Комітет визначився щодо проведення в цьому році парламентських слухань «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення»

Комітет
11 вересня 2019, 18:20

Як і передбачалося, 11 вересня 2019 року Комітет продовжив розгляд планових організаційних питань своєї подальшої діяльності. Та левову частку часу засідання народні депутати разом із запрошеними особами присвятили все ж не цьому, а розгляду внесеного з голосу питання про напад на чернігівського блогера та журналіста Ігоря Стаха, що трапився 29 серпня ц.р. Ця подія менш як двотижневої давності стала резонансною – пристрасті довкола неї набули розголосу не лише в Інтернеті.

Про подробиці інциденту присутніх на засіданні поінформував сам Ігор Стах.

Він, зокрема, наголосив на тому, що поліція не поспішає з розслідуванням його побиття, а справу за наслідками відкриття кримінального провадження кваліфікувала не як напад на журналіста, а як завдання «умисних легких тілесних ушкоджень». З таким підходом не погоджується журналістська спільнота та громадськість. Зокрема, це стосується позиції представників ГО «Інститут масової інформації» в Чернігівській області та обласної організації Національної Спілки журналістів. Негайно та об’єктивно розслідувати напад на Ігоря Стаха закликав також координатор авторитетної міжнародної організації – Комітету захисту журналістів (CPJ).

Заслухавши Ігоря Стаха та розглянувши його звернення щодо неналежного розслідування справи через бездіяльність з боку правоохоронців, Комітет за результатами детального обговорення вирішив залучити до розгляду Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, а також направити відповідне звернення Міністру внутрішніх справ України Арсену Авакову. В обміні думками з цього приводу взяли участь народні депутати України Нестор Шуфрич, Сергій Швець, Євген Брагар, Тетяна Циба, Андрій Мотовиловець.

Народні депутати України – члени Комітету розглянули також питання «Про проведення парламентських слухань на тему: «Безпека діяльності журналістів в Україні: стан, проблеми та шляхи їх вирішення». Внісши низку доповнень до проекту відповідної постанови парламенту, Комітет затвердив його текст для винесення на розгляд Верховної Ради України.

Як було вже зазначено, на цьому засіданні прийнято рішення про утворення в складі Комітету двох підкомітетів - з питань права громадян на інформацію і з питань захисту прав та свобод журналістів і працівників ЗМІ, гарантій діяльності засобів масової інформації. Парламентарії перейшли до формування склади цих підкомітетів. До першого з них (з питань права громадян на інформацію) увійшли Тетяна Циба (голова), Нестор Шуфрич та Сергій Швець, до другого – Євген Брагар, Нестор Шуфрич та Андрій Мотовиловець. З технічних причин вибори голови підкомітету з питань захисту прав та свобод журналістів і працівників ЗМІ, гарантій діяльності засобів масової інформації вирішено провести на наступному засіданні , яке відбудеться 18 вересня ц.р.

Як ми вже повідомляли, на цьому ж засіданні планується також продовжити розгляд питання про склад Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань свободи слова та обговорити шляхи вирішення питань, пов’язаних з доцільністю подальшого удосконалення нормативно-правових документів, на підставі яких здійснюється акредитація журналістів при Верховній Раді України.