликаю усіх, незалежно від обставин - поводитися гідно».


Вирішили:


Заслухавши журналіста телеканалів «1+1» та «2+2» Тараса Середича та оператора телеканалу «2+2» Андрія Радіча щодо інциденту, який стався між ними та народним депутатом України Юрієм Камельчуком 20 травня 2021 року, Комітет вирішив:

 

Направити відповідне звернення народному депутату України Ю.Камельчуку з проханням в подальшому унеможливити виникнення подібних інцидентів, сумлінно виконувати норми законодавства України в частині дотримання загальновизнаних норм моралі та етичної поведінки, зберігати власну гідність, поважати честь і гідність, зокрема журналістів та інших представників засобів масової інформації, а також утримуватись від дій, заяв та вчинків, що компрометують Вас, як народного депутата України та Верховну Раду України.

Рішення прийнято одноголосно.


Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про колективне звернення журналістів щодо можливої неналежної роботи працівників Харківського районного управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області

                       

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В., НОВІКОВ С.Л., КОЗЛОВ М.В.

Журналіст Сергій Новіков повідомив, що 1 травня 2020 року його у Харкові на вулиці жорстоко побила група невідомих осіб. Він пов’язує даний інцидент зі своєю професійною діяльністю, зокрема, приналежністю до групи журналістів, які збирають і публікують інформацію про діяльність мережі незаконного продажу алкоголю, розкрадання державних коштів та скоєння інших правопорушень у Харкові.

За його словами, викликані на місце події працівники поліції не проводили належних слідчих дій, а інформація про злочин була внесена до ЄРДР лише через кілька місяців. Наразі слідство не ведеться і злочинці не знайдені.

Сергій Новіков також зазначив, що це не єдиний випадок порушень з боку правоохоронних органів під час розслідування злочинів, скоєних проти представників засобів масової інформації. Він також поінформував, що направлено відповідне звернення до Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві.


Вирішили:


Заслухавши журналіста Сергія Новікова щодо неналежної роботи працівників Харківського районного управління поліції № 3 ГУНП в Харківській області, Комітет вирішив:

 

1. Звернутися до Державного бюро розслідувань з проханням надати інформацію щодо результатів розгляду та здійснених заходів реагування Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, у передбачені законодавством терміни.

 

2. Направити звернення до заступника Міністра внутрішніх справ України Антона Геращенка з проханням взяти під особистий контроль хід розслідування вищезгаданого провадження та у разі обґрунтованості доводів заявників вжити заходів згідно чинного законодавства і в межах повноважень.

 

Рішення прийнято одноголосно.


Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про обговорення та підписання проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо дотримання загальновизнаних норм моралі та етики народними депутатами по відношенню до представників засобів масової інформації).

                       

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В., ГЛИНЯНА Я.А., АНДРІУЦА М.В.


Обговорюючи проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо дотримання загальновизнаних норм моралі та етики народними депутатами по відношенню до представників засобів масової інформації) народні депутати зазначили, що до Комітету часто звертаються журналісти стосовно інцидентів, які виникають між народними депутатами і представниками засобів масової інформації під час виконання ними своїх професійних обов’язків.

Члени Комітету зауважили, що розроблений законопроект передбачає запровадження відповідальності за порушення дисципліни, загальновизнаних норм моралі та етики народними депутатами по відношенню до представників засобів масової інформації, акредитованих при Верховні Раді України.

Вирішили:

Обговоривши проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» (щодо дотримання загальновизнаних норм моралі та етики народними депутатами по відношенню до представників засобів масової інформації), Комітет вирішив:

Доопрацювати запропонований текст законопроекту і зареєструвати його для подальшого розгляду Верховною Радою України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ