Протокол № 107 від 27.02.2019

Комітет
05 березня 2019, 16:11

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                107

 

                                                                                           27         лютого            19    

 

                                                         вул. М.Грушевського, 26/1, 12 поверх

                                                       

                                                                        о 14 год. 30 хв.

  

                                                   

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СТЕЦЕНКО Д.О., СОЧКА О.О., ОПАНАСЕНКО О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., СЕВРЮКОВ В.В.

 

Відсутні народні депутати України:  АБДУЛЛІН О.Р., КОНДРАТЮК О.К., ВИСОЦЬКИЙ С.В.

 

На засіданні присутні: Біденко Артем Ігорович – державний секретар  Міністерства інформаційної політики України; Наливайко Олег Ігорович – голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Чоловський Денис Вікторович – в.о. начальника відділу правової експертизи документів друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств Міністерства юстиції України; Томіленко Сергій Анатолійович – голова Незалежної спілки журналістів України; Огданська Юлія Василівна – головний редактор газети «Новини Сватівщини»; Григоренко Костянтин Олександрович – головний редактор газети «Обрій Ізюмщини»; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа»; Котюжинська Тетяна Григорівна – голова правління Національної  асоціації українських медіа; Красовицький Олександр Віталійович – генеральний директор видавництва «Фоліо».

 

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, М.Андріуца, П.Селецький, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

 

         1. Проект Постанови про заходи необхідні для безперешкодної роботи засобів масової інформації у період виборчого процесу виборів Президента України у 2019 році (реєстр. № 10016 від 07.1102.2019р., внесений народними депутатами України Є.Рибчинським, В.Сюмар, В.Сташуком та іншими).                                  

         2. Про стан виконання вимог чинного законодавства в процесі роздержавлення друкованих засобів масової інформації за результатами трьох років реформування.

 

 

         В.Сюмар запропонувала обговорити питання щодо підтримки програми українська книжка та про додаткову передплату на безоплатній основі газети «Голос України» для забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України.

Вона також додала, що Ю.Павленко проінформує про звернення міжнародної організації «Відповідальність. Інтернет демократія» щодо проведення конференції.

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1.  Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Постанови про заходи необхідні для безперешкодної роботи засобів масової інформації у період виборчого процесу виборів Президента України у 2019 році (реєстр. № 10016 від 07.1102.2019р., внесений народними депутатами України Є.Рибчинським, В.Сюмар, В.Сташуком та іншими).

 

     Виступили:  ОПАНАСЕНКО О.В.

 

Вирішили:

 

  Розглянувши проект Постанови про заходи необхідні для безперешкодної роботи засобів масової інформації у період виборчого процесу виборів Президента України у 2019 році (реєстр. № 10016 від 07.1102.2019р., внесений народними депутатами України Є.Рибчинським, В.Сюмар, В.Сташуком та іншими), Комітет вирішив:               

 

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Постанови про заходи необхідні для безперешкодної роботи засобів масової інформації у період виборчого процесу виборів Президента України у 2019 році (реєстр. № 10016 від 07.1102.2019р., внесений народними депутатами України Є.Рибчинським, В.Сюмар, В.Сташуком та іншими) прийняти за основу та в цілому.

 

 Голосували:  “за” – 9

                        проти – 0

                        утримались – 1

 

Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали: 2.  Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про підтримку урядової програми щодо вітчизняного книговидання для військових, які воюють на Донбасі.

 

В.Сюмар наголосила, що на засіданні присутні Державний секретар Міністерства інформаційної політики Артем Біденко, генеральний директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький та запропонувала їм доповісти про ситуацію із забезпеченням українськими книжками військові підрозділи, які воюють на Донбасі.

  

В ході обговорення Артем Біденко наголосив, що зараз така робота Міністерством інформаційної політики України не проводиться через відсутність фінансування в Державному бюджеті України. Він додав, що на програму підтримки вітчизняного книговидання для потреб Сходу та популяризації України необхідно 30 млн. грн.

Олександр Красовицький запропонував під час розробки чергового урядового законопроекту про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» передбачити видатки у сумі 30 млн. грн. для забезпечення реалізації зазначеної Програми.

 

Члени Комітету підтримали таку пропозицію та вирішили скерувати відповідного листа Кабінету Міністрів України.  

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про звернення Начальника Генерального штабу-Головнокомандувача Збройних Сил України В.Муженка щодо додаткової передплати на безоплатній основі газети «Голос України» для забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України.

 

    Виступили: ОНУФРИК Б.С., ОПАНАСЕНКО О.В., СЕВРЮКОВ В.В., ЧЕРВАКОВА О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А., КОТЮЖИНСЬКА Т.Г.

 

   В.Сюмар наголосила, що до Комітету надійшло звернення від начальника Генерального штабу-Головнокомандувача Збройних Сил України В.Муженка, в якому він зазначає, що виникла проблема щодо забезпечення військових частин періодичними друкованими виданнями державних органів влади.

   Вона додала, що В.Муженко просить нашого сприяння у забезпеченні додатковою передплатою на безоплатній основі газети «Голос України» як шефської допомоги у кількості 5000 примірників на тиждень для забезпечення військовослужбовців, які безпосередньо виконують завдання в районі проведення операцій об’єднаних сил.

 

Вирішили:

 

Після обговорення члени Комітету вирішили запросити на засідання Комітету представників Генерального штабу Збройних Сил України та редакцію газети «Голос України», послухати їх аргументи та прийняти відповідне рішення.

 

Ю.Павленко наголосив, що до Комітету звернулася міжнародна організація «Відповідальність. Інтернет демократія» з проханням посприяти проведенню конференції щодо забезпечення принципів демократії в Інтернет-просторі.

Після обговорення члени Комітету погодились провести таку конференцію у другій половині травня.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

   Слухали: 4. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про стан виконання вимог чинного законодавства в процесі роздержавлення друкованих засобів масової інформації за результатами трьох років реформування.

 

    Виступили: ОНУФРИК Б.С., ОПАНАСЕНКО О.В., СЕВРЮКОВ В.В.,  ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А., НАЛИВАЙКО О.І., ЧОЛОВСЬКИЙ Д.В., ТОМІЛЕНКО С.А., КОТЮЖИНСЬКА Т.Г., ГРИГОРЕНКО К.О., ОГДАНСЬКА Ю.В.

 

Комітет заслухав Голову Державного комітету телебачення і радіомовлення України О.Наливайка, голову Незалежної спілки журналістів України С.Томіленка, в.о. начальника відділу правової експертизи документів друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств України Д.Чоловського, а також редактора газети «Обрії Ізюмщини» К.Григоренка, редактора газети «Новини Сватівщини» Ю.Огданську, голову правління Національної  асоціації українських медіа Т.Котюжинську.

За словами Олега Наливайка, встигли реформуватися понад 500 комунальних видань з понад 600. І всі, хто подав заяву до Міністерства юстиції України до 1 січня 2019 року, ще мали шанс завершити реформу. Представник Мін’юсту Денис Чоколовський зазначив, що закон один для всіх, і що міністерство може діяти тільки в рамках закону.

Майже всі виступаючі зазначили, що деякі видання досі не завершили реформування, через різноманітні перешкоди, в тому числі через судові процеси з місцевою владою. Місцева влада здебільшого має на меті повернути приміщення редакцій, водночас створюючи нові газети завуальовуючи їх під офіційні бюлетені.

 

Вирішили:

За результатами розгляду Комітет вирішив:

Звернутися з приводу забезпечення єдиних підходів у вирішенні питань завершення реформи та підтримки реформованих засобів масової інформації до Кабінету Міністрів України і Міністерства юстиції України, а також напрацювати відповідні зміни до чинного законодавства, які унеможливлять у подальшому будь-які зловживання з боку противників нововведень.

 

На засіданні також піднімалося питання щодо передплати і доставки періодичних видань та необхідність налагодження виробництва газетного паперу на українських підприємствах. Зокрема, головуюча розкритикувала неконструктивні дії генерального директора ПАТ «Укрпошта» І.Смілянського, який за останні 10 років підняв в 13,5 раза тарифи на доставку періодичних видань і не виконує своє зобов’язання перед редакціями та передплатниками.

В.Сюмар запропонувала клопотати перед урядом, щодо відправлення генерального директора ПАТ «Укрпошта» І.Смілянського у відставку.

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК