Протокол № 108 від 13.03.2019

Комітет
15 березня 2019, 14:01

   

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                108

 

                                                                                           13         березня            19    

 

                                                         вул. М.Грушевського, 18/2, кімната № 11

                                                       

                                                                        о 14 год. 30 хв.

  

                                                   

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СТЕЦЕНКО Д.О., ОПАНАСЕНКО О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., СЕВРЮКОВ В.В.

 

Відсутні народні депутати України:  АБДУЛЛІН О.Р., КОНДРАТЮК О.К., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СОЧКА О.О., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В.

 

На засіданні присутні: Матузко Олена Олександрівна – народний депутат України; Біденко Артем Ігорович – державний секретар  Міністерства інформаційної політики України; Артеменко Юрій Анатолійович – Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Герасим’юк Ольга Володимирівна – перший заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Фещук Уляна Юріївна – заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Ільяшенко Олександр Борисович – відповідальний секретар Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Коваль Валентин Юрійович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Костинський Сергій Анатолійович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Черниш Олег Миколайович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Клітна Наталія Іванівна – віце-президент Асоціації провласників та постачальників контенту; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа»; Гріцак Костянтин Іванович – секретар Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики, директор департаменту зовнішніх зав’язків та правових питань компанії Воля; Котюжинська Тетяна Григорівна – голова правління Національної  асоціації українських медіа; М’ясникова Катерина Сергіївна - виконавчий директор Громадської організації «Незалежної асоціації телерадіомовників»; Большакова Ольга Юріївна - голова правління Всеукраїнської громадської організації «Незалежна асоціація телерадіомовників».

 

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, М.Андріуца, П.Селецький, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

 

1.                Про Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2018 рік.

 

         В.Сюмар запропонувала у різному розглянути лист Американської торгівельної палати та питання про розгляд кандидатури для заміщення посади головного консультанта секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

О.Опанасенко наголосив, що доповість про звернення від Асоціації видавців та книгорозповсюджувачів.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

В.Сюмар зазначила, що до Комітету надійшов лист від Американської торгівельної палати в Україні, в якому йдеться про участь представника Комітету у панельній дискусії «Огляд медіа ринку України 2019».

Головуюча додала, що така зустріч відбудеться 20 березня 2019р. о 15.00 у приміщенні Палати та запропонувала народним депутатам України визначитися з представником від Комітету.

Після обговорення члени Комітету запропонували для участі у панельній дискусії «Огляд медіа України 2019» делегувати члена Комітету Шверка Григорія Ароновича.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про призначення на посаду головного консультанта секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Гриценко І.Б.

 

     В.Сюмар зазначила, що згідно з рішенням Комісії з проведення конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби в Апараті Верховної Ради України (Протокол № 2 від 22 лютого – 06 березня 2019 року) переможцем конкурсу на зайняття вакантної посади головного консультанта секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики (строкове призначення) визначено Гриценко Ірину Борисівну.

 

Вирішили:

 

Розглянувши пропозицію щодо кандидатури на зайняття вакантної посади головного консультанта секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, Комітет вирішив:

 

Відповідно до частини п’ятої статті 55 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» та на підставі рішенням Комісії з проведення конкурсу на зайняття вакантних посад державної служби в Апараті Верховної Ради України (Протокол № 2 від 22 лютого – 06 березня 2019 року)  призначити строково на посаду головного консультанта секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Гриценко Ірину Борисівну.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

О.Опанасенко наголосив, що наприкінці 16-го року парламент прийняв Закон про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту. Він додав, що фактично протягом 17-го року на рівні міністерств були розроблені підзаконні документи. І згідно підзаконних актів вже була  розроблена процедура погодження, які книги можна імпортувати, а які безпосередньо неможливо імпортувати. Є там перелік забороненої літератури тощо.

Доповідач зазначив, що отримав звернення від Асоціації видавців і книгорозповсюджувачів, в якому вони скаржаться на Державний комітет з телебачення та радіомовлення, який безпосередньо відповідає за погодження імпорту та розмитнення літератури.

В.Опанасенко запропонував на наступне засідання Комітету запросити Державний комітету телебачення і радіомовлення України та представників з асоціації, щоб врегулювати це питання.

В.Сюмар підтримала цю пропозицію та доручила секретаріату підготувати це питання.

  Слухали: 2.  Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2018 рік.

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., СЕВРЮКОВ В.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А.,  АРТЕМЕНКО Ю.А., ГЕРАСИМЮК О.В., КОСТИНСЬКИЙ С.А., КЛІТНА Н.І.

 

Відкриваючи засідання, Голова Комітету Вікторія Сюмар зауважила, що вбачає серйозну проблему в тому, що за останні чотири роки звіти Національної ради жодного разу не розглядалися на пленарному засіданні Верховної Ради України. З огляду на те, що Нацрада визначає стратегію розвитку вітчизняного телебачення і радіо, є відповідальною за інформаційну безпеку, звіти регулятора повинні бути у фокусі уваги парламенту.

Ми пройшли за ці роки непростий шлях, немало зроблено для зміцнення інформаційної безпеки, для забезпечення плюралізму всередині країни, нам вдалося змінити інформаційний простір, - зауважила В.Сюмар, - але наразі залишається невирішеною проблема монополізації ринку цифрового ефірного телебачення провайдером з непрозорою структурою власності ТОВ «Зеонбуд». Після відключення аналогового мовлення заручником монополії «Зеонбуду» став державний Концерн РРТ, який через борги ТОВ «Зеонбуд», не має коштів на виплату заробітної плати персоналу та оплату електроенергії. Концерн попередив Уряд, що змушений буде 18 березня виключити всі передавачі.

Голова Національної ради Юрій Артеменко, доповідаючи звіт, погодився, що цілеспрямоване доведення до банкрутства державного стратегічного підприємства, «матиме величезний вплив на виборний процес», але «складно змусити монополіста виконувати свої зобов’язання», - заявив очільник Національної ради.

Юрій Артеменко в числі пріоритетів, над яким працювала впродовж минулого року Національна рада назвав розбудову інфраструктури мовлення у зоні проведення Операції Об’єднаних сил, розбудову нового сектору місцевого мовлення у форматі «мовлення громад», який наразі нараховує 74 мовників. В активі регулятора проведення першого конкурсу в столиці України на цифрове радіомовлення. Потужним і дієвим інструментом в арсеналі регулятора стало право штрафувати порушників вимог інформаційного законодавства.

 Важливим досягненням у звітному періоді очільник Нацради вважає те, що нарешті вдалося запустити «ще кволу, але потенційно потужну систему моніторингу», спроможну одночасно сканувати 80 каналів, розпізнавати обличчя мовців, фіксувати емоції, переводити аудіо в текстовій варіант, тощо.

 В процесі обговорення звіту народний депутат член Комітету Юрій Павленко акцентував увагу членів Національної ради на відсутності оперативної, передбаченої законодавством реакції регулятора на порушення мовниками виборчого законодавства, зокрема, права кандидатів на розміщення реклами.

Члени комітету поставили низку запитань і висловили пропозиції щодо удосконалення діяльності Нацради.

Також народні депутати почули зауваження до Звіту Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики, які висловила  Наталія Клітна.

 

Вирішили:

 

Обговоривши Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2018 рік, Комітет вирішив:

 

Відповідно до вимог статті 16 Закону України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення» запропонувати Верховній Раді України за результатами розгляду на пленарному засіданні звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2018 рік взяти до відома.

Співдоповідатиме дане питання на пленарному засіданні Верховної Ради України голова комітету Вікторія Сюмар.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК