Протокол № 27 від 02.09.2020

Комітет
08 вересня 2020, 15:55

 

                                    Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               27

 

                                                                                       2           вересня          20

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                     

                                                                             

                                                                        о 14 год. 30 хв.

 

                                           

                                           

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

          Присутні народні депутати України: БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В.      

 

На засідання запрошені:  Гончаренко Олексій Олексійович – народний депутат України; Князевич Руслан Петрович - народний депутат України; Зіневич Юрій Михайлович – відповідальний секретар Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Коваль Ігор Петрович – керівник слідчого управління Державного бюро розслідування; Сташевський Володимир Віталійович – генеральний директор ТОВ «Телеканал «Прямий»; Глуховська Світлана Миколаївна – генеральний продюсер ТОВ «Телеканал «Прямий»; Томіленко Сергій Антонович – Голова Національної спілки журналістів України; Коцаба Руслан Петрович – журналіст, представник телеканалу «КРТ» ТОВ «Телестудія «Астра»; Стойчев Роман – юрист телеканалу «КРТ» ТОВ «Телестудія «Астра»; Бібік Артем – журналіст телеканалу «ZIK».

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, І.Гриценко, С.Самойленко.

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ 

1.       Про звернення генерального директора ТОВ «Телеканал «Прямий» Сташевського В.В. стосовно тиску та політичного переслідування мовника зі сторони Державного бюро розслідувань та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

2.       Про звернення колективу журналістів та співробітників телеканалу «КРТ» (ТОВ «Телестудія «Астра») щодо позбавлення телеканалу ліцензії на мовлення рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

3.       Про звернення голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка щодо ситуації, яка склалась у зв’язку з припиненням мовлення чернівецької радіостудії «Буковинська хвиля».

4.       Про звернення народного депутата України Плачкової Т.М. стосовно нападу на неї та депутата Одеської міської ради Богдана Гіганова, а також журналістів телеканалу ZIK Дар’ю Муринську (Дашу Селфі) та Артема Бібіка.

5.       Про обшуки та переслідування пов’язані з професійною діяльністю журналіста ? розслідувача програми «Схеми» Михайла Ткача.

6.       Про звернення генерального директора ТОВ «Солар Медіа» Крістіни Хлапоніної стосовно тиску з боку представників великих медіагруп.

7.       Про звернення головного редактора газети «Наддніпрянська правда» Ігоря Реви щодо реалізації державної політики щодо підтримки реформованих друкованих засобів масової інформації.

8.       Про переслідування та перешкоджання законній професійній діяльності журналіста ГО «Заборона медіа» Катерини Сергацкової.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

 

           Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення генерального директора ТОВ «Телеканал «Прямий» В.Сташевського стосовно тиску та політичного переслідування мовника зі сторони Державного бюро розслідувань та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В., ГОНЧАРЕНКО О.О., КНЯЗЕВИЧ Р.П., СТАШЕВСЬКІЙ В.В., ГЛУХОВСЬКА С.М., КОВАЛЬ І.П., ЗІНЕВИЧ Ю.М., ТОМІЛЕНКО С.А.


Вирішили:

 

           Заслухавши звернення генерального директора ТОВ «Телеканал «Прямий» В.Сташевського та представників Державного бюро розслідування і Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо тиску та політичного переслідування мовника зі сторони Державного бюро розслідувань та Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Комітет вирішив:

 

1.            Надіслати звернення до Державного бюро розслідування з таким прохання.

У разі проведення слідчих дій, спрямованих на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні, які застосовуються або можуть бути застосовані до представників медіа, що здійснюють свою діяльність в режимі «онлайн», у межах передбачених Конституцією та законами України, максимально, у тому числі в окремих випадках залучення співробітників Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), утримуватись від дій, які можуть зашкодити їх професійній діяльності, насамперед, унеможливити припинення мовлення.

 

     Голосували:  “за” – 3

                                       проти – 0

                                       утримались - 2

 

       Рішення прийнято.

 

   2. Звернутися до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням перенести розгляд питання щодо результатів перевірки та ліцензії на мовлення «Прямий FM».

 

     Голосували:  “за” – 2

                                       проти – 0

                                       утримались - 3

 

       Рішення не прийнято.

 

  3. Члени Комітету закликали Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення забезпечити присутність на своєму засіданні представників ТОВ «Телеканал «Прямий» у кількості трьох осіб замість однієї, як було передбачено до цього та про прийняте рішення повідомити Комітет з питань свободи слова.

  Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення колективу журналістів та співробітників телеканалу «КРТ» (ТОВ «Телестудія «Астра») щодо позбавлення телеканалу ліцензії на мовлення рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В., ЗІНЕВИЧ Ю.М., КОЦАБА Р., СТОЙЧЕВ Р.

 

Вирішили:

 

Розглянувши колективне звернення ТОВ «Телестудія «Астра» щодо позбавлення телеканалу ліцензії на мовлення рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Комітет вирішив:

 

1. Обставини, які стали підставою припинення мовлення телеканалу «КРТ» не відповідають обсягу і характеру правопорушення зі сторони мовника.

 

2. Комітет з питань свободи слова висловлює занепокоєння рішенням Національної ради щодо відмови у продовженні ліцензії телеканалу «КРТ» в умовах пандемії, що унеможливило обґрунтування позицію мовника перед членами Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

  Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка щодо ситуації, яка склалась у зв’язку з припиненням мовлення чернівецької радіостудії «Буковинська хвиля».

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ЦИБА Т.В., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В., ТОМІЛЕНКО С.А., ЗІНЕВИЧ Ю.М.

 

Вирішили:

 

Заслухавши Голову Незалежної спілки журналістів України С.Томіленка щодо ситуації, яка склалась у зв’язку з припиненням мовлення чернівецької радіостудії «Буковинська хвиля», Комітет вирішив:

 

 1. Висловити стурбованість тим обставинам, на підставі яких було прийнято рішення про відмову у продовженні строку дії ліцензії чернівецькій радіостудії «Буковинська хвиля».

 

 2. Звернутися до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням розробити для мовників роз’яснення щодо можливих наслідків не скасування санкцій у визначеному законодавством порядку або відповідними судовими рішеннями.

 

 3. Такі роз’яснення надіслати Комітету з питань свободи слова та розмістити на офіційному сайті Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

 Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення народного депутата України Плачкової Т.М. стосовно нападу на неї та депутата Одеської міської ради Богдана Гіганова, а також журналістів телеканалу ZIK Дар’ю Муринську (Дашу Селфі) та Артема Бібіка.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В., БІБІК А., ПЛАЧКОВА Т.М. (телефонним зв’язком), ТОМІЛЕНКО С.А.

 

Присутній на засіданні кореспондент телеканалу ZIK Артем Бібік повідомив, що 24 серпня ц.р. у День незалежності України, під час проведення телеканалом ZIK онлайн-марафону до Дня Незалежності України невстановленими особами був скоєний напад на народного депутата України Т.Плачкову, депутата Одеської міської ради Б.Гіганова, а також на журналістську групу телеканалу ZIK. Напад супроводжувався погрозами заподіяння шкоди здоров’ю і життю, а також було пошкоджено телевізійне обладнання телеканалу ZIK.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення народного депутата України Т.Плачкової стосовно нападу на неї та депутата Одеської міськради, а також журналістів телеканалу ZIK, Комітет вирішив:

 

Звернутися до Міністра внутрішніх справ України А.Авакова з проханням взяти під особистий контроль хід розслідування даного інциденту, а також розслідувати бездіяльність співробітників комунальної установи «Муніціпальна варта», які перебуваючи в той час на місці події, не вжили заходів задля забезпечення охорони публічного порядку.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію голови підкомітету з питань права громадян на інформацію Т.Циби про обшуки та переслідування пов’язані з професійною діяльністю журналіста ? розслідувача програми «Схеми» Михайла Ткача.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Розглянувши питання про обшуку та переслідування пов’язані з професійною діяльністю журналіста-розслідувача програм «Схеми» Михайла Ткача, Комітет вирішив:

 

1. Звернутися до Генерального прокурора України І.Венедіктової з проханням вивчити усі обставини вищезазначених діянь стосовно журналіста Михайла Ткача.

 

2. Надіслати лист – подяку Міністру внутрішніх справ України А.Авакову за оперативне реагування та встановлення винних осіб, причетних до підпалу автомобілів журналістів програми «Схеми».

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення генерального директора ТОВ «Солар Медіа» Крістіни Хлапоніної стосовно тиску з боку представників великих медіагруп.

 

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення генерального директора ТОВ «Солар Медіа» К.Хлапоніної щодо захисту свободи слова інформаційного простору України, права доступу глядачів до інформації та збереження можливості для існування на телевізійному ринку українських незалежних мовників, Комітет вирішив:

 

Запросити на наступне засідання Комітету свободи слова генерального директора ТОВ «Солар Медіа» Крістіну Хлапоніну для надання всієї необхідної інформації.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення головного редактора газети «Наддніпрянська правда» Ігоря Реви щодо реалізації державної політики щодо підтримки реформованих друкованих засобів масової інформації.

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення головного редактора ТОВ «Редакція Херсонської обласної газети «Наддніпрянська правда» Ігоря Реви щодо ситуації, яка склалася з реалізацією підтримки державою реформованих комунальних засобів масової інформації, Комітет вирішив:

 

Направити звернення Ігоря Реви до профільного Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 8. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про переслідування та перешкоджання законній професійній діяльності журналіста ГО «Заборона медіа» Катерини Сергацкової.

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф.

 

С.Швець наголосив, що журналістка та генеральний директор Громадської організації «Заборона медіа» Катерина Сергацкова, після масштабної кампанії із цькування та погроз фізичної розправи в соціальних мережах, змушена була звернутися в поліцію із заявою на Романа Скрипіна. Станом на 31 липня ц.р. поліція досі не внесла заяву в ЄРДР і гальмує відкриття провадження. Зараз К.Сергацкова із сім’єю вимушена переховуватися за кордоном.

 

Після обговорення народні депутати України доручили секретарю Комітету С.Швецю додатково вивчити всі обставини справи та розглянути  на одному з найближчих засідань Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 


Різне.


Н.Шуфрич повідомив, що до Комітету звернувся народний депутат України Вадим Івченко щодо регулярних порушень норм професійної етики акредитованого при Верховній Раді України журналіста Василя Крутчака.

У своєму дописі у соціальній мережі «Фейсбук» цей журналіст вжив образливі та принизливі висловлювання на адресу голови депутатської фракції «ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко.

Головуючий додав, що В.Івченко просить наш Комітет розглянути питання про припинення акредитації В.Крутчака при Верховній Раді України.

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення народного депутата України Вадима Івченка щодо припинення акредитації журналіста Василя Крутчака, Комітет вирішив:

 

Звернутися до Керівника Прес-служби Верховної Ради України І.Кармелюк з проханням припинити акредитацію журналісту Василю Крутчаку.

 

     Голосували:  “за” – 4

                                       проти – 0

                                       утримались - 1

 

       Рішення прийнято.

 

 

         Н.Шуфрич зазначив, що є звернення генерального директора ТОВ «Телерадіокомпанія «112-ТВ» Є.Бенкендорфа. У зверненні йдеться про тиск на телеканал «112 Україна», в тому числі, з боку Служби безпеки України.

 

         Головуючий запропонував звернутися до Служби безпеки України з проханням:

 

1.   Надати Комітету роз`яснення щодо зазначеної інформації.

2. В межах компетенції та з урахуванням обставин, пов’язаних із розголошенням відомостей слідства, а також, у разі проведення слідчих дій, спрямованих на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному провадженні, які застосовуються або можуть бути застосовані до представників медіа, що здійснюють свою діяльність в режимі «онлайн», у межах передбачених Конституцією та законами України, у тому числі, в окремих випадках, залучення співробітників АРМА, зауважити Службі безпеки України утримуватись від дій, які можуть зашкодити діяльності журналістського колективу, насамперед, унеможливити припинення мовлення.

3.  У разі, якщо ці обставини не будуть підтверджені, прийняте рішення скасувати на наступному засіданні Комітету.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Н.Шуфрич наголосив, що вже готовий проект Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення». Вів запросив членів Комітету підписати цей законопроект.

 

 

Т.Циба повідомила, що у раді стався конфлікт між народним депутатом України Є.Шевченком та фотокореспондентом видання «Букви» Яном Доброносивим.

Народний депутат Є.Шевченко, 1 вересня ц.р. погрожував у соцмережах фотокореспондентові Яну Доброносову, а 2 вересня прийшов до нього в ложу преси, щоб зняти його на мобільний телефон.

За версією Є.Шевченка фотокореспондент намагався знайти компрометуючий ракурс або листування в смартфонах парламентарів.

 

Члени Комітету цю інформацію взяли до відома.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ