Протокол №44 від 02.06.2021

Комітет
04 червня 2021, 16:51

 

                                    Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               44

 

                                                                                       02        червня           21

 

 

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

о 14 год. 15 хв. 


 

                                                                    

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.    

 

На засідання запрошені: Банкова Юлія Сергіївна – т.в.о. директора Громадської організації «Громадське телебачення».

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, І.Гриценко, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Про звернення т.в.о. директора Громадської організації «Громадське телебачення» Машніної В.П. до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова щодо можливого порушення етичних норм, положень чинного законодавства народним депутатом України Кивою Іллею Володимировичем.

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (про тимчасове включення програм загальнонаціонального багатоканального (цифрового) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу до складу універсальної програмної послуги для забезпечення інформаційної безпеки населення в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації), (реєстр. № 5546 від 21.05.2021р., внесений народними депутатами України О.Федієнком, М.Потураєвим, С.Штепою, Є.Брагаром, С.Швецем, М.Бужанським, Є. Кравчук та іншими).

3. Різне.

 

Порядок денний  затверджено одноголосно.

 

 

Веде засідання заступник Голови Комітету Є.Брагар.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію заступника Голови Комітету Є.Брагара про звернення т.в.о. директора Громадської організації «Громадське телебачення» Машніної В.П. до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова щодо можливого порушення етичних норм, положень чинного законодавства народним депутатом України Кивою Іллею Володимировичем.

         

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., БАНКОВА Ю.С., КОЗЛОВ М.В.

 

Т.в.о. директора Громадської організації «Громадське телебачення» Юлія Банкова поінформувала присутніх про інцидент, який стався 13 травня 2021 року біля приміщення Печерського районного суду міста Києва де вирішувалося питання про обрання запобіжного заходу Віктору Медведчуку. За її словами, народний депутат І.Кива перешкоджав роботі журналістки «Громадське телебачення» Вікторії Рощиній та оператору Олександру Ференсу, які виконували редакційне завдання.

Окрім того, за словами Юлії Банкової, висловлювання, озвучені І.Кивою, містили образливу інформацію щодо журналістів і діяльності громадського,  як засобу масової інформації.

Т.в.о. директора Громадської організації «Громадське телебачення» висловила переконання, що «поведінка народного депутата Іллі Киви є неприпустимою і такою, що порушує Конституцію України і закони України, етичні норми і заслуговує на застосування до нього визначених законодавством санкцій».

Голова Комітету Н.Шуфрич долучився до засідання Комітету.

 

 

Вирішили:

 

Заслухавши т.в.о. директора Громадської організації «Громадське телебачення» Ю.Банкову щодо можливого порушення етичних норм, положень чинного законодавства народним депутатом України Кивою Іллею Володимировичем, Комітет вирішив:

1. Ініціювати внесення змін до Закону "Про Регламент Верховної Ради України", якими передбачити відповідальність народних депутатів за перешкоджання роботі та образу журналістів.

2. На наступному засіданні Комітету, яке відбудеться 16 червня ц.р., розглянути підготовлений законопроект та запросити на засідання представників Громадської організації «Громадське телебачення».

Рішення прийнято одноголосно.

 

Веде засідання Голова Комітету Н.Шуфрич.

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (про тимчасове включення програм загальнонаціонального багатоканального (цифрового) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу до складу універсальної програмної послуги для забезпечення інформаційної безпеки населення в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації), (реєстр. № 5546 від 21.05.2021р., внесений народними депутатами України О.Федієнком, М.Потураєвим, С.Штепою, Є.Брагаром, С.Швецем, М.Бужанським, Є. Кравчук та іншими).

                       

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (про тимчасове включення програм загальнонаціонального багатоканального (цифрового) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу до складу універсальної програмної послуги для забезпечення інформаційної безпеки населення в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації), (реєстр. № 5546 від 21.05.2021р., внесений народними депутатами України О.Федієнком, М.Потураєвим, С.Штепою, Є.Брагаром, С.Швецем, М.Бужанським, Є. Кравчук та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (про тимчасове включення програм загальнонаціонального багатоканального (цифрового) мовлення з використанням радіочастотного ресурсу до складу універсальної програмної послуги для забезпечення інформаційної безпеки населення в районі відсічі збройної агресії Російської Федерації), (реєстр. № 5546) прийняти за основу.

 

     Голосували:  “за” – 4

                                       проти – 1

                                       утримались - 0

 

Рішення прийнято.

 

 

Різне.

 

Т.Циба наголосила, що до неї надійшло колективне звернення від  харківських журналістів щодо неналежної роботи працівників Харківського районного управління поліції № 3 Головного управління Національної поліції в Харківській області. Вона додала, що звернення від журналістів фактично ігноруються або надаються типові відповіді. 

 

Н.Шуфрич запропонував на наступному засіданні розглянути колективне звернення харківських журналістів та запросити представників Державного бюро розслідувань.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Заступник Голови

Комітету                                                          Євген БРАГАР

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ