Протокол №24 від 01.07.2020

Комітет
13 липня 2020, 09:06

                                     Комітет з питань свободи слова

  

                                                                                               24

 

                                                                                       1           липня            20

 
    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                     

                                                                             

                                                                        о 14 год. 30 хв.

 

                                           

                                           

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

          Присутні народні депутати України: БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В.

 

          Відсутні народні депутати України:  САНЧЕНКО О.В.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету І.Гриценко, Д.Чоловський, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ 

 

1. Про напад на журналістку телеканалу «Інтер» ? Діану Степаненко, яка 06 червня 2020 року записувала інтерв’ю для ток-шоу «Стосується кожного».

2. Про звернення головного редактора газети «Мир» ? Віктора Мачули, щодо можливих спроб утисків свободи слова в Дніпропетровській області.

3. Про звернення директорки ТОВ «А БІЗНЕС» – Наталії Бабаченко, щодо нападу на журналістку телеканалу «Відкритий» – Христину Малікову, який стався 18 червня 2020 року у продовольчому магазині «Асорті» міста Дніпра.

4. Про звернення директорки інформаційного агентства «Шарій.net» ? Алли Бондаренко, щодо надання роз’яснення стосовно реєстрації інформаційних агентств та правового статусу журналістів.

5. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо надання відповідей на запити (реєстр. № 3660 від 15.06.2020р., внесений народним депутатом України А. Остапенком).

6. Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів (реєстр. № 3633 від 11.06.2020р., внесений народним депутатом України  А. Кожем’якіним).

7. Проект Постанови про урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України (реєстр. № 3721 від 23.06.2020р., внесений народним депутатом України Р. Стефанчуком).              

8. Про інформацію щодо незаконного набуття та використання статусу журналіста.

9. Про звернення генерального директора ТОВ «Ера-Медіа» ? Віталія Дикого, щодо оновлення складу Наглядової ради ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

10.  Різне.

 
 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про напад на журналістку телеканалу «Інтер» ? Діану Степаненко, яка 06 червня 2020 року записувала інтерв’ю для ток-шоу «Стосується кожного».

 

Н.Шуфрич наголосив, що 6 червня знімальна група телеканалу “Інтер” зазнала нападу під час інтерв'ю для ток-шоу “Стосується кожного”. Журналістку Діану Степаненко вдарили в обличчя, а оператору зламали телекамеру. До редакції “Стосується кожного” по допомогу звернулася 75-річна киянка, розповівши, що вона систематично зазнає знущань від власної онуки та її чоловіка. Журналісти вирушили додому до жінки, щоб поговорити з нею і записати інтерв'ю. На журналістів напав чоловік онуки заявниці.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., КОЗЛОВ М.В.

Вирішили:

 

Оскільки на сьогоднішній день по даному питанню порушена кримінальна справа, а потерпіла сторона задоволена станом розслідування члени Комітету вирішили:

 

Інформацію про напад на журналістку телеканалу «Інтер» ? Діану Степаненко, яка 06 червня 2020 року записувала інтерв’ю для ток-шоу «Стосується кожного» взяти до відома, а розгляд справи залишити на контролі Комітету.

 

          Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення головного редактора газети «Мир» ? Віктора Мачули, щодо можливих спроб утисків свободи слова в Дніпропетровській області.

 

 Н.Шуфрич повідомив, що до Комітету надійшло звернення від головного редактора газети «Мир» Віктора Мачули, в якому він просить Комітет з питань свободи слова захистити газету від закриття. В.Мачула стверджує, що Міністерство юстиції та Управління СБУ у Дніпропетровській області подали позов до окружного адміністративного суду з проханням заборонити випуск даного засобу масової інформації.

 

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення головного редактора газети «Мир» ? Віктора Мачули, щодо можливих спроб утисків свободи слова в Дніпропетровській області,  Комітет вирішив:

 

1.     Лист головного редактора газети «Мир» В.Мачули взяти до відома.

2.     Після завершення карантину повернутися до розгляду цього питання, запросивши всі зацікавлені сторони.

3.     Забезпечити відео зв’язок Голови Комітету з головним редактором газети для отримання більш достовірної інформації.

4.     Перевірити  в Міністерстві юстиції України юридичний статус газети.    

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 3. Слухали інформацію заступника Голови Комітету Є.Брагара про звернення директорки ТОВ «А БІЗНЕС» – Наталії Бабаченко, щодо нападу на журналістку телеканалу «Відкритий» – Христину Малікову, який стався 18 червня 2020 року у продовольчому магазині «Асорті» міста Дніпра.

 

Доповідаючи Є.Брагар зазначив, що 18 червня у Дніпрі через зйомку про порушення карантину у продовольчому магазині побили журналістку телеканалу «Відкритий» Кристину Малікову. Журналістка побачила, що продавці магазину «Асорті» не дотримуються карантинних правил. К.Малікова зафіксувала порушення на телефон, після чого на неї напала власниця магазину. Вона забрала у журналістки телефон і видалила відео. Доповідач додав, що за даним фактом розпочато кримінальне провадження – перешкоджання законній професійній діяльності журналіста.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ЦИБА Т.В., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення директорки ТОВ «А БІЗНЕС» – Наталії Бабаченко, щодо нападу на журналістку телеканалу «Відкритий» – Христину Малікову, який стався 18 червня 2020 року у продовольчому магазині «Асорті» міста Дніпра, Комітет вирішив:

 

Звернутися до Головного управління Національної поліції у Дніпропетровській області та до заступника Міністра внутрішніх справ України А.Геращенка з проханням взяти під особистий контроль хід розслідування даного інциденту.

 

 Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення директорки інформаційного агентства «Шарій.net» ? Алли Бондаренко, щодо надання роз’яснення стосовно реєстрації інформаційних агентств та правового статусу журналістів.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Н.Шуфрич наголосив, що секретаріат підготував роз’яснення стосовно реєстрації інформаційних агентств та правовий статус журналістів. Він  запропонував членам Комітету затвердити їх та надіслати директорці інформаційного агентства «Шарій.нет» А.Бондаренко.

 

Роз’яснення Комітету з питань свободи слова стосовно

наступних питань:

1.                 Ким здійснюється реєстрація інформаційних агентств?

Відповідно до статті 4 Закону України «Про інформаційні агентства»  законодавство України про інформаційні агентства складають Конституція України, закони України «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», «Про державну таємницю», цей Закон, інші законодавчі акти України, міжнародні договори в галузі свободи слова та інформації, ратифіковані Україною.

Згідно частини другої статті 12 Закону України «Про інформаційні агентства» державна реєстрація інформаційних агентств в Україні як суб’єктів інформаційної діяльності проводиться на підставі письмової заяви засновника (співзасновників) до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності, яким, відповідно до Положення про державну реєстрацію інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 21.02.2006 № 12/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24.02.2006 за  № 174/12048 (зі змінами), виступає Міністерство юстиції України.

2.                 До якого реєстру та на підставі якого нормативного-правового акта вноситься інформація про реєстрацію інформаційного агентства?

Відповідно до Положення про Державний реєстр друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 21.06.2007 № 412/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21.06.2007 за № 689/13956 (далі – Положення), Реєстр – це електронна база даних, яка містить інформацію, зокрема, про всі інформаційні агентства як суб’єкти інформаційної діяльності, що засновуються та/або діють в Україні.

Згідно пунктів 2.1, 2.3 глави 2 Положення, відомості, зокрема, про реєстрацію інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності, підлягають обов’язковому внесенню Міністерством юстиції України виключно до Державного реєстру друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств як суб’єктів інформаційної діяльності.

3.                 Чи відрізняється правовий статус журналіста інформаційного агентства від журналіста редакції друкованого засобу масової інформації?

Правові засади діяльності журналістів визначені Конституцією України, законами України «Про інформацію», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про інформаційні агентства», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», «Про телебачення і радіомовлення», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» та іншими нормативно-правовими актами.

Так відповідно до статті 21 Закону України «Про інформаційні агентства» журналіст інформаційного агентства – це творчий працівник, який збирає, одержує, створює та готує інформацію для інформаційного агентства і діє від його імені на підставі трудових чи інших договірних відносин з ним або за його уповноваженням.

Згідно статті 25 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» журналістом редакції друкованого засобу масової інформації відповідно до цього Закону є творчий працівник, який професійно збирає, одержує, створює і займається підготовкою інформації для друкованого засобу масової інформації та діє на підставі трудових чи інших договірних відносин з його редакцією або займається такою діяльністю за її уповноваженням, що підтверджується редакційним посвідченням чи іншим документом, виданим йому редакцією цього друкованого засобу масової інформації.

Виходячи із вищезазначеного, вбачається, що визначення поняття «журналіст» в українському законодавстві є різним – залежно від засобу масової інформації, від цілі правового регулювання законом тощо. Однак, після набуття, законним шляхом, статусу журналіста, вони користуються рівними правами та обов’язками згідно чинного законодавства України.

4.                 Чи передбачено чинним законодавством України обмеження чи заборони стосовно реєстрації інформаційного агентства?

Відповідно до статті 1 Закону України «Про інформаційні агентства» інформаційними агентствами згідно з цим Законом є зареєстровані як юридичні особи суб’єкти інформаційної діяльності, що діють з метою надання інформаційних послуг.

Право на заснування інформаційного агентства в Україні, згідно статті 9 Закону, належить громадянам та юридичним особам України. Іноземці та іноземні юридичні особи мають право бути співзасновниками інформаційних агентств України.

Забороняється створення і діяльність інформаційних агентств, у статутному фонді яких сукупна частка, що належить іноземцям та/або іноземним юридичним особам, становить більш як 35 відсотків.

Водночас, відповідно до статті 14 цього ж Закону, реєструючий орган відмовляє у державній реєстрації інформаційного агентства у випадках, коли:

·    назва інформаційного агентства, його програмна мета, основні цілі та напрями діяльності суперечать законодавству України;

·    реєструючим органом уже зареєстровано інше інформаційне агентство з тією ж назвою;

·    заяву подано до закінчення року з дня набрання законної сили рішенням суду про припинення діяльності цього інформаційного агентства.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо надання відповідей на запити (реєстр. № 3660 від 15.06.2020р., внесений народним депутатом України А. Остапенком).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо надання відповідей на запити (реєстр. № 3660 від 15.06.2020р., внесений народним депутатом України А. Остапенком), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації» щодо надання відповідей на запити (реєстр. № 3660 від 15.06.2020р., внесений народним депутатом України А. Остапенком) відхилити.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів (реєстр. № 3633 від 11.06.2020р., внесений народним депутатом України  А. Кожем’якіним).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ЦИБА Т.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів (реєстр. № 3633 від 11.06.2020р., внесений народним депутатом України  А. Кожем’якіним), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні  проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за вчинення кримінальних правопорушень проти журналістів (реєстр. № 3633 від 11.06.2020р., внесений народним депутатом України  А. Кожем’якіним) прийняти за основу та в цілому.

 

 Рішення прийнято одноголосно.

 

 Слухали: 7. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Постанови про урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України (реєстр. № 3721 від 23.06.2020р., внесений народним депутатом України Р. Стефанчуком).               

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови про урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України (реєстр. № 3721 від 23.06.2020р., внесений народним депутатом України Р. Стефанчуком), Комітет вирішив:              

 

Запропонувати Комітету з питань правової політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови про урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди 30-ї річниці прийняття Декларації про державний суверенітет України (реєстр. № 3721 від 23.06.2020р., внесений народним депутатом України Р. Стефанчуком) прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 Слухали: 8.

Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про інформацію щодо незаконного набуття та використання статусу журналіста.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., АНДРІУЦА М.В.

 

С.Швець поінформував присутніх про виявлене ним оголошення в мережі Інтернет, у якому пропонується будь-кому бажаючому оформити посвідчення журналіста. При цьому наводяться переваги, які надає статус журналіста, засіб масової інформації від якого може бути надана посвідка і ціна послуги.

Доповідач висловив переконання, що випадки використання фальшивих журналістських посвідчень можуть бути не поодинокими, особливо, перед наближенням виборів.

Н.Шуфрич зауважив, що Комітет з питань свободи слова захищає журналістів і неприпустимо, щоб статусом журналіста хтось торгував.

Вирішили:

         Після обговорення народні депутати України – члени Комітету доручили секретарю Комітету С.Швецю підготувати звернення до  Міністерства внутрішніх справ України з проханням перевірити інформацію і, у разі виявлення правопорушення, вжити необхідних заходів для притягнення винних до відповідальності.

 

Слухали: 9. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення генерального директора ТОВ «Ера-Медіа» ? Віталія Дикого, щодо оновлення складу Наглядової ради ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

 

Н.Шуфрич повідомив, що до Комітету звернувся генеральний директор ТОВ «Ера-Медіа» Віталій Дикий щодо оновлення складу Наглядової ради ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України». В.Дикий стверджує, що станом на сьогодні у Наглядовій раді НСТУ відсутні представники від депутатських фракцій і груп Верховної Ради України ІХ скликання, що може негативно вплинути на діяльність зазначеного органу.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В.

 

 Вирішили:

 

Розглянувши звернення генерального директора ТОВ «Ера-Медіа» ? Віталія Дикого, щодо оновлення складу Наглядової ради ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», Комітет вирішив:

 

 Звернутися до Голови Верховної Ради України Д.Разумкова та Голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики М.Потураєва з проханням приділити увагу щодо необхідності вчасної ротації представників від Верховної Ради України у складі Наглядової ради ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України».

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 Н.Шуфрич зауважив, що сьогодні до Комітету передали звернення від генерального директора ТОВ «Ера-Медіа» В.Дикого щодо зняття з ефіру UА:ПЕРШИЙ програми «Доброго ранку, Країно!» та відкрите звернення від колективу ТОВ «Ера-Медіа».

 

Після обговорення члени Комітету вирішили 2 липня ц.р. провести позачергове засідання Комітету з питань свободи слова з цього питання.

На засідання запросити Керівництво ПАТ "Національна суспільна телерадіокомпанія України» та представників ТОВ «Ера-Медіа».

 

 Н.Шуфрич наголосив, що на минулому засіданні розглядалося питання про звернення від видання «Страна.ua», Медіахолдингу «Вести» та Інформаційного агентства «Шарій.net» щодо подій, які відбулися 12 та 15 червня ц.р. біля будівлі Шевченківського районного суду міста Києва під час обрання запобіжного заходу громадянину С.Стерненку.

 

Головуючий запропонував включити це питання в порядок денний.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 Слухали: 10. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення від видання «Страна.ua», Медіахолдингу «Вести» та Інформаційного агентства «Шарій.net» щодо подій, які відбулися 12 та 15 червня ц.р. біля будівлі Шевченківського районного суду міста Києва під час обрання запобіжного заходу громадянину С.Стерненку.

 

 Вирішили:

 

Звернутися до Міністра внутрішніх справ України А.Авакова з проханням вивчити обставини справи щодо нападів на групу журналістів ТОВ «Інформаційне агентство «Шарій.нет», видань: «Страна.ua» та «Вести.ua» біля приміщення Шевченківського районного суду міста Києва, де обирали запобіжний захід Сергію Стерненку.

 

Рішення прийнято одноголосно.

  

Стенограма засідання Комітету додається.

 


 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ