Комітет підсумував зроблене упродовж дев’ятої сесії, затвердив плани на наступну та розглянув низку поточних питань

Комітет
16 січня 2019, 17:42


Перше після Новоріччя й останнє за період дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання засідання Комітету, яке відбулося 16 січня 2019 року, було присвячене розгляду законопроектів у сфері недержавного пенсійного забезпечення (головний – Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності), низки організаційних питань, а також звернень до Комітету з питань, які стосуються його предмета відання.

Зокрема, було розглянуто проект Закону про внесення змін до Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення (реєстраційний № 9224 від 19 жовтня 2018 року), внесений народними депутатами України Павлом Різаненком, Михайлом Довбенком Максимом Поляковим, Русланом Демчаком, Сергієм Рибалкою. Документ спрямовано на вдосконалення законодавства України, пов’язаного зі сферою недержавного пенсійного забезпечення. Зокрема, він, поряд з питаннями відповідальності членів ради недержавного пенсійного фонду, розширення повноважень ради недержавного пенсійного фонду, обов’язків та відповідальності адміністратора недержавного пенсійного фонду, тощо, стосується також врегулювання питання розкриття інформації учасникам системи недержавного пенсійного забезпечення. Одночасно із зазначеним відбувся розгляд альтернативних щодо нього законопроектів – про внесення змін до Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення» реєстраційний № 9224-1 від 6 листопада 2018 року (поданий народним депутатом України Наталією Веселовою), а також про внесення змін до Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення», реєстраційний № 9224-2 від 6 листопада 2018 року (ініціатори – народні депутати України Роман Семенуха, Анна Романова, Ірина Сисоєнко, Олег Лаврик).

Члени Комітету звернули увагу на наявність в законопроектах положень щодо правил рекламування у сфері недержавного пенсійного забезпечення. У цьому контексті було зауважено, що Комітет неодноразово наголошував на неприпустимості включення положень, які стосуються реклами, до спеціальних законів; такі новели мають вноситися виключно до Закону України «Про рекламу».

У зв’язку з цим Комітет за результатами розгляду прийняв рішення запропонувати профільному Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні повернути всі три зазначені законопроекти на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи.

Відбулося принципове і детальне обговорення звернення головного редактора газети Верховної Ради України «Голос України» Анатолія Горлова до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія щодо необхідності утворення додатків до газети «Голос України» мовами національних меншин. Парламентарії-члени Комітету поставили присутньому на засіданні представникові парламентського часопису – заступникові головного редактора газети Сергієві Демському низку запитань як стосовно тематичної наповненості майбутніх додатків, так і щодо їх фінансування, системи передплати й розповсюдження. Отримати вичерпні відповіді не вдалося, тому було прийнято пропозицію Голови Комітету Вікторії Сюмар про продовження розгляду на одному з наступних засідань за умови надання авторами ініціативи детальної інформації щодо механізму реалізації проекту, точних розрахунків затрат, необхідних для забезпечення його ефективності, джерел фінансування, тощо.

Розглянуто також звернення постійної комісії Київської міської ради з питань культури, туризму та інформаційної політики з проханням надати роз’яснення з низки питань, які стосуються виконання державних цільових програм з інформування населення, порядку висвітлення діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування засобами масової інформації, зокрема друкованими, а також перспектив подальшого розвитку комунальних засобів масової інформації.

Парламентарії прийняли за основу текст відповіді Комітету, який після доопрацювання з урахуванням всіх пропозицій буде направлений авторам звернення.

Одностайну підтримку присутніх на засіданні членів Комітету знайшла також озвучена Вікторією Сюмар пропозиція підтримати експеримент з організації у березні-травні 2019 року у мережі кінотеатрів КП «Київкінофільм» кіно-театрального прокату документального фільму «Малевич», створеного за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно і Міністерства культури Італії. Переглянути фільм у рамках експерименту зможуть школярі та студенти навчальних закладів столиці України.

На думку парламентаріїв, висловленій у зверненні до Міністра освіти і науки України Лілії Гриневич, цей захід сприятиме підвищенню ефективності реалізації державними органами влади інформаційної, культурної та гуманітарної політики, допоможе долучити молодь до активного культурного та громадського життя, посприяє розвитку української масової культури.

У тексті звернення міститься й прохання надати проекту, який здійснюється за підтримки Державного агентства України з питань кіно, та комітетів Верховної Ради України з питань культури і духовності, а також з питань свободи слова та інформаційної політики, статусу Патронату МОН України. При цьому висловлено також сподівання на підтримку керівниками освіти столиці пропозиції про включення документального фільму «Малевич» до програми позакласних заходів навчальних закладів Києва.

Насамкінець Комітет заслухав і взяв до відома Інформацію про роботу Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики протягом дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2018 – січень 2019 року), а також розглянув і затвердив План роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на десяту сесію Верховної Ради України восьмого скликання (лютий – липень 2019 року) і розклад своїх засідань на той же період.