Захист прав журналістів став основною темою засідання Комітету 16 жовтня 2019 року

Комітет
18 жовтня 2019, 10:22

 

16 жовтня 2019 року на засіданні Комітету відбулася зустріч народних депутатів України- членів Комітету з Координатором Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні щодо свободи слова та її вираження. Закордонні гості привітали парламентарів від імені Організації Об’єднаних Націй в Україні з обранням їх народними депутатами України дев’ятого скликання та членами Комітету з питань свободи слова.

Організація Об’єднаних Націй в України, яка представлена 16 організаціями, підтвердила на засіданні свої зобов’язання щодо узгодженої роботи задля просування сталого розвиту, миру, прав людини, свободи слова та гендерної рівності згідно з пріоритетами Уряду України та міжнародними зобов’язаннями країни щодо досягнення цілей сталого розвитку до 2030 року, щоби нікого не залишити осторонь. 

 Наступним розглядалось питанням про звернення директора компанії ТОВ «Новости 24 години» - телеканалу «NEWSONE» (ТОВ «Новини 24 години») Будяка Ю.М.

За наслідками обговорення члени Комітету вирішили направити до профільного Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики пропозицію Комітету щодо прискорення процедури оновлення трьох членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, у яких закінчився термін повноважень.

А також за результатами розгляду відповідного питання Комітет вважає за необхідне звернутись до Національній ради України з питань телебачення і радіомовлення з рекомендацією надзвичайно виважено і обережно у своїх рішеннях вдаватися до найсуворіших каральних заходів (санкцій), наслідком яких може бути припинення діяльності будь якого мовника за рішенням суду, таким чином позбавлення конституційного права на свободу слова.

 Зокрема на засіданні Комітету розглянуто та вирішено питання, з яким звернувся кореспондент газети «Правовий Контроль УКРАЇНА» Артур Талабіра.

 

Також було розглянуто звернення репортера ІА «Таврія-Ньюс» Володимира Собка щодо затягування досудового розслідування кримінального провадження стосовно перешкоджання журналістській діяльності у м. Горішні Плавні Полтавської області. За результатами розгляду було прийнято рішення звернутися до голови Національної поліції України та Головного управління національної поліції в Полтавській області з відповідними зверненнями.