Протокол № 113 від 05.06.2019

Комітет
06 червня 2019, 16:54

 

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

  

                                                                                                113

 

                                                                                           5         червня           19    

 

 

                                                                   вул. М.Грушевського, 5,

                                                                            кулуари, 3-й поверх

                                                        

                                                                        о 12 год. 00 хв.

 

  

                                                   

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В.,     ОНУФРИК Б.С., СТЕЦЕНКО Д.О., ОПАНАСЕНКО О.В., СЕВРЮКОВ В.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ШВЕРК Г.А.


Відсутні народні депутати України:   АБДУЛЛІН О.Р., КОНДРАТЮК О.К., СОЧКА О.О.


На засіданні присутні:  Кармелюк Ірина Миколаївна -  керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України; Міський Вадим Васильович - Секретар Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, І.Гриценко, С.Самойленко, П.Селецький.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

 

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення» щодо діяльності органів управління НСТУ (реєстр. № 10298 від 16.05.2019, внесений народним депутатом України В. Сюмар).

2. Про звернення Прес-служби Апарату Верховної Ради України щодо позбавлення акредитації при Верховній Раді України журналістів низки газет, які не надали відомостей для підтвердження наявності публікацій про діяльність Верховної Ради України.

3. Про звернення першого заступника голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення О. Герасим’юк з проханням надати роз’яснення чинного законодавства України у зв’язку зі звільненням голови Національної ради Ю. Артеменка та призначенням членом Національної ради В. Горковенка.

        

 

В.Сюмар запропонувала з нагоди 28-ї річниці незалежності України відзначити працівників секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики державними нагородами та відзнаками Верховної Ради України і Кабінету Міністрів України.

 

 

         Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення» щодо діяльності органів управління НСТУ (реєстр. № 10298 від 16.05.2019, внесений народним депутатом України В. Сюмар).

 

Виступили:  СЕВРЮКОВ В.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення» щодо діяльності органів управління НСТУ (реєстр. № 10298 від 16.05.2019, внесений народним депутатом України В. Сюмар), Комітет вирішив:

 

         Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення» щодо діяльності органів управління НСТУ (реєстр. № 10298 від 16.05.2019, внесений народним депутатом України В. Сюмар)  прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про звернення Прес-служби Апарату Верховної Ради України щодо позбавлення акредитації при Верховній Раді України журналістів низки газет, які не надали відомостей для підтвердження наявності публікацій про діяльність Верховної Ради України.

 

Виступили:  СЕВРЮКОВ В.В., ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., ОНУФРИК Б.С., ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А., КАРМЕЛЮК І.М.

 

Присутня на засіданні керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України Ірина Кармелюк повідомила, що Прес-служба надіслала листи із проханням надати матеріали щодо висвітлення діяльності парламенту за 2018 рік акредитованим журналістам таких видань: газеті «Вісник Меморіалу», газеті «Риболовний вісник ГРУ», інформаційно-політичній газеті «Нове життя для України», газеті «Екологія та соціальний захист», газеті «Правдошукач», газеті «Політико-сатиричне видання «Народний Перець», газеті «Вісник Києва, газеті «Метро Ньюз», всеукраїнській громадсько-політичній газеті «Наша версія». Вона додала, що жодних матеріалів від наведених видань на адресу Прес-служби не було надано протягом терміну, визначеного законодавством. Також власний моніторинг не підтвердив наявність публікацій щодо діяльності Верховної Ради України.

І.Кармелюк попросила членів Комітету дати дозвіл на позбавлення акредитації тих журналістів, які не висвітлюють діяльність Верховної Ради України.

 

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., СЕВРЮКОВ В.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., ОПАНАСЕНКО О.В.

 

Вирішили:

 

1. Рекомендувати Прес-службі Апарату Верховної Ради України припинити акредитацію при Верховній Раді України зазначених у зверненні журналістів та анулювати відповідні акредитаційні картки.

2.  Звернутися до Голови Верховної Ради України з проханням посприяти внесенню напрацьованих на даний час змін до законодавства про акредитацію, зокрема – своєчасному прийняттю нової редакції Положення про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України, яка наразі перебуває на розгляді керівництва парламенту.

 

          Голосували: “за” – 9

                 “проти” – 0

                 “утримались” - 1

 

               Рішення прийнято.

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про  звернення першого заступника голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення О. Герасим’юк з проханням надати роз’яснення норм чинного законодавства України у зв’язку зі звільненням голови Національної ради Ю. Артеменка та призначенням членом Національної ради В. Горковенка.

 

 

Виступили: СЕВРЮКОВ В.В., ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., ОНУФРИК Б.С., ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А.

 

В процесі обговорення члени Комітету загалом підтримали відповідні роз’яснення, про те висловили деякі зауваження до тексту. У підсумку вирішили доопрацювати роз’яснення, а погоджений текст надіслати до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

 

 

          Голосували: “за” – 9

                 “проти” – 0

                 “утримались” - 1

 

              Рішення прийнято.

 


Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про нагородження орденом «За заслуги» ІІІ ступеня керівника секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Козлова Миколу Вікторовича.  

 

Вирішили:

 

Розглянувши клопотання Голови Комітету В.Сюмар про нагородження Керівника секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Козлова Миколу Вікторовича, Комітет вирішив:

 

З нагоди 45-річного ювілею, відповідно до пункту 12 Статуту відзнаки Президента України – ордена «За заслуги», затвердженого Указом Президента України від 22 вересня 1996 року № 870/96 «Про встановлення відзнаки Президента України – ордена «За заслуги»», пункту 9 Порядку представлення до нагородження та вручення державних нагород України, затвердженого Указом Президента України від 19 лютого 2003 року № 138/2003, порушити клопотання про нагородження керівника секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Козлова Миколи Вікторовича орденом «За заслуги» ІІІ ступеня за вагомий особистий внесок у соціально-економічний, науково-технічний і культурний розвиток Української держави, плідну державну та законотворчу діяльність, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм.

 

        Рішення прийнято одноголосно.


Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про нагородження Почесною Грамотою Кабінету Міністрів України Самойленко Світлану Дмитрівну.  

 

Вирішили:

 

Розглянувши клопотання Голови Комітету В.Сюмар про нагородження головного консультанта секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Самойленко Світлану Дмитрівну, Комітет вирішив:

 

Відповідно до пункту 4 Положення про Почесну грамоту Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2008 р. № 728, порушити клопотання про нагородження головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Самойленко Світлани Дмитрівни Почесною грамотою Кабінету Міністрів України за зразкове виконання службових обов’язків, вагомий особистий внесок для забезпечення розвитку інформаційної сфери, здійсненню заходів щодо забезпечення захисту прав і свобод громадян, ефективній діяльності органів виконавчої влади, інших державних органів та органів місцевого самоврядування.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про нагородження Почесною Грамотою Верховної Ради України Селецького Петра Івановича.  

 

Вирішили:

 

Розглянувши клопотання Голови Комітету В.Сюмар про нагородження Почесною Грамотою Верховної Ради України головного консультанта секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Селецького Петра Івановича, Комітет вирішив:

 

Відповідно до пункту 7 Положення про Почесну грамоту та Грамоту Верховної Ради України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 5 липня 2001 року № 2541-III, порушити клопотання про нагородження головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Селецького Петра Івановича Почесною Грамотою Верховної Ради України за багаторічну сумлінну працю, ініціативне ставлення до виконання службових обов’язків та високий професіоналізм.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про нагородження Почесною Грамотою Верховної Ради України Андріуцу Михайла Володимировича.  

 

Вирішили:

 

Розглянувши клопотання Голови Комітету В.Сюмар про нагородження Почесною Грамотою Верховної Ради України головного консультанта секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Андріуцу Михайла Володимировича, Комітет вирішив:

 

Відповідно до пункту 7 Положення про Почесну грамоту та Грамоту Верховної Ради України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 5 липня 2001 року № 2541-III, порушити клопотання про нагородження головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики Андріуцу Михайла Володимировича Почесною грамотою Верховної Ради України за ініціативне ставлення до виконання службових обов’язків та високий професіоналізм.

 

Рішення прийнято одноголосно.

  

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК