Протокол №116 від 10.07.2019

Комітет
11 липня 2019, 16:59

 

 Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                116

 

                                                                                             10         липня           19    

 

 

                                                                   вул. М.Грушевського, 5,

                                                                            кулуари, 3-й поверх

                                                        

                                                                        о 12 год. 00 хв.

 

 

Головує: перший заступник Голови Комітету ЧЕРВАКОВА О.В.

 

 Присутні народні депутати України: СТЕЦЕНКО Д.О., ОПАНАСЕНКО О.В., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ОНУФРИК Б.С., ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А.

 

Відсутні народні депутати України: АБДУЛЛІН О.Р., КОНДРАТЮК О.К., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СЮМАР В.П., СОЧКА О.О.


На засідання запрошені: Богомолець Ольга Вадимівна – народний депутат України; Котюжинська Тетяна Григорівна – керівник Громадської спілки «Національна асоціація українських медіа»; Бовтрук Владислав – спеціальний кореспондент Інтернет-видання «Страна.uа»; Медвєдєва Олеся – спеціальний кореспондент Інтернет-видання «Страна.uа».

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету М.Андріуца, Л.Блищик, І.Гриценко, С.Самойленко.

 

 

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

 

1. Проект Закону України «Про протидію лихослів’ю» (про дематюкацію мови) (про внесення змін до деяких законодавчих актів України про дематюкацію мови) (реєстр. № 10414 від 02.07.2019 р., внесений народним депутатом України О. Богомолець).

2. Проект Закону України «Про протидію лихослів’ю» (про дематюкацію мови) (про внесення змін до КУпАП щодо протидії лихослів’ю) (реєстр. № 10414-1 від 09.07.2019 р., внесений народним депутатом України О.Черваковою).

3. Про затвердження Звіту про роботу Комітету за період десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (лютий-липень 2019 року).

 

Ю.Павленко наголосив, що до Комітету звернулися журналісти видання «Страна.uа» з проханням розглянути питання стосовно скоєного нападу на журналіста Владислава Бовтрука. Він запропонував розглянути це питання, а також заслухати інформацію керівника секретаріату Комітету М.Козлова щодо кадрових питань.

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1. Слухали інформацію першого заступника Голови Комітету О.Червакової про проект Закону України «Про протидію лихослів’ю» (про дематюкацію мови) (про внесення змін до деяких законодавчих актів України про дематюкацію мови) (реєстр. № 10414 від 02.07.2019 р., внесений народним депутатом України О. Богомолець).

 

Виступили: ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., БОГОМОЛЕЦЬ О.В.

 

Вирішили:

 

рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду у першому читанні проект Закону України «Про протидію лихослів’ю» (про дематюкацію мови) (про внесення змін до деяких законодавчих актів України про дематюкацію мови) (реєстр. № 10414 від 02.07.2019 р., внесений народним депутатом України О. Богомолець) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 2. Слухали інформацію першого заступника Голови Комітету О.Червакової про проект Закону України «Про протидію лихослів’ю» (про дематюкацію мови) (про внесення змін до КУпАП щодо протидії лихослів’ю) (реєстр. № 10414-1 від 09.07.2019р., внесений народним депутатом України О.Черваковою).

Виступили: ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., БОГОМОЛЕЦЬ О.В.

 

Вирішили:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України «Про протидію лихослів’ю» (про дематюкацію мови) (про внесення змін до КУпАП щодо протидії лихослів’ю) (реєстр. № 10414-1 від 09.07.2019 р., внесений народним депутатом України О.Черваковою) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 3. Слухали інформацію першого заступника Голови Комітету О.Червакової про затвердження Звіту про роботу Комітету за період десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (лютий-липень 2019 року).

 

О.Червакова наголосила, що за період десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики провів 11 засідань Комітету на яких розглянув 51 питання в тому числі по контролю за виконанням законів і постанов – 14. Комітет підготував 9 висновків до законопроектів, з підготовки і попереднього розгляду яких Комітет був визначений головним, та направив до головних комітетів 5 висновків. Також Комітет провів 4 семінари та розглянув 598 листів і звернень.

Заслухавши Звіт про роботу Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики за період десятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (лютий-липень 2019 року) члени Комітету затвердили його.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 4. Слухали інформацію члена Комітету Ю.Павленка про напад на спеціального кореспондента Інтернет-видання «Страна.uа» Владислава Бовтрука.

 

Виступили: ОНУФРИК Б.С., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., ЧЕРВАКОВА О.В., КОТЮЖИНСЬКА Т.Г., БОВТРУК В., МЕДВЄДЄВА О.

 

Журналіст «Страна.uа» Владислав Бовтрук повідомив, що 2 липня 2019 року під час мітингу-акції «Терпіти більше не можна!» на Майдані Незалежності на нього було скоєно напад під час виконання редакційного завдання та здійснення своїх журналістських обов’язків. Він додав, що звернувся до правоохоронних органів із відповідною заявою, за фактами якої була внесена інформація до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань та відкрите кримінальне провадження за умисне заподіяння легких або середньої тяжкості тілесних ушкоджень. Але з того часу так і не було вручено підозру фігуранту справи Олексію Цимбалюку.

Доповідач наголосив, що жоден з керівників правоохоронних органів публічно не відреагував на вищезгаданий інцидент та попросив Комітет звернувся до правоохоронних органів.

Після обговорення члени Комітету зауважили, що подібні напади на працівників засобів масової інформації є неприпустимими.

 

Вирішили:

 

звернутися до Національної поліції України та Генеральної прокуратури України з проханням взяти справу щодо нападу на журналіста В.Бовтрука під свій контроль.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Член Комітету Опанасенко О.В. залишив засідання Комітету.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію керівника секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики М.Козлова про призначення Андріуци М.В. на посаду заступника керівника секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

М. Козлов зазначив, що згідно з рішенням Комісії з проведення конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби в Апараті Верховної Ради України (Протокол № 5 від 18 червня – 04 липня 2019 року) Андріуцу Михайла Володимировича визначено переможцем конкурсу на зайняття вакантної посади заступника керівника секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. М. Козлов запропонував Комітету рекомендувати призначити Андріуцу М.В. на посаду заступника керівника секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

Вирішили:

 

відповідно до частини четвертої статті 55 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» рекомендувати призначити Андріуцу Михайла Володимировича на посаду заступника керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики на підставі частини першої статті 31 Закону України «Про державну службу».

 

Голосували: «за» – 6

«проти» – 0

«утримались» – 1

 

Рішення прийнято.

 

Слухали: 6. Слухали інформацію керівника секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики М.Козлова про переведення Андріуци М.В. на посаду заступника керівника секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

М. Козлов запропонував Комітету рекомендувати перевести Андріуцу Михайла Володимировича на вакантну рівнозначну посаду заступника керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

Вирішили:

 

на підставі пункту 1 частини першої статті 41 Закону України «Про державну службу» та відповідно до частини четвертої статті 55 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» рекомендувати перевести на вакантну рівнозначну посаду заступника керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Андріуцу Михайла Володимировича.

 

Голосували: «за» – 6

«проти» – 0

«утримались» – 1

 

Рішення прийнято.

 

Слухали: 7. Слухали інформацію керівника секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Козлова М.В. про призначення Глиняної Яни Андріївни на вакантну посаду заступника керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

М. Козлов запропонував Комітету рекомендувати призначити на вакантну посаду заступника керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Глиняну Я.А., яка визначена другим за результатами конкурсу (Протокол № 5 від 18 червня – 04 липня 2019 року) кандидатом на посаду заступника керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

 

Вирішили:

 

на підставі частини першої статті 29 Закону України «Про державну службу» та відповідно до частини четвертої статті 55 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» рекомендувати призначити на вакантну посаду заступника керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Глиняну Яну Андріївну, яка обіймає посаду головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

Голосували: «за» – 6

«проти» – 0

«утримались» – 1

 

Рішення прийнято.

 

Слухали: 8. Слухали інформацію керівника секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики про переведення Маковецької-Саєнко І.М. на рівнозначну вакантну посаду головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

М. Козлов запропонував Комітету рекомендувати перевести на рівнозначну вакантну посаду головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Маковецьку-Саєнко Ірину Михайлівну, яка працює головним спеціалістом відділу судово-претензійної роботи Управління правового забезпечення Міністерства охорони здоров’я України.

 

Вирішили:

 

на підставі пункту 2 частини першої статті 41 Закону України «Про державну службу» та відповідно до частини четвертої статті 55 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» рекомендувати призначити у порядку переведення на рівнозначну вакантну посаду головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Маковецьку-Саєнко Ірину Михайлівну, яка працює головним спеціалістом відділу судово-претензійної роботи Управління правового забезпечення Міністерства охорони здоров’я України.

 

Голосували: «за» – 6

«проти» – 0

«утримались» – 1

 

Рішення прийнято.

 

Слухали: 9. Слухали інформацію керівника секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики М. Козлова про переведення Чоловського Д.В. на рівнозначну вакантну посаду головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

М. Козлов запропонував Комітету рекомендувати перевести на рівнозначну вакантну посаду головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Чоловського Дениса Вікторовича, який працює виконуючим обов’язки начальника відділу правової експертизи документів друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств Управління реєстрації громадських формувань, друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України.

 

Вирішили:

 

на підставі пункту 2 частини першої статті 41 Закону України «Про державну службу» та відповідно до частини четвертої статті 55 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» рекомендувати призначити у порядку переведення на рівнозначну вакантну посаду головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Чоловського Дениса Вікторовича, який працює виконуючим обов’язки начальника відділу правової експертизи документів друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств Управління реєстрації громадських формувань, друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств Департаменту державної реєстрації Міністерства юстиції України.

 

Голосували: «за» – 6

«проти» – 0

«утримались» – 1

 

Рішення прийнято.

 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                              Ольга ЧЕРВАКОВА

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК