Комітет наголошує на необхідності доопрацювання законопроекту щодо проведення передвиборних теледебатів кандидатів у Президенти України з урахуванням низки моментів, покликаних забезпечити їх ефективність

Комітет
24 квітня 2019, 17:30

 

24 квітня 2019 року відбулося засідання Комітету, на якому розглядалися законопроекти, головними з розгляду яких є інші комітети, а також відбулася загальна дискусія щодо подальшого удосконалення законодавства у сферах, яких стосуються ці законопроекти.

Так, відбувся розгляд поданого народними депутатами України Іриною Геращенко, Марією Іоновою проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про вибори Президента України» (щодо обов’язковості теледебатів у разі призначення повторного голосування), реєстраційний № 10168 від 20 березня 2019 року.

Законопроект, головним з розгляду якого визначено парламентський Комітет з питань правової політики та правосуддя, стосується врегулювання деяких питань проведення передвиборчої агітації, зокрема – встановлення імперативності інституту теледебатів перед повторним голосуванням на виборах Президента України.

З цією метою пропонується закріпити обов’язок включених до виборчого бюлетеня для повторного голосування кандидатів на пост Президента України взяти участь у теледебатах. У разі неучасті до відповідного кандидата пропонується застосовувати санкцію – скасування рішення ЦВК про його реєстрацію кандидатом на пост Президента.

Оскільки зазначений проект наразі ще не включений до порядку денного десятої сесії Верховної Ради України, Комітет за підсумками обговорення ухвалив рішення звернутися до авторів з пропозицією спільно доопрацювати питання проведення дебатів між кандидатами та перереєструвати законопроект.

Для Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики принциповими є кілька моментів організації дебатів, зокрема, проведення дебатів у два тури з найважливіших питань, що відносяться до повноважень Президента України.

Члени Комітету вважають, що в Законі України «Про вибори Президента України» варто змінити терміни проведення публічних дебатів. Остання п’ятниця перед голосуванням, за якою йде день тиші, не дозволяє виборцям адекватно обговорити і оцінити заявлені позиції кандидатів і зробити усвідомлений вибір. Другий тур дебатів, на переконання членів Комітету,  доцільно проводити за тиждень до дати виборів.

Було розглянуто проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення конкурентоспроможності галузі відео- та кіно- виробництва (реєстраційний № 10224 від 12 квітня 2019 року), головним з розгляду якого визначено Комітет Верховної Ради України з питань податкової та митної політики.

Цей поданий народними депутатами України Тетяною Остріковою, Анатолієм Євлаховим, Вікторією Пташник, Олексієм Мушаком, Владиславом Севрюковим, Артуром Герасимовим, Романом Семенухою, Владиславом Голубом законопроект спрямований на врегулювання питання надання послуг із виробництва кіно- та відео-матеріалів на замовлення нерезидентів та підвищення конкурентоздатності виробництва таких послуг в Україні. Головною перевагою такої законодавчої новели, на думку авторів, є не лише сприяння розвитку галузі, а й значні супутні переваги для локальної економіки. В першу чергу – за рахунок зростання суміжних галузей: готельного та ресторанного бізнесу, транспортних послуг, виробництва будівельних матеріалів, фінансових, юридичних та інших пов’язаних із кіновиробництвом послуг. З цією метою проектом пропонується звільнити експорт послуг щодо виробництва відео- та кіно- фільмів від оподаткування ПДВ шляхом внесення відповідного доповнення до Податкового кодексу України.

У підсумку Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України за  результатами розгляду у першому читанні прийняти законопроект за основу з тим, щоб при підготовці до другого читання внести застереження, які стосуватимуться непоширення на державу-агресора пропонованих змін щодо замовлень нерезидентів.

Серед обговорених на засіданні Комітету було також резонансне питання про звернення Управління державної охорони України (УДО)  щодо позбавлення акредитації при Верховній Раді України іноземного журналіста, кореспондента ТРК «ORF» Фердинанда Крістіана Вершютца.

Підставою для цього став інформаційний лист УДО, в якому повідомляється про надану Службою безпеки України інформацію щодо деяких аспектів діяльності цього громадянина Республіки Австрія, який фігурує в матеріалах щодо провокаційного порушення державного кордону України, його сталі зв’язки з посадовими особами так званої «ДНР», участь в спробах легалізації анексії території Автономної Республіки Крим, тощо.

Парламентарії під час обговорення констатували фрагментарність та недостатність наданої в листі УДО інформації щодо дій Ф.К. Вершютца. З огляду на це Комітет відповідно до чинного законодавства вирішив звернутися з проханням про надання такої інформації безпосередньо до Служби безпеки України, до Міністерства закордонних справ України, що відповідно до компетенції  забезпечує інформування державних органів про події, які стосуються національних інтересів та вносить пропозиції щодо реагування на них, а також до Національної поліції України – щодо того, чи звертався іноземний журналіст до її органів з проханнями про захист від можливого переслідування на території України.

Внесене до порядку денного засідання питання «Про завершення повноважень членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, призначених Верховною Радою України» не розглядалося .