Протокол №22 від 04.06.2020

Комітет
18 червня 2020, 13:55

 

                                    Комітет з питань свободи слова

 

 

                                                                                               22

 

                                                                                      4           червня          20

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                      

                                                                              

                                                                        о 15 год. 30 хв.

 

                                           

                                           

           Головує:  Заступник Голови Комітету БРАГАР Є.В.

 

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В.

 

 

          Відсутні народні депутати України:  ШУФРИЧ Н.І.

 

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету І.Гриценко, Д.Чоловський, М.Андріуца, С.Самойленко.

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ 

1.                 Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознаками статі (реєстр. № 3427                              від 04.05.2020р., внесений народними депутатами України М. Бардіною,                О. Жмеренецьким, Є. Кравчук, Т. Цибою, Є. Брагаром та іншими).

2.                 Про звернення генерального директора ТОВ «Телеканал «Прямий» Володимира Сташевського стосовно нападу на журналістку телеканалу «Прямий» Ганни Дмитрівни Дзьоби, який стався 26.05.2020 біля музею Івана Гончара.

3.                 Про побиття на акції протесту в США української журналістки «Голосу Америки» Христини Шевченко.

4.                 Про звернення директора ТОВ «Новини 24 години» Юрія Будяка стосовно нападу на журналістку телеканалу «NEWSONE» Тетяну Іванівну Сивоконь, що стався у місті Красилів Хмельницької області.

5.                 Про звернення Анатолія Запорожця стосовно утиску свободи слова Головою Гребінківської міської ради.

6. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови підкомітету з питань права громадян на інформацію Т.Циби про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознаками статі (реєстр. № 3427 від 04.05.2020р., внесений народними депутатами України М. Бардіною, О. Жмеренецьким, Є. Кравчук, Т. Цибою, Є. Брагаром та іншими).

 

Виступили:  БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознаками статі (реєстр. № 3427                              від 04.05.2020р., внесений народними депутатами України М. Бардіною,                О. Жмеренецьким, Є. Кравчук, Т. Цибою, Є. Брагаром та іншими), Комітет вирішив:

 

  Запропонувати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо протидії дискримінації за ознаками статі (реєстр. № 3427) прийняти за основу.

 

 Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію заступника Голови Комітету Є.Брагара про звернення генерального директора ТОВ «Телеканал «Прямий» Володимира Сташевського стосовно нападу на журналістку телеканалу «Прямий» Ганну Дмитрівну Дзьобу, який стався 26.05.2020 біля музею Івана Гончара.

 

Є.Брагар наголосив, що журналісти ТОВ «Телеканал «Прямий» передали йому звернення з проханням розглянути на засіданні події, які трапилися 26 травня 2020року біля музею Івана Гончара. Він додав, що представниками ДБР були нанесені тілесні ушкодження журналісту телеканалу «Прямий» Дзьобі Ганні Дмитрівні.

 

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення генерального директора ТОВ «Телеканал «Прямий» Володимира Сташевського стосовно нападу на журналістку телеканалу «Прямий» Ганну Дмитрівну Дзьобу, який стався 26.05.2020 біля музею Івана Гончара,  Комітет вирішив:

 

Повернутися до цього питання після завершення карантину та запросити на засідання всі зацікавлені сторони конфлікту. 

 

 Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про побиття на акції протесту в США української журналістки «Голосу Америки» Христини Шевченко.

 

С.Швець повідомив, що Христина Шевченко зазнала нападу під час зйомок акції протесту в американському місті Санта-Моніка. Напад стався, коли вона знімала сюжет для програми Chastime. Медики діагностували у неї перелом двох пальців на нозі та легку травму голови.

 

Виступили:  ЦИБА Т.В., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., САНЧЕНКО О.В.

 

 

Вирішили:

 

Після обговорення члени Комітету вирішили:

 

Звернутися до Міністра закордонних справ України Д.Кулеби з проханням взяти під особистий контроль ситуацію, пов’язану з побиттям Христини Шевченко та від міністерства звернутися до Посольства України в США, Посольства США в Україні  з проханням надати  потерпілій юридичну допомогу та здійснити контроль за процесом лікування, а також висловити занепокоєння фактом нападу на українську журналістку.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію заступника Голови Комітету Є.Брагара про звернення директора ТОВ «Новини 24 години» Юрія Будяка стосовно нападу на журналістку телеканалу «NEWSONE» Тетяну Іванівну Сивоконь, що стався у місті Красилів Хмельницької області.

 

Є.Брагар наголосив, що до Комітету надійшло звернення від директора ТОВ «Новини 24 години» Ю.Будяка щодо нападу на журналістку телеканалу Т.Сивоконь, якій було нанесено тілесні пошкодження під час виконання професійних обов’язків щодо інформаційного висвітлення перебігу карантину у місті Красилів Хмельницької області та проведення журналістського розслідування про торгівлю медичними масками невідомого походження. Місцевий підприємець, який реалізовував медичні маски, побачивши знімальну групу накинувся на журналістку, забрав та пошкодив мікрофон.

 

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САНЧЕНКО О.В.

 

 Вирішили:

 

На розгляд Комітету було запропоновано дві пропозиції.

 

1.                 Надіслати звернення до Міністра внутрішніх справ України А.Авакова з проханням дану справу взяти під особистий контроль.

 

Голосували:  “за” – 1

                                   проти – 0

                                   утримались - 3

 

          Рішення не прийнято.

 

2. Звернутися до Міністра внутрішніх справ України А.Авакова з проханням в межах компетенції надати інформацію щодо стану проведення розслідування, з урахуванням обставин, пов’язаних із розголошенням даних оперативно-розшукової діяльності або досудового розслідування, згідно статті 387 Кримінального кодексу України.

 

 Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію заступника Голови Комітету Є.Брагара про звернення Анатолія Запорожця стосовно утиску свободи слова Головою Гребінківської міської ради.

 

Є.Брагар наголосив, що А.Запорожець розмістив на сторінці в мережі «Фейсбук»  картинку взяту з мережі інтернет з посиланням на те, що міський голова Гребінки був п’яний за кермом та розбив службовий автомобіль. Відповідно Голова міста Гребінка В.Колісніченко здійснював на нього тиск та подав позив до суду.

 

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши звернення Анатолія Запорожця стосовно утиску свободи слова Головою Гребінківської міської ради В.Колісниченком, Комітет вирішив:

 

  У зв’язку з тим, що по даному питанню було винесено судове рішення на користь А.Запорожця, головуючий запропонував дане питання взяти до відома.

 

 Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.

 

Т.Циба повідомила, що деякі засоби масової інформації показали обличчя постраждалої 26 річної дівчини, яка стала жертвою насильства поліцейських у Кагарлику. Вона додала, що доцільно нагадати журналістам при висвітленні таких подій всі зацікавлені сторони, включаючи і засоби масової інформації, мають ставити інтереси жертви на перший план.

Члени Комітету погодилися на пропозицію секретаря Комітету С.Швеця підготувати відповідні роз’яснення для засобів масової інформації.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Є.Брагар наголосив, що на львівському телеканалі «НТА – Незалежне телевізійне агентство» Іриною Фаріон проголошувалися дискримінаційні висловлювання, які містили образливі, принижуючі твердження щодо російськомовного населення.

Після обговорення члени Комітету вирішили надіслати звернення до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення з проханням провести моніторинг ефірів телеканалу «НТА» та, у разі виявлення порушень, вжити заходів.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

         Т.Циба нагадала, що 6 червня журналісти відзначають професійне свято. Вона запропонувала розмістити привітання для представників засобів масової інформації на офіційній сторінці Комітету з питань свободи слова.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

  

Заступник Голови

Комітету                                                           Євгеній БРАГАР

 

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ