Протокол №18 від 16.04.2020

Комітет
01 червня 2020, 11:05

 

                                    Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               18

 

                                                                                      16           квітня         20

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                      

                                                                              

                                                                        о 12 год. 00 хв.

 

                                           

 

 

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

 

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Д.Чоловський, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ 

1. Проект Закону про внесення зміни до пункту 2 розділу ІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)", (реєстр. № 3294 від 30.03.2020р., внесений народним депутатом України С.Демченком).

         2. Проект Закону про внесення змін до частини восьмої статті 72 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо забезпечення свободи слова та вираження поглядів (реєстр. № 3079 від 18.02.2020р., внесений народним депутатом України Н.Шуфричем).

         3. Про звернення Національної спілки журналістів України стосовно підвищеного рівня агресії до журналістів, які висвітлюють заходи із подолання епідемії коронавірусної інфекції COVID-19.                        

4. Інформація про напад на журналістку телеканалу «ZIK» Аллу Жизневську, що стався у столичному Гідропарку 02 квітня 2020 року.

         5.  Про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на травень 2020 року.                           

6.Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення зміни до пункту 2 розділу ІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)", (реєстр. № 3294 від 30.03.2020р., внесений народним депутатом України С.Демченком).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення зміни до пункту 2 розділу ІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)", (реєстр. № 3294 від 30.03.2020р., внесений народним депутатом України С.Демченком), Комітет вирішив:

 

Запропонувати Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення зміни до пункту 2 розділу ІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)", (реєстр. № 3294 від 30.03.2020р., внесений народним депутатом України С.Демченком) прийняти за основу.

 

Голосували:  “за” – 4

                                   проти – 0

                                   утримались - 1

 

 Рішення прийнято.

 
 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про проект Закону про внесення змін до частини восьмої статті 72 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо забезпечення свободи слова та вираження поглядів (реєстр. № 3079 від 18.02.2020р., внесений народним депутатом України Н.Шуфричем).

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до частини восьмої статті 72 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" щодо забезпечення свободи слова та вираження поглядів (реєстр. № 3079 від 18.02.2020р., внесений народним депутатом України Н.Шуфричем), Комітет вирішив:

 

Розробити спільний законопроект за участі членів Комітету з питань свободи слова. 

 

Рішення прийняти одноголосно.

 

   Слухали: 3. Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про звернення Національної спілки журналістів України стосовно підвищеного рівня агресії до журналістів, які висвітлюють заходи із подолання епідемії коронавірусної інфекції COVID-19.                        

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

 

 С.Швець повідомив, що є звернення від Голови Національної спілки журналістів України С.Томіленка, в якому він інформує, що з моменту запровадження в Україні карантинних заходів відбувається підвищення агресії до журналістів, які висвітлюють заходи із подолання епідемії коронавірусу COVID-19.

Національна спілка журналістів України вважає таку ситуацію не припустимою та просить наш Комітет задекларувати свою підтримку журналістам, які працюють над висвітленням заходів із подоланням епідемії коронавірусу, а також забезпечити співпрацю із органами МВС, Нацгвардії та органами місцевого самоврядування.

 

Вирішили:

 

     Після обговорення члени Комітету доручили секретарю Комітету С.Швецю підготувати відповідне звернення до Кабінету Міністрів України, Офісу Президента України та до обласних рад.

 

     Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про напад на журналістку телеканалу «ZIK» Аллу Жизневську, що стався у столичному Гідропарку 02 квітня 2020 року.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В.,

 

Н.Шуфрич повідомив, що 2 квітня 2020 року у столичному Гідропарку на Аллу Жизневську та знімальну групу телеканалу «ZIK» напали невідомі молодики. Знімальна група інспектувала столичні парки та спортивні майданчики, відвідування яких на час карантину було заборонено.

Доповідач додав, що затримано одного нападника, а слідчими Дніпровського управління поліції відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 345-1 «Погроза або насильство щодо журналіста» Кримінального Кодексу України.

 

Вирішили:

 

Після обговорення члени Комітету вирішили звернуться з листом подякою до Міністра внутрішніх справ України А.Авакова, заступника Міністра внутрішніх справ України А.Геращенка та з проханням тримати це питання на контролі.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на травень 2020 року.

 

Н.Шуфрич наголосив, що у зв’язку з продовженням карантину з датами проведення засідання у травні Комітет визначитися додатково.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Різне.

 

Н.Шуфрич повідомив, що до Комітету надійшов лист від Міністра Кабінету Міністрів України О.Немчінова щодо співпраці з Верховною Радою України та з проханням надати питання, які потребують негайного реагування та вжиття відповідних заходів з боку Прем’єр-міністра, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.

Голова Комітету запропонував секретарю Комітету С.Швецю підготувати Кабінету Міністрів України пропозиції щодо нагальних питань, які стосуються предмета відання Комітету з питань свободи слова.

 

 Н.Шуфрич зазначив, що також надійшов лист від Віце-прем’єр-міністра України - Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України О.Резнікова щодо подальшої співпраці та проведення робочої зустрічі з нашим Комітетом.

Головуючий запропонував після завершення карантину на базі міністерства провести таку зустріч.

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ