Протокол №15 від 19.02.2020

Комітет
02 березня 2020, 17:24

 


                                    Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               15

 

                                                                                       19           лютого         20

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                                                                                                    

                                                                        о 14 год. 30 хв.

 

                                           

 

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., БРАГАР Є.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

 

На засідання запрошені: Солейко Світлана Вікторівна – заступник начальника відділу Головного слідчого управління Національної поліції України; Світлична Наталія Іванівна – старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Національної поліції України; Поліщук Наталія Миколаївна – журналіст Дочірнього підприємства «Телерадіокомпанія «Аверс»; Кудик Дмитро – оператор Дочірнього підприємства «Телерадіокомпанія «Аверс»; Зайцев Антон Миколайович – редактор газети «Дружківка на долонях+»; Назаров Андрій Володимирович – журналіст газети «Дружківка на долонях+»; Златкін Темофій Веніамінович – спеціальний кореспондент Британської інформагенції «Indepependent Massmedia LLP»; Бєлоглазова Антоніна Олександрівна – журналіст інформаційного агентства «Шарій.нет»; Фернандо Еррера-Інараха – спостерігач моніторингової місії ОБСЄ в Україні; Ноженко Наталія – перекладач; Котюжинська Тетяна Григорівна - керівник Громадської спілки «Національна асоціація українських медіа»; Вороновський Анатолій Миколайович – кореспондент газети «Голос підприємця».             

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету М.Андріуца, І.Гриценко,  Д.Чоловський, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Про перешкоджання роботі журналістів знімальної групи ТРК «Аверс» Наталії Поліщук та Дмитру Кудику.

          2. Про намагання міської влади м. Дружківка впровадити елементи цензури відносно газети «Дружківка на долонях».

3. Про напад на спеціального кореспондента Британської інформагенції «Indeрendent Massmedia LLP» Тимофія Златкіна.

4. Про напад на головного редактора Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «Корупція Інфо» Дмитра Разумовського.

5. Про перешкоджання журналістці Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «Шарій.нет» Нелі Керечанин бути присутньою на прес-конференції, що відбулась 07.02.2020 у прес-центрі Кабінету Міністрів України.

     6. Про результат вивчення документів наданих шеф-редактором газети «Правовий контроль» Артуром Журбенко.

7. Про затвердження Роз’яснень Комітету щодо застосування норм Закону України «Про інформацію» у частині допуску журналістів на відкриті заходи, які проводяться суб’єктами владних повноважень та особистого прийому їх посадовими і службовими особами.

8.  Про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на березень 2020 року.

          9. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про перешкоджання роботі журналістів знімальної групи ТРК «Аверс» Наталії Поліщук та Дмитру Кудику.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., ПОЛІЩУК Н.М., СОЛЕЙКО С.В.

 

Вирішили:

 

Заслухавши журналістку Дочірнього підприємства «Телерадіокомпанія «Аверс» Н.Поліщук, яка 26 лютого 2018 року в межах редакційного завдання прибула на деревообробне підприємство для висвітлення незаконної вирубки лісу та постраждала від неправомірних дій працівників ТзОВ «Цунамі», Комітет вирішив:

 

 Надіслати звернення журналістів знімальної групи ТРК «Аверс» до Міністра внутрішніх справ України та до Головного управління Національної поліції Волинської області.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали:2. Слухали інформацію заступника Голови Комітету Є.Брагара про намагання міської влади м. Дружківка впровадити елементи цензури відносно газети «Дружківка на долонях».

 

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., ЗАЙЦЕВ А.М., НАЗАРОВ А., КОТЮЖИНСЬКА Т.Г.

 

Вирішили:

 

Заслухавши редактора газети «Дружківка на долонях+» А.Зайцева щодо намагання міської влади м. Дружківка впровадити елементи цензури відносно видання, Комітет вирішив:

 

1. Звернутися до Головного управління Національної поліції в Донецькій області з проханням оперативного реагування на звернення журналістів газети «Дружківка на долонях+» щодо перешкоджання їх професійної діяльності.

 

2. Повідомити Дружківську міську раду, що журналісти друкованого видання «Дружківка на долонях+» занепокоєні станом свободи слова в місті Дружківка. Також попросити Дружківську міську раду довести до відома працівників засобів масової інформації, що є затверджене Положення про акредитацію журналістів та інших працівників засобів масової інформації у Дружківській міській раді.

 

 Голосували:  “за” – 4

                                   проти – 0

                                   утримались - 1

 

 Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про напад на спеціального кореспондента Британської інформагенції «Indeрendent Massmedia LLP» Тимофія Златкіна.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ЦИБА Т.В., ЗЛАТКІН Т.В., СОЛЕЙКО С.В., КОТЮЖИНСЬКА Т.Г.

 

Вирішили:

 

Заслухавши Т.Златкіна - спеціального кореспондента Британської інформагенції «Indeрendent Massmedia LLP» про напад на нього представників охорони Центральної районної лікарні Києво-Святошинського району м. Боярка, Комітет вирішив:

 

Враховуючи резонансну справу, в якій, можливо, була задіяна посадова особа, звернутися за відповідними роз’ясненнями щодо цього інциденту до Міністра внутрішніх справ України А.Авакова.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про напад на головного редактора Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «Корупція Інфо» Дмитра Разумовського.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., КОЗЛОВ М.В., СОЛЕЙКО С.В.

 

Н.Шуфрич наголосив, що директор та головний редактор ТзОВ «Інформаційне Агентство «Корупція Інфо» Розумовський Дмитро Олександрович на засідання не прийшов, натомість присутня заступник начальника відділу Головного слідчого управління Національної поліції України Солейко Світлана Вікторівна.

 

С.Солейко наголосила, що кримінальне провадження по даній справі відкрите і на сьогодні перебуває у стані розгляду.

 

Вирішили:

 

1. Інформацію заступниці начальника відділу Головного слідчого управління Національної поліції України Солейко Світлани Вікторівни взяти до відома.

2. На наступне засідання запросити директора та головного редактора ТзОВ «Інформаційне Агентство «Корупція Інфо» Розумовського Дмитра Олександровича.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про перешкоджання журналістці Товариства з обмеженою відповідальністю «Інформаційне агентство «Шарій.нет» Нелі Керечанин бути присутньою на прес-конференції, що відбулась 07.02.2020 у прес-центрі Кабінету Міністрів України.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В., БЄЛОГЛАЗОВА А.О.

 

На засіданні замість Нелі Керечанин присутня її колега журналіст інформаційного агентства «Шарій.нет» Антоніна Бєлоглазова. Вона розповіла, що Нелі Керечанин попередньо подала заявку про участь у прес-конференції «Захист об’єктів ЮНЕСКО: нові буферні зони в Києві, об’єкти реставрації на 2020 рік». На прес-конференції був присутній Міністр культури, молоді та спорту В.Бородянський. Але акредитувавшись та прийшовши 7 лютого на захід її не пустили.

А.Бєлоглазова наголосила, що вчора відбулася ідентична ситуація з нею. Її теж не внесли до списку акредитованих для участі у брифінгу з Міністром культури, молоді та спорту В.Бородянським. Доповідачка додала, що викликала поліцію та написала заяву.

 

Вирішили:

 

Заслухавши журналістку інформаційного агентства «Шарій.нет» Антоніну Бєлоглазову щодо неможливості потрапити на прес-конференцію Міністра культури, молоді та спорту В.Бородянського, Комітет вирішив:

 

1. Звернутися до прес-служби Кабінету Міністрів України з проханням дати пояснення чому журналістів Інформаційного агентства «Шарій.Нет» двічі не пропустили на прес-конференцію Міністра культури, молоді та спорту В.Бородянського.

 

Голосували:  “за” – 2

                                   проти – 0

                                   утримались - 3

 

  Рішення не прийнято.

 

2. Звернутися до прес-служб Кабінету Міністрів України та Міністерства культури, молоді та спорту з вимогою завчасного та вмотивованого інформування журналістів щодо відмови їм у постійній чи тимчасовій акредитації, за наявності законних на це підстав.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

3. Направити звернення від Комітету до Головного управління Національної поліції у м. Києві з проханням перевірити обставини розслідування заяви А.Бєлоглазової.

 

Голосували:  “за” – 4

                                   проти – 0

                                   утримались - 1

 

  Рішення прийнято.

 

 

    Слухали: 6. Слухали інформацію секретаря Комітету С.Швеця про результат вивчення документів наданих шеф-редактором газети «Правовий контроль» Артуром Журбенко.

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В.

 

С.Швець повідомив, що представники газети «Правовий контроль» не прийшли на засідання Комітету та запропонував це питання перенести на наступне засідання.

 

Вирішили:

 

Доручити секретаріату на наступне засідання ще раз запросити шеф-редактора газети «Правовий контроль» Артура Журбенка. У разі, якщо представники газети «Правовий контроль» не з’являться, питання розглянути та прийняти відповідне рішення.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про затвердження Роз’яснень Комітету щодо застосування норм Закону України «Про інформацію» у частині допуску журналістів на відкриті заходи, які проводяться суб’єктами владних повноважень та особистого прийому їх посадовими і службовими особами.

 

Після обговорення члени Комітету доручили секретаріату доопрацювати Роз’яснення щодо застосування норм Закону України «Про інформацію» у частині допуску журналістів на відкриті заходи, які проводяться суб’єктами владних повноважень та особистого прийому їх посадовими і службовими особами та затвердити їх на наступному засіданні Комітету.

 

Слухали: 8.  Слухали інформацію Голову Комітету Н.Шуфрича про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на березень 2020 року.

 

Виступили:  ШВЕЦЬ С.Ф.

 

Вирішили:

 

Розглянувши розклад Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на березень 2020 року, народні депутати України - члени Комітету затвердили його.

 

Розклад засідань Комітету Верховної Ради України

з питань свободи слова

на березень  2020 року

 

Дата проведення засідання

Місяць

Дата

березень

4

18

 

 

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Присутній на засіданні Комітету кореспондент газети «Голос підприємця» Вороновський Анатолій Миколайович наголосив, що 16 березня 2014 року в м. Миргород був вбитий Голова Народної ради Миргородщини Третецький Василь Пилипович.

А.Вороновський наголосив, що слідство йде шість років, справа затягується та попросив Комітет втрутитись.

Н.Шуфрич повідомив, що на засіданні присутня Солейко Світлана Вікторівна - заступник начальника відділу Головного слідчого управління Національної поліції України та попросив А.Воровського обговорити це питання з нею.

 

 

Т.Циба наголосила, що на прийомі громадян до неї звернулася працівниця філії ПАТ «Національна суспільна телекомпанія України» Житомирської регіональної дирекції щодо скорочення обсягів регіонального телерадіомовлення.

Доповідачка запропонувала звернутися до головного Комітету з пропозицією щодо проведення наради, комітетських слухань, спільного засідання Комітетів із запрошенням керівництва ПАТ НСТУ, представників регіональних філій та інших зацікавлених сторін, а звернення заявниці переслати в Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Н.Шуфрич доручив голові підкомітету з питань права громадян на інформацію Т.Цибі організувати такий захід.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Т.Циба повідомила, що створена робоча група з підготовки законодавчих ініціатив за наслідками парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення». Вона додала, що інформація розміщена на сайті Комітету, а всі  бажаючі можуть долучитися до робочої групи.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

  

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ