Протокол № 12 від 05.02.2020

Комітет
13 лютого 2020, 12:16

 

                                  

                                    Комітет з питань свободи слова

 

 

 

                                                                                               12

 

                                                                                       5           лютого         20

 

    

вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                                                                                                    

                                                                        о 14 год. 30 хв.

 

           Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

          Присутні народні депутати України: ШВЕЦЬ С.Ф., ЦИБА Т.В., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В.

        

          Відсутні народні депутати України:  БРАГАР Є.В.

 

На засідання запрошені: Павленко Юрій Олексійович – народний депутат України; Кущ Ліна Володимирівна – перший заступник Національної спілки журналістів України; Маяков Віталій Анатолійович – перший заступник начальника Головного слідчого управління Служби безпеки України; Бойко Володимир – журналіст, блогер; Котюжинська Тетяна Григорівна - керівник Громадської спілки «Національна асоціація українських медіа»; Клітна Наталія Іванівна – Голова Асоціації правовласників і постачальників контенту; Сафаров Алі – медіаюрист Громадської організації «Інститут масової інформації»; Гусєв Олег Юрійович – голова громадської спілки Комісії з питань науки та інформаційних технологій; Жизневська Алла Володимирівна – журналіст Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Нові комунікації»; Петренко Галина – журналіст Громадської організації «Детектор медіа»; Махоніч Катерина – помічник народного депутата України Н.Шуфрича.

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Я.Глиняна, головні консультанти секретаріату Комітету М.Андріуца, І.Гриценко,  Д.Чоловський, С.Самойленко.

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Проект Закону про медіа  (реєстр. № 2693 від 27.12.2019р., внесений народними депутатами України О.Ткаченком, М.Потураєвим, Є.Кравчук та іншими).

2.  Проект Закону про медіа в Україні (реєстр. № 2693-1 від 15.01.2020р., внесений народними депутатами України М.Княжицьким, В.В'ятровичем, С.Фединою, В.Сюмар та іншими).

3. Про порушення кримінального провадження Службою безпеки України відносно журналіста В.Бойка.

4. Про створення робочої групи Комітету з підготовки на розгляд Верховної Ради України окремих питань, визначених в рекомендаціях парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення».

5. Різне.

Порядок денний затверджено одноголосно.

  

Слухали: 1. Слухали інформацію голови підкомітету з питань прав громадян на інформацію Т.Циби про проект Закону про медіа  (реєстр. № 2693 від 27.12.2019р., внесений народними депутатами України О.Ткаченком, М.Потураєвим, Є.Кравчук та іншими).

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., КОТЮЖИНСЬКА Т.Г., КУЩ Л.В., КЛІТНА Н.І., БОЙКО В., САФАРОВ А., ГУСЄВ О.Ю.

 

Вирішили:

 

Після обговорення проекту Закону про медіа (реєстр. № 2693 від 27.12.2019р., внесений народними депутатами України О.Ткаченком, М.Потураєвим, Є.Кравчук та іншими) головуючий наголосив, що на розгляд Комітету пропонується дві пропозиції.

 

Перша – за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Голосували:  “за” – 1

                                   проти – 3

                                   утримались - 0

 

 Рішення не прийнято.

 

Друга - запропонувати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про медіа (реєстр. № 2693 від 27.12.2019р., внесений народними депутатами України О.Ткаченком, М.Потураєвим, Є.Кравчук та іншими) прийняти за основу.

 

Голосували:  “за” – 3

                                   проти – 1

                                   утримались - 0

 

 Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови підкомітету з питань прав громадян на інформацію Т.Циби про проект Закону про медіа в Україні (реєстр. № 2693-1 від 15.01.2020р., внесений народними депутатами України М.Княжицьким, В.В'ятровичем, С.Фединою, В.Сюмар та іншими).

 

Виступили: ШУФРИЧ Н.І., ШВЕЦЬ С.Ф., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., КОТЮЖИНСЬКА Т.Г., КУЩ Л.В., КЛІТНА Н.І., БОЙКО В., САФАРОВ А., ГУСЄВ О.Ю.

 

Вирішили:

 

Після обговорення Голова Комітету Н.Шуфрич поставив на голосування першу пропозицію

 

за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про медіа в Україні (реєстр. № 2693-1 від 15.01.2020р., внесений народними депутатами України М.Княжицьким, В.Вятровичем, С.Фединою та іншими) доцільно повернути суб’єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Голосували:  “за” – 1

                                   проти – 3

                                   утримались - 0

 

 Рішення не прийнято.

 

Друга пропозиція - запропонувати Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про медіа в Україні  (реєстр. № 2693-1 від 15.01.2020р., внесений народними депутатами України  М.Княжицьким, В.Вятровичем, С.Фединою та іншими) прийняти за основу.

 

Голосували:  “за” – 0

                                   проти – 4

                                   утримались - 0

 

 Рішення не прийнято.

 

 

Слухали: 3.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про порушення кримінального провадження Службою безпеки України відносно журналіста В.Бойка.

 

Виступили: ШВЕЦЬ С.Ф., МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. МАЯКОВ В.А. БОЙКО В.

 

Заслухавши журналіста Володимира Бойка та першого заступника начальника Головного слідчого управління Служби безпеки України Віталія Маякова щодо порушення кримінального провадження Службою безпеки України відносно журналіста В.Бойка, Комітет інформацію взяв до відома.

 

Н.Шуфрич наголосив, що 3 лютого ц.р. біля будинку уряду сталася перепалка між журналістом видання «Актуальна правда» С.Медяником та охороною Прем’єр-міністра України О.Гончарука. Сергій Медяник намагався поставити питання голові уряду, проте, за словами журналіста, охорона не пропустила його та перешкоджала роботі представникам засобів масової інформації.

Головуючий запропонував вивчити це питання та у разі необхідності розглянути на наступному засіданні Комітету.

 

Н.Шуфрич також повідомив, що 18 лютого 2020 року відбудеться позачергове засідання Комітету, а 19 лютого 2020 року - чергове.

 

Перший заступник Голови Незалежної спілки журналістів України Ліна Кущ ознайомила членів Комітету з підсумками індексу фізичної безпеки журналістів України за 2019 рік, які були підготовлені Національною спілкою журналістів України та партнерськими громадськими організаціями. Вона додала, що відбулася зустріч керівництва Національної поліції України, заступника Міністра внутрішніх справ України, Голови Незалежної спілки журналістів України. На зустрічі були також присутні керівники обласних управлінь Нацполіції. Ліна Кущ зазначила, що спілка журналістів передала керівництву Національної поліції 75 кейсів по нападах на журналістів.

 

Слухали: 4.  Слухали інформацію голови підкомітету з питань прав громадян на інформацію Т.Циби про створення робочої групи Комітету з підготовки на розгляд Верховної Ради України окремих питань, визначених в рекомендаціях парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення».

 

Виступили:  ШУФРИЧ Н.І.

       

Т.Циба наголосила, що парламент підтримав Постанову Верховної Ради України про Рекомендації парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення». Вона запропонувала створити робочу групу для підготовки окремих питань, визначених в рекомендаціях парламентських слухань.    

                                                    

Вирішили:

 

1. У Комітеті з питань свободи слова створити робочу групу для підготовки питань визначених в рекомендаціях парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми і шляхи їх вирішення».

2. Головою робочої групи обрати голову підкомітету з питань прав громадян на інформацію Цибу Тетяну Вікторівну.

3. Залучити до робочої групи членів Комітету, представників медійних громадських організацій та працівників секретаріату.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.

 

А.Мотовиловець поінформував, що в готелі «Дніпро» журналістам не дозволили взяти коментар. Він додав, що відповідно до роз’яснень голови готелю представникам засобів масової інформації необхідно отримувати дозвіл на відеозйомку та коментар у прес-службі Фонду державного майна України. А.Мотовиловець запропонував від Комітету підготувати відповідні роз’яснення та надіслати їх Фонду державного майна України.

Головуючий доручив секретаріату підготувати роз’яснення щодо застосування норм Закону України «Про інформацію» у частині допуску журналістів на відкриті заходи, які проводяться суб’єктами владних повноважень та особистого прийому їх посадовими і службовими особами.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Н.Клітна повідомила, що 11 лютого 2020р. о 16.00 відбудеться засідання Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та запросила народних депутатів взяти участь у засіданні.

 

 

Стенограма засідання Комітету та окрема думка народного депутата України Н.Шуфрича щодо проекту Закону «Про медіа» (реєстр. № 2693)  додається.

 

 

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ