Протокол № 106 від 06.02.2019

Комітет
11 лютого 2019, 16:36

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                106

 

                                                                                            6         лютого             19    

 

                                                         вул. М.Грушевського, 26/1, 12 поверх

                                                       

                                                                        о 14 год. 30 хв.

 

    

                                                    

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СТЕЦЕНКО Д.О., СОЧКА О.О., ОПАНАСЕНКО О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., СЕВРЮКОВ В.В.

 

Відсутні народні депутати України:  АБДУЛЛІН О.Р., КОНДРАТЮК О.К., ВИСОЦЬКИЙ С.В.

 

На засіданні присутні: Барна Олег Степанович – народний депутат України; Біденко Артем Ігорович – державний секретар  Міністерства інформаційної політики України; Кармелюк Ірина Миколаївна – керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України; Тарабукін Олексій Юрійович – головний спеціаліст сектору правової та законопроектної роботи Міністерства інформаційної політики України; Смірнова Тетяна Сергіївна - директор з юридичних питань ТОВ «ТРК «Студія «1+1»; Шнурко-Табакова Елліна Володимирівна - голова правління Асоціації підприємств інформаційних технологій України; Колтунов Ігор Сергійович - журналіст ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія «1+1»; Коваленко Віталій Геннадійович – помічник народного депутата України О.Барни; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа»; Павліченко Олександр – член Наглядової ради ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України»; Большакова Ольга Юріївна – голова правління Громадської організації «Східно-Європейський інститут права»; Коваль Ігор Валентинович – виконавчий директор Асоціації «Індустріальний телевізійний комітет».

 


Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, М.Андріуца, П.Селецький, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

1. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо заборони реклами алкогольних напоїв  (реєстр. № 9147 від 01.10.2018р., внесений народним депутатом України Д.Шпеновим).                                

2. Проект Закону про внесення змін до законів України щодо інформаційної безпеки (реєстр. № 9340 від 26.11.2018, внесений народними депутатами України І.Котвіцьким, А.Тетеруком).

3. Про звернення народного депутата України О.С. Барни щодо позбавлення акредитації при Верховній Раді України журналістів Колтунова Ігоря Сергійовича (ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія «1+1») і Савінцева Сергія Валерійовича (інформаційні агентства «Кий-інфо» та «ASPI»).

4. Різне.   

 

         В.Сюмар зазначила, що проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо заборони реклами алкогольних напоїв  (реєстр. № 9147 від 01.10.2018р., внесений народним депутатом України Д.Шпеновим) знімаємо з порядку денного у зв’язку з тим, що відсутній автор законопроекту та доповідач.                                

В.Сюмар запропонувала у різному розглянути питання щодо ухваленого 31 січня ц.р. рішення Наглядової ради ПАТ «Національної суспільної телерадіокомпанії України» про дострокове розірвання контракту з головою правління ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Зурабом Аласанією. А також про можливість закупівлі книги «Переломні роки. Сторінки української революції» для поширення у бібліотеках Донбасу. 

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

Слухали: 1.  Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар проект Закону про внесення змін до законів України щодо інформаційної безпеки (реєстр. № 9340 від 26.11.2018, внесений народними депутатами України І.Котвіцьким, А.Тетеруком).

 

    Виступили:  ШВЕРК Г.А.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до законів України щодо інформаційної безпеки (реєстр. № 9340 від 26.11.2018, внесений народними депутатами України І.Котвіцьким, А.Тетеруком), Комітет вирішив:               

 

Запропонувати Комітету з питань національної безпеки і оборони рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до законів України щодо інформаційної безпеки (реєстр. № 9340) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 2.  Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про звернення народного депутата України О.С.Барни щодо позбавлення акредитації при Верховній Раді України журналістів Колтунова Ігоря Сергійовича (ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія «1+1») і Савінцева Сергія Валерійовича (інформаційні агентства «Кий-інфо» та «ASPI»).

    

    Виступили: ОНУФРИК Б.С., СЕВРЮКОВ В.В., ЧЕРВАКОВА О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., СОЧКА О.О., ШВЕРК Г.А., БАРНА О.С., КАРМЕЛЮК І.М., КОЛТУНОВ І.С., КОВАЛЕНКО В.Г., СМІРНОВА Т.С., ТАБАКОВА-ШНУРКО Е.В.

 

     Під час обговорення цього питання народний депутат України О.Барна наголосив, що телеканал «1+1» «дискредитує і оббріхує» його та не надає можливості відповісти. Натомість журналіст ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія «1+1» Ігор Колтунов спростував ці звинувачення і зазначив, що розглядає звернення народного депутата як політичний тиск.

      Олександр Сочка порадив О.Барні звернутися до суду. Він зауважив, що  якщо буде рішення суду про те, що це було необ’єктивне та непрофесійне висвітлення, тоді у Комітета з’явиться підстава розглядати питання про позбавлення акредитації.

Члени Комітету, які взяли участь в обговоренні, закликали учасників конфлікту бути максимально толерантними та об’єктивними один до одного. Адже, як слушно зауважила Вікторія Сюмар, визначальними у цих стосунках мають стати суспільний інтерес та засади демократії, а не дрібна кон’юнктура чи амбіції.

Коментуючи свою позицію з конкретного питання, винесеного на розгляд Комітету, дехто з парламентаріїв заявив про конфлікт інтересів з огляду на власні конфлікти з мас-медіа через необ’єктивність чи упередженість останніх.

Підсумовуючи Вікторія Сюмар зауважила, що Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики не бачить підстав позбавляти акредитації Ігоря Колтунова і закликала колег по парламенту поводитись етично.

 

Народний депутат України Ю.Павленко залишив засідання Комітету.

 

Щодо питання по журналісту Сергію Савінцеву то Керівник Прес-служби Апарату Верховної Ради України Вікторія Кармелюк зазначила, що наразі він не працює в інформаційних агентствах «Кий-інфо» і «ASPI» та  втратив акредитацію.


Вирішили:

 

Після обговорення цього резонансного питання Голова Комітету поставила на голосування пропозицію народного депутата України О.Барни про позбавлення акредитації журналіста ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія «1+1» Колтунова Ігоря Сергійовича.

 

 Голосували:  “за” – 0

                        проти – 3

                        утримались – 6

 

Рішення не прийнято.

 

Різне:

В.Сюмар наголосила, що на засіданні присутні представники Наглядової ради ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Світлана Остапа та Олександр Павліченко та запросила їх доповісти про ухвалене 31 січня ц.р. рішення Наглядової ради ПАТ «Національної суспільної телерадіокомпанії України» щодо дострокового розірвання контракту з головою правління ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» Зурабом Аласанією.

 

Народний депутат України Ю.Павленко долучився до засідання Комітету.

 

Заслухавши інформацію С.Остапи та О.Павліченка члени Комітету  висловили стурбованість ознаками кризи управління ПАТ «НСТУ», що є особливо тривожними за нинішньої непростої суспільно-політичної ситуації в Україні, зумовленої, зокрема, й активізацією різних політичних сил у зв’язку з наступними президентськими виборами. Адже існує чіткий запит суспільства на об’єктивну, неупереджену інформацію, і на Суспільне як на незалежного мовника суспільство покладає особливі надії.

Також Комітет закликав членів Наглядової ради ПАТ «НСТУ» з максимальною відповідальністю підійти до виконання своїх обов’язків та невідкладно врегулювати проблеми в управлінні, дотримуючись передбачених законодавством вимог і процедур. З метою забезпечення функції парламентського контролю вирішено також звернутись до Наглядової ради ПАТ «НСТУ» з проханням про надання Комітету копії протоколу засідання цієї ради від 31 січня ц.р.


В.Сюмар зазначила, що в Києві презентовано книгу «Переломні роки. Сторінки української революції», авторами якої є віце-президент Центру політичних технологій Георгій Чижов, журналіст Укрінформу Лана Самохвалова, співвласниця громадського марафону «Навіщо нам бути разом» Тетяна Мосенцева та журналіст і блогер Леонід Швець.

Головуюча додала, що надрукована видавництвом «Лаурус» книга побудована на фактах. У ній автори розповідають про Євромайдан та важливі події української історії 2013-2015 року.

В.Сюмар запропонувала звернутися до Міністерства інформаційної політики України з проханням закупити книжки «Переломні роки. Сторінки української революції» для подальшого поширення у бібліотеках Донбасу, посольствах України за кордоном та для воїнів операції Об’єднаних сил.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК