Протокол №23 від 17.06.2020

Комітет
23 червня 2020, 14:17

 

                                    Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               23

 

                                                                                      17           червня          20

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                     

                                                                             

                                                                        о 14 год. 30 хв.

 

                                           

                                           

           Головує:  Заступник Голови Комітету БРАГАР Є.В.

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В.

 

          Відсутні народні депутати України:  ШУФРИЧ Н.І.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету І.Гриценко, Д.Чоловський, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ 

 

1. Про звернення народного депутата України Олексія Ковальова щодо позбавлення статусу журналіста – директора ТОВ «Інформаційне агентство «Таврія-ньюс» Кирила Стремоусова.

 

2. Про звернення журналіста ТОВ «Інформаційне агентство» «Нова влада» Рустама Алієва щодо нападу на нього під час виконання редакційного завдання.

3. Про проект Постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України (реєстр. № 3330 від 13.04.2020р., внесений Кабінетом Міністрів України).

4. Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих зловживань посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, пов'язаних з неналежним поводженням з відходами у місті Львові, що призвели до виникнення обставин, які спричинили загибель людей та загрожують охороні довкілля (реєстр. № 3610 від 05.06.2020р., внесений народними депутатами України              Р. Лозинським, М. Княжицьким та іншими).      

5. Різне.

 

 Є.Брагар наголосив, що у різному розглянемо звернення від видання «Страна.ua», Медіахолдингу «Вести» та Інформаційного агентства «Шарій.net» щодо подій, які відбулися 12 та 15 червня ц.р. біля будівлі Шевченківського районного суду міста Києва під час обрання запобіжного заходу громадянину Стерненку В.С.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію заступника Голови Комітету Є.Брагара про звернення народного депутата України Олексія Ковальова щодо позбавлення статусу журналіста – директора ТОВ «Інформаційне агентство «Таврія-ньюс» Кирила Стремоусова.

 

Виступили:  БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В.

 

Є.Брагар повідомив, що до Комітету надійшло звернення від народного депутата України О.Ковальова щодо позбавлення Кирила Стремоусова посвідчення журналіста.

Народний депутат О.Ковальов стверджує, що директор ТОВ «Інформаційна агенція «Таврія Ньюз» К.Стремоусов у своїх відео в брутальній, принизливій формі, використовуючи нецензурну лексику  висловлює недостовірну інформацію проти нього.


Вирішили:

 

Розглянувши звернення народного депутата України Олексія Ковальова щодо позбавлення статусу журналіста – директора ТОВ «Інформаційне агентство «Таврія-ньюс» Кирила Стремоусова, Комітет вирішив:

 

Оскільки питання позбавлення статусу журналістів не належить до предмету відання Комітету з питань свободи слова, а YouTube відповідно до чинного законодавства не є засобом масової інформації, звернення народного депутата України Олексія Ковальова взяти до відома.

 

Голосували:  “за” – 3

                                   проти – 0

                                   утримались - 1

 

          Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію заступника Голови Комітету Є.Брагара про звернення журналіста ТОВ «Інформаційне агентство» «Нова влада» Рустама Алієва щодо нападу на нього під час виконання редакційного завдання.

 

Є.Брагар наголосив, що до Комітету звернувся кореспондент ТОВ «Інформаційне агентство «Нова влада» Рустам Алієв. Він стверджує, що 22 січня ц.р. в прес-центрі інформаційного агентства «Інтерфакс Україна»  відбулася прес-конференція на тему «Новий генеральний директор ПАТ «Київметробуд» Костянтин Салій і його перші кроки щодо виходу підприємства з кризи». Під час прес-конференції Р.Алієв ставив питання щодо правомірності зміни керівництва ТАТ «Києвметробуд», водночас, член Громадської ради при виконавчому органі Київської міської ради Коцько Ольга Миколаївна неадекватно реагувала на його запитання, а потім здійснила розприскування сльозогінного газу в обличчя.

            Головуючий додав, що Р.Алієв просить Комітет вжити відповідних заходів реагування.

 

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення журналіста ТОВ «Інформаційне агентство» «Нова влада» Рустама Алієва щодо нападу на нього під час виконання редакційного завдання, Комітет вирішив:

Доручити секретаріату Комітету  переговорити з Рустамом Алієвим та з’ясувати нинішні обставини справи.

 

 Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 3. Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про проект Постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України (реєстр. № 3330 від 13.04.2020р., внесений Кабінетом Міністрів України).

 

Виступили:  ЦИБА Т.В., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України (реєстр. № 3330 від 13.04.2020р., внесений Кабінетом Міністрів України), Комітет вирішив:

 

  Запропонувати Комітету з питань економічного розвитку рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови про Програму діяльності Кабінету Міністрів України (реєстр. № 3330 від 13.04.2020р., внесений Кабінетом Міністрів України) повернути на доопрацювання.

 

 Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію заступника Голови Комітету Є.Брагара про проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих зловживань посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, пов'язаних з неналежним поводженням з відходами у місті Львові, що призвели до виникнення обставин, які спричинили загибель людей та загрожують охороні довкілля (реєстр. № 3610 від 05.06.2020р., внесений народними депутатами України              Р. Лозинським, М. Княжицьким та іншими).        


Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В.

 

О.Санченко зауважив, що у нього конфлікт інтересів і він не може голосувати.

 

 Вирішили:

 

Розглянувши проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих зловживань посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, пов'язаних з неналежним поводженням з відходами у місті Львові, що призвели до виникнення обставин, які спричинили загибель людей та загрожують охороні довкілля (реєстр. № 3610 від 05.06.2020р., внесений народними депутатами України  Р. Лозинським, М. Княжицьким та іншими), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих зловживань посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, пов'язаних з неналежним поводженням з відходами у місті Львові, що призвели до виникнення обставин, які спричинили загибель людей та загрожують охороні довкілля (реєстр. № 3610) прийняти за основу та в цілому.

 

Голосували:  “за” – 3

                                   проти – 0

                                   утримались - 1

 

Рішення прийнято.

 

Різне.

 

Є.Брагар повідомив, що до Комітету надійшли звернення від видання «Страна.ua», Медіахолдингу «Вести» та Інформаційного агентства «Шарій.net» щодо подій, які відбулися 12 та 15 червня ц.р. біля будівлі Шевченківського районного суду міста Києва під час обрання запобіжного заходу громадянину Стерненку В.С.

У зверненнях зазначається, що з боку правоохоронних органів були вчинені провокації по відношенню до журналістів. Правоохоронці замість того щоб забезпечити безпечну роботу представникам засобів масової інформації, вивели їх за межі проведення акції протесту, не давши їм можливості здійснювати професійну діяльність.

 

Вирішили:

 

Після обговорення на розгляд Комітету було винесено чотири      пропозиції.

 

1. З приводу подій 12 червця ц.р. щодо нападу на журналістів «Шарій.net», направити звернення до Міністра внутрішніх справ України А.Авакова з проханням взяти розслідування на особистий контроль.

 

Голосували:  “за” – 1

                                   проти – 2

                                   утримались - 1

 

            Рішення не прийнято.

 

2.  З приводу подій 12 та 15 червня ц.р. щодо постраждалих журналістів видань «Страна.ua», Медіахолдингу «Вести», Інформаційного агентства «Шарій.net» та «Pavlovsky NEWS» направити звернення до Державного бюро розслідування з проханням розслідувати дії представників поліції, які перешкоджали роботі журналістів.

 

Голосували:  “за” – 1

                                   проти – 3

                                   утримались - 0

 

            Рішення не прийнято.

 

          3. Звернутися до Міністра внутрішніх справ України А.Авакова з проханням провести внутрішнє розслідування щодо працівників поліції, які перешкоджали журналістській діяльності.

 

Голосували:  “за” – 1

                                   проти – 3

                                   утримались - 0

 

            Рішення не прийнято.

         

4.  Звернутися до всіх журналістів засобів масової інформації із закликом під час висвітлення масових акцій і заворушень дотримуватися журналістської етики; піклуватися про власну безпеку; не наражати на безпеку учасників акції, людей які є поруч, та які не беруть участі в акції; а також своїми діями не провокувати різні сторони акції протесту на конфлікт і не вступати в конфлікт з представниками органів правопорядку.

Водночас звернутися до органів, які забезпечують правопорядок під час акцій, поважати конституційні права громадян, забезпечувати безпеку і сприяти роботі журналістів.

         Також звернутися до керівництва засобів масової інформації із рекомендацією, направляючи журналістів з редакційним завданням на масові акції, забезпечити їх розпізнавальними знаками, наприклад жилетами із написом «Преса», оснащеними світовідображальними елементами.

 

Голосували:  “за” – 3

                                   проти – 0

                                   утримались - 1

 

            Рішення прийнято.

 

  Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Заступник Голови

Комітету                                                           Євгеній БРАГАР

 

 


 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

 

 

 

 

https://iportal.rada.gov.ua/images/infupr_committees/svobodaslova/200617%20свободи02.jpg