Протокол №16 від 04.03.2020

Комітет
10 березня 2020, 12:43

 

Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               16

 

                                                                                      04           березня         20

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                                                                                                    

                                                                        о 14 год. 00 хв.

 

                                           

 

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

 

На засідання запрошені:  Шевченко Артем Валерійович – директор Департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ України; Мендель Юлія Володимирівна – прес-секретар Президента України; Деренюга Олег Анатолійович – головний редактор Інформаційно-аналітичного видання «НикВести».

 

 Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету М.Андріуца, І.Гриценко,  Д.Чоловський, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Про перешкоджання журналістам газети «НикВести» бути присутніми на прес-конференції, яка відбулась 21 лютого 2020 року у приміщенні Миколаївської обласної державної адміністрації.

2. Про відкриття кримінальних проваджень за статтями 182 та 343 Кримінального кодексу України після подій, які мали місце 13 лютого 2020 року по вул.Сікорського, в результаті чого відбулось проведення допитів журналістів Марії Землянської та Дениса Бігуса.

3. Про напад на головного редактора Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «Корупція Інфо» Дмитра Разумовського.

4. Проект Постанови про зміни у складі Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів та забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації (реєстр. № 3064 від 13.02.2020р., внесений народним депутатом України О.Ткаченком).

     5. Про результат вивчення документів наданих шеф-редактором газети «Правовий контроль» Артуром Журбенко.

6. Про затвердження складу робочої групи з підготовки законодавчих ініціатив за наслідками парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення».

7. Про затвердження Роз’яснень Комітету щодо прав журналістів на інформацію, проведення інтерв’ю та отримання коментарів посадових осіб.

9. Різне.

 

Відкриваючи засідання Комітету Н.Шуфрич наголосив, що о 16.00 відбудеться позачергове засідання Верховної Ради України, тому Комітет розгляне тільки питання про перешкоджання журналістам газети «НикВести» бути присутніми на прес-конференції у приміщенні Миколаївської обласної державної адміністрації. Водночас він додав, що інші питання порядку денного переносимо на наступне засідання Комітету.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Н.Шуфрич зазначив, що підготував окрему думку до рішення Комітету від 5 лютого ц.р. щодо розгляду проекту Закону про медіа (реєстр. № 2693). Він попросив секретаріат долучити окрему думку до Протоколу № 12.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про перешкоджання журналістам газети «НикВести» бути присутніми на прес-конференції, яка відбулась 21 лютого 2020 року у приміщенні Миколаївської обласної державної адміністрації.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В., МЕНДЕЛЬ Ю.В., ШЕВЧЕНКО А.В., ДЕРЕНЮГА О.А.

Головний редактор Інформаційно-аналітичного видання «НикВести»  Олег Деренюга розповів, що 21 лютого ц.р. стався конфлікт між головою Миколаївської облдержадміністрації Олександром Стадником та знімальною групою інтернет-видання "НикВести". У підсумку журналісти звернулися до Національної поліції зі скаргою про перешкоджання журналістській діяльності.

Прес-секретар Президента України Юлія Мендель, пояснила поведінку команди очільника Миколаївщини і визнала суперечливість їхніх дій, водночас, вказавши на неоднозначність поведінки журналістів.

 

В ході обговорення було запропоновано голові Миколаївської обласної державної адміністрації провести широку прес-конференцію із залученням журналістів і громадськості. В свою чергу, журналісти "НикВести" мають забрати свою скаргу з Національної поліції.

 

Вирішили:

 

Заслухавши головного редактора Інформаційно-аналітичного видання «НикВести» Олега Деренюгу, прес-секретаря Президента України Юлію Мендель та директора Департаменту комунікацій Міністерства внутрішніх справ України Артема Шевченка щодо перешкоджання журналістам газети «НикВести» бути присутніми на прес-конференції, яка відбулась 21 лютого 2020 року у приміщенні Миколаївської обласної державної адміністрації, Комітет вирішив:

 

Враховуючи, що обидві сторони налаштовані на позитивне вирішення конфлікту, надати їм можливість, у продовж місяця, узгодити конфлікт без залучення правоохоронних органів.

 

Голосували:  “за” – 3

                                   проти – 0

                                   утримались - 2

 

  Рішення прийнято.

 

            С.Швець повідомив, що Комітет в минулому році розглядав звернення Незалежної спілки журналістів України щодо ситуації, яка виникла під час декількох публічних заходів за участю Президента України та Юлії Мендель. Декілька журналістів заявили, що пані Мендель перешкоджала їхній роботі.   Він додав, що сторони дійшли згоди по всіх суперечливих питаннях і конфлікт вважають вичерпаним. Також секретар Комітету наголосив, що Комітет за результатами парламентських слухань напрацював Рекомендації щодо забезпечення прав журналістів на їх професійну діяльність та надіслав їх уповноваженим органам виконавчої влади.

         Н.Шуфрич подякував прес–секретарю Президента Ю.Мендель за участь у засіданні Комітету та доручив секретаріату питання щодо суперечки між пані Мендель та декількома журналістами зняти з контролю.

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ

 

 

?