Протокол №3 від 18.09.2019

Комітет
23 вересня 2019, 13:25

 

                                    Комітет з питань свободи слова

 

                                                                                               3

 

                                                                                      18           вересня         19

    

 

                                                         вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                                                                                                                                    

                                                                        о 15 год. 00 хв.

 

 

         Головує:  Голова Комітету ШУФРИЧ Н.І.

 

         Присутні народні депутати України:  БРАГАР Є.В., ШВЕЦЬ С.Ф.,  ЦИБА Т.В.

 

          Відсутні народні депутати України:   МОТОВИЛОВЕЦЬ А.В. 

 

На засідання запрошені: Кармелюк Ірина Миколаївна – Керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України; Пастушенко Тарас Борисович – керівник інформаційного управління Апарату Верховної Ради України; Ільїн Михайло Олександрович – заступник департаменту  управління державної охорони України; Саліженко Олександр – парламентський аналітик Громадського руху «Чесно»; Думанська Віта – координаторка Громадського Руху «Чесно»; Тимошенко Олександр Григорович – член Національної спілки журналістів України; Грицак Костянтин Іванович – директор департаменту зовнішніх зав’язків та правових питань компанії Воля;  Петренко Галина – журналіст Громадської організації «Детектор медіа»; Липовецький Олексій Анатолійович – журналіст ТОВ «Інформаційне агентство «Голос народу».

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету М.Андріуца; головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, І.Гриценко, П.Селецький, І.Маковецька-Саєнко, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ   

1. Про забезпечення прав акредитованих журналістів і працівників засобів масової інформації на здійснення їх професійної діяльності у будинку Верховної Ради України.

2. Про звернення громадського руху «Чесно» з приводу погроз народного депутата України О. Ковальова на адресу журналістів громадського руху «Чесно».

3. Про обрання голови підкомітету з питань захисту прав та свобод журналістів і працівників засобів масової інформації Комітету з питань свободи слова.

4. Про оновлення складу Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова.

5. Про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на жовтень 2019 року.

6. Про захист прав журналістів і працівників реформованих друкованих ЗМІ на державну підтримку їх редакцій.

7. Різне.

 

Порядок денний затверджено одноголосно.

 

         Слухали: 1.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про забезпечення прав акредитованих журналістів і працівників засобів масової інформації на здійснення їх професійної діяльності у будинку Верховної Ради України.

Виступили:   ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., КАРМЕЛЮК І.М., ІЛЬЇН М.О., ТИМОШЕНКО О.Г.

 

На засіданні виступили керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України Ірина Кармелюк та представник Управління державної охорони України Михайло Ільїн, які поділилися своїми міркуваннями щодо забезпечення прав акредитованих журналістів і працівників засобів масової інформації на здійснення їх професійної діяльності у приміщеннях Верховної Ради України.

Йшлося про те, що вирішення існуючих на даний час проблем, які стали підставою для численних нарікань з боку як представників мас-медіа, так і працівників Апарату на недосконалість діючої процедури акредитації та доступу до засідань парламенту, лежить в площині удосконалення положення про акредитацію. Також обговорили необхідність суттєвого оновлення технічних засобів забезпечення доступу до приміщення парламенту.

Підсумовуючи Голова Комітету Н.Шуфрич запропонував Керівнику Прес-служби І.Кармелюк разом з залученими фахівцями доопрацювати Положення про акредитацію представників засобів масової інформації при Верховній раді України та на наступному засіданні Комітету затвердити його.

 

Слухали: 2.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про звернення громадського руху «Чесно» з приводу погроз народного депутата України Олександра Ковальова на адресу журналістів громадського руху «Чесно».

 

Виступили:   ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., САЛІЖЕНКО О., ДУМАНСЬКА В., ЛИПОВЕЦЬКИЙ О.А.

 

         Головуючий наголосив, що ми запрошували народного депутата України О.Ковальов, але у нього теж засідання Комітету. Н.Шуфрич додав, що присутні журналісти громадського руху «Чесно» та запросив їх до слова.

 

Олександр Саліженко розповів про конфлікт який виник після того, як журналісти зафіксували факт «кнопкодавства» з боку народного депутата, а потім попросив прокоментувати такі його дії. За словами О.Саліженка народний депутат О.Ковальов звернувся з претензіями до нього, намагався отримати інформацію про місце народження та сфотографував і надіслав його фото у месенджер.

Журналіст наголосив, що розцінює такі дії депутата не тільки як порушення етичних стандартів, а й як тиск та перешкоджання діяльності журналістам у виконанні ними професійної діяльності.

Вирішили:

 

         Після обговорення Голова Комітету зазначив, що вважає висловлювання народного депутата О.Ковальова відносно журналістів не етичними і запропонував підготувати звернення до народних депутатів України із закликом унеможливити в майбутньому такі події, які мали місце між журналістами громадського руху «Чесно» та народним депутатом України О. Ковальовим.

        

Н.Шуфрич попросив Є.Брагера та С.Швеця підготувати таке звернення, а секретаріату розіслати його на електронні скриньки народним депутатам України.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 3.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про обрання голови підкомітету з питань захисту прав та свобод журналістів і працівників засобів масової інформації Комітету з питань свободи слова.

 

Виступили:   ШВЕЦЬ С.Ф.


Н.Шуфрич наголосив, що відбулося засідання підкомітету з питань захисту прав та свобод журналістів і працівників засобів масової інформації Комітету з питань свободи слова. На засіданні головою підкомітету було обрано Швеця Сергія Федоровича.

 

Вирішили:

 

 1. Обрати головою підкомітету з питань захисту прав та свобод журналістів і працівників засобів масової інформації Комітету з питань свободи слова Швеця Сергія Федоровича.

 

2. До підкомітету з питань захисту прав та свобод журналістів і працівників засобів масової інформації увійшли народні депутати України Брагар Євген Вадимович, Мотовиловець Андрій Вікторович, Шуфрич Нестор Іванович та Швець Сергій Федорович.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про оновлення складу Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова.

 

Виступили:   ШВЕЦЬ С.Ф., БРАГАР Є.В., ЦИБА Т.В., ГРІЦАК К.І.

 

         Обговоривши питання щодо оновлення складу Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова, народні обранці погодилися з пропозицією її секретаря К.Грицака про самооновлення; відповідно до чинного Положення про Громадську раду воно має відбутися шляхом персонального самовизначення її членів, які представляють той чи інший сегмент громадського сектору, щодо доцільності продовження своєї роботи при Комітеті.

 

 

         Після обговорення Н.Шуфрич запропонував інформацію щодо оновлення складу Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова взяти до відома та чекати відповідних пропозицій від секретаря Громадської ради К.Грицака.    



Слухали: 5.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про розклад засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на жовтень 2019 року.

 

Розглянувши розклад Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова на жовтень 2019 року, народні депутати України - члени Комітету затвердили його.

 

РОЗКЛАД*


засідань Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова

на  жовтень  2019 року **

 

Дата проведення засідання

Місяць

Дата

жовтень

09

16

30

 

 

*підготовлено відповідно до частини третьої статті 43 Закону України «Про комітети Верховної Ради України».

**підготовлено відповідно до Постанови Верховної Ради України № 25-IХ від 30 серпня 2019 року «Про календарний план проведення другої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання».

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 6.  Слухали інформацію Голови Комітету Н.Шуфрича про захист прав журналістів і працівників реформованих друкованих ЗМІ на державну підтримку їх редакцій.

 

Виступили:   ШВЕЦЬ С.Ф.

 

 

Н.Шуфрич повідомив, що до Комітету надійшли пропозиції щодо  необхідності передбачити нову бюджетну програму за кодом 1701380 «Адресна фінансова підтримка реформованим друкованим засобам масової інформації місцевої сфери розповсюдження». Він додав, що враховуючи певні зміни до предмету відання нашого Комітету пропоную ці пропозиції перенаправити до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

 

С.Швець зазначив, що у нього є зауваження до цієї програми.

 

Після обговорення головуючий наголосив, що у кого з членів Комітету є пропозиції до цієї програми до п’ятниці підготувати їх і за підписом  секретаря переслати до Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

 

 

Різне.

 

Голова Комітету Нестор Шуфрич привітав колег та присутніх на засіданні журналістів з важливою подією – прийняттям Верховною Радою України Постанови про проведення парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення». Він додав, що парламентські слухання відбудуться 6 листопада 2019 року.

 

Стенограма засідання Комітету додається.

       

 

Голова Комітету                                             Нестор ШУФРИЧ

 

 

 

Секретар Комітету                                         Сергій ШВЕЦЬ