Протокол №33 від 02.12.2020

Комітет
17 грудня 2020, 11:20

 

                                    Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               33

 

                                                                                      02        грудня          20

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                     

 

                                                                            

                                                                        о 14 год. 30 хв.

 

                                           

                                           

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В.

 

          Відсутні народні депутати України: БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.

 

На засідання запрошені: Піпа Наталія Романівна – народний депутат України, Оніщук Ольга Миколаївна - заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації; Пивовар Олександр Вікторович – заступник начальника Головного управління поліції міста Києва; Дубров Андрій Миколайович – начальник Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві; Гуцул Роман Юрійович – начальник сектору дізнання Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві; Товкес Віолетта – журналістка телеканалу «Newsone»; Кіпіані Вахтанг Теймуразович – журналіст, головний редактор Інтернет-видання «Історична правда»; Артюх Юрій Володимирович –  адвокат видавництва «Vivat»; Ващенко Оксана Миколаївна – директор Інформаційного агентства «Голос.ЮА»; Готін Олександр Миколайович – адвокат Інформаційного агентства «Голос.ЮА»; Сташевський Володимир Віталійович – генеральний директор ТОВ «Телеканал «Прямий»; Медвідь Віктор – шеф-редактор ТОВ «Телеканал «Прямий»; Большакова Ольга Юріївна – член Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова.

 

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, М.Андріуца, С.Самойленко.

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ 

1.                 Про напад на журналістку телеканалу «Newsone» Віолетту Товкес, який стався 28 листопада 2020 року, під час прямого ефіру з всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті» у Національному музеї Голодомору-геноциду (м. Київ).

2.                 Про рішення Дарницького районного суду міста Києва щодо заборони видавництву «Vivat» розповсюджувати надрукований тираж книги «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані, до моменту усунення порушеного особистого немайнового права Віктора Медведчука.

3. Про звернення директора ТОВ «Голос.ЮА» Оксани Ващенко стосовно забезпечення конституційних гарантій свободи вираження поглядів в засобах масової інформації та недопущення заборони діяльності Інформаційного агентства «Голос.ЮА».

4. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України (реєстр. № 3196-д від 26.10.2020р., внесений народними депутатами України О. Завітневичем, М. Безуглою, І. Верещук та іншими).

5. Різне.

 

         Н.Шуфрич запропонував додатково розглянути питання щодо можливого проведення обшуків у приміщеннях «Телеканалу «Прямий».

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про  напад на журналістку телеканалу «Newsone» Віолетту Товкес, який стався 28 листопада 2020 року, під час прямого ефіру з всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті» у Національному музеї Голодомору-геноциду (м. Київ).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ЦИБА Т.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ТОВКЕеС В., ПИВОВАР О.В., ДУБРОВ А.М.

 

 

 

Присутня на засіданні журналістка телеканалу «Newsone» Віолетта Товкес розповіла про обставини нападу на неї, який стався 28 листопада 2020 року під час прямого ефіру з всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті» у Національному музеї Голодомору-геноциду у Києві. Зокрема, вона звернула увагу на те, що це не перший подібний інцидент, який стався з журналістами телеканалу, однак досі ніхто не поніс покарання. Водночас, Віолета Товкес відзначила оперативну і професійну реакцію правоохоронців і висловила сподівання, що злочин буде розслідувано, а винні покарані.

Заступник начальника Головного управління поліції міста Києва Пивовар О.В. повідомив, що за даним випадком порушено кримінальну справу і наразі проводяться слідчі і оперативні дії.

 

Вирішили:

 

Заслухавши журналістку телеканалу «Newsone» Віолетту Товкес та  заступника начальника Головного управління поліції міста Києва Олександра Пивовара щодо нападу на журналістку телеканалу «Newsone» В.Товкес, який стався 28 листопада 2020 року, під час прямого ефіру з всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті» у Національному музеї Голодомору-геноциду, Комітет вирішив:

 

1. Звернутися до Національної поліції України з проханням взяти під особистий контроль хід розслідування даного інциденту та, у межах компетенції, надати Комітету з питань свободи слова інформацію щодо здійснених заходів реагування з урахуванням обставин, пов’язаних із недопустимістю розголошення відомостей досудового розслідування.

2. Звернутися до Національної поліції України з проханням надати інформацію щодо стану розслідування випадків нападів на журналістів, які розглядалися на засіданнях Комітету протягом дев’ятого скликання Верховної Ради України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про рішення Дарницького районного суду міста Києва щодо заборони видавництву «Vivat» розповсюджувати надрукований тираж книги «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані, до моменту усунення порушеного особистого немайнового права Віктора Медведчука.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., ПІПА Н.Р., КІПІАНІ В.Т., АРТЮХ Ю.В., КОЗЛОВ М.В.

 

Присутній на засіданні Вахтанг Кіпіані та адвокат видавництва «Vivat» Ю.Артюх, поінформували, що подали скаргу до Апеляційного суду, оскільки вважають, що Дарницький районний суд у своєму рішенні вийшов за межі позовної заяви.

 

Вирішили:

 

Обговоривши та заслухавши журналіста Вахтанга Кіпіані та адвоката видавництва «Vivat» Ю.Артюха щодо рішення Дарницького районного суду міста Києва щодо заборони видавництву «Vivat» розповсюджувати надрукований тираж книги «Справа Василя Стуса» Вахтанга Кіпіані, до моменту усунення порушеного особистого немайнового права Віктора Медведчука, на розгляд Комітету було запропоновано дві пропозиції:

 

1.     Підтримати проект Заяви Комітету з питань свободи слова.

        

     Голосували:  “за” – 1

                                       проти – 0

                                       утримались - 2

 

       Рішення не прийнято.

 

2.                 Проект Заяви Комітету направити до Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України з проханням надати оцінку відповідності Заяви, компетенції та повноваження Комітету з питань свободи слова. 

                          

                Голосували:  “за” – 2

                                         проти – 0

                                         утримались - 1

               Рішення прийнято.

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення директора ТОВ «Голос.ЮА» Оксани Ващенко стосовно забезпечення конституційних гарантій свободи вираження поглядів в засобах масової інформації та недопущення заборони діяльності Інформаційного агентства «Голос.ЮА».

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., ОНІЩУК О.М., ВАЩЕНКО О.М., ГОТІН О.М.

 

Заслухавши директора ТОВ «Голос.ЮА» Оксану Ващенко та заступника Міністра юстиції України Ольгу Оніщук  стосовно забезпечення конституційних гарантій свободи вираження поглядів в засобах масової інформації та недопущення заборони діяльності Інформаційного агентства «Голос.ЮА», Н.Шуфрич запропонував О.Ващенко надіслати йому, для додаткового вивчення, всі візуальні матеріали виступу П.Симоненка з привітанням українських громадян зі святом 9 травня, які були розміщенні на сайті Інформаційного агентства «Голос.ЮА».

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення Генерального директора ТОВ «Телеканал «Прямий» В.Сташевського щодо проведення обшуків на телеканалі  «Прямий».

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., СТАШЕВСЬКИЙ В.В., МЕДВІДЬ В.

 

Н.Шуфрич повідомив, що вчора від Ірини Геращенко отримав інформацію про те, що Печерський районний суд дозволив проведення обшуків у справі купівлі-продажу телеканалу «Прямий». Головуючий додав, що такі дії суду і правоохоронних органів в особі Державного бюро розслідувань телеканал «Прямий» розцінює, як спробу вплинути на роботу телеканалу та тиск на свободу слова.

 

Вирішили:

 

Заслухавши генерального директора ТОВ «Телеканал «Прямий» В.Сташевського та шеф-редактора ТОВ «Телеканал «Прямий» В.Медвідя стосовно рішення Печерського районного суду міста Києва, згідно якого, зі слів автора звернення, Державному бюро розслідувань надається дозвіл на проведення обшуків та телеканалі «Прямий», Комітет вирішив:

 

Звернутися до Державного бюро розслідувань з проханням, у випадку настання підстав для проведення слідчих дій, зокрема обшуку, який може бути застосований до представників медіа, у межах передбачених Конституцією та законами України, утримуватись від дій, які можуть зашкодити їх професійній діяльності, яка полягає у збиранні, обробці, творенні, підготовки інформації до поширення, випуску та розповсюдження інформаційної продукції.

 

   Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України (реєстр. № 3196-д від 26.10.2020р., внесений народними депутатами України О. Завітневичем, М. Безуглою, І. Верещук та іншими).

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БОЛЬШАКОВА О.Ю.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України (реєстр. № 3196-д від 26.10.2020р., внесений народними депутатами України О. Завітневичем, М. Безуглою, І. Верещук та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України (реєстр. № 3196-д від 26.10.2020р., внесений народними депутатами України О. Завітневичем, М. Безуглою, І. Верещук та іншими) направити авторам законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ