Про звернення Луганської обласної військово-цивільної адміністрації щодо фінансової підтримки регіональних телерадікомпаній, зокрема, філії НСТУ «Донбас UA», ТРК «СТВ» (м. Сєвєродонецьк) та НТРК «ІРТА», що здійснюють мовлення у зоні проведення Операції об’єднаних сил

Комітет
08 листопада 2018, 11:40

Витяг з протоколу № 101 засідання Комітету від 07.11.2018


Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про звернення Луганської обласної військово-цивільної адміністрації щодо фінансової підтримки регіональних телерадіокомпаній, зокрема, філії НСТУ «Донбас UA», ТРК «СТВ»(м. Сєвєродонецьк) та НТРК «ІРТА», що здійснюють мовлення у зоні проведення Операції об’єднаних сил.

 

     Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., СЕВРЮКОВ В.В., ШВЕРК Г.А., ПАВЛЕНКО Ю.О., ОНУФРИК Б.С., ФЕЩУК У.Ю., ІВАНЕНКО Г.Г., СМЄТАНКІН О.А.

 

Комітет розглянув звернення Луганської обласної військово-цивільної адміністрації щодо фінансової підтримки регіональних телерадіокомпаній, зокрема – філії НСТУ «Донбас UA», ТРК «СТВ» (м. Сєвєродонецьк) та НТРК «ІРТА», що здійснюють мовлення на підконтрольній Україні території Луганської області у зоні проведення Операції об’єднаних сил та заслухав запрошеного на засідання заступника голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадія Іваненко, який поінформував депутатів, що попри підтримку регіональних мовників з обласного бюджету (виділено 500 тисяч грн. філії НСТУ «Донбас UA» та по 100 тисяч грн. – НТРК «ІРТА» і ТРК «СТВ) наразі всі ці мовники опинилися на грані банкрутства.

Він додав, що борг НТРК «ІРТА» перед Концерном РРТ за поширення сигналу у цьому році становить більше 440 тисяч гривень (плюс 346,6 тисячі минулорічного боргу). Це непідйомні суми для регіональної компанії, яка після захоплення бойовиками всієї техніки, а також студії у Луганську змушена була починати все з нуля у Сєвєродонецьку в умовах відсутності рекламного ринку. Окрім зазначених проблем, нагальною є, зазначив виступаючий, і потреба збільшення потужності передавачів вздовж лінії розмежування, а це додаткові видатки.

Наразі проблема забезпечення українського інформаційного мовлення на Донбасі, в тому числі фінансового, потребує невідкладного системного рішення – у цьому всі члени Комітету були єдині.

 Після обговорення члени Комітету вирішили звернутися до Кабінету Міністрів України щодо необхідності перерозподілу бюджетних коштів, які виділялись Міністерству інформаційної політики України за програмою «Здійснення заходів у сфері захисту національного інформаційного простору» в сумі 362, 5 мільйона гривень. Також надіслати відповідні звернення Раді Національної безпеки і оборони України, Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення та Міністерству інформаційної політики України.

Рішення прийнято одноголосно.