Протокол № 101 від 07.11.2018

Комітет
14 листопада 2018, 09:52

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                101

 

                                                                                           7            листопада       18    

 

                                                         вул. М.Грушевського 26/1, 12 поверх

                                                       

                                                                        о 14 год. 30 хв.

    

 

                                                    

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В.,  СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СТЕЦЕНКО Д.О., СОЧКА О.О., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

Відсутні народні депутати України:  АБДУЛЛІН О.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В., КОНДРАТЮК О.К.

 

На засіданні присутні: Артеменко Юрій Анатолійович – Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Фещук Уляна Юріївна – заступник Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення України; Іваненко Геннадій Георгійович – заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації; Сурженко Микола Васильович – директор КП «Інноваційно-інформаційний центр; Смєтанкін Олександр Анатолійович – головний редактор «Вісник Луганщини»; Тарабукін Олексій Юрійович – головний спеціаліст сектору правової та законопроектної роботи Міністерства інформаційної політики України; Крайняк Юрій – помічник народного депутата України М.Княжицького;  Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа», Коваль Ігор Валентинович – виконавчий директор Асоціації «Індустріальний телевізійний комітет»; Сафаров Алі Фархатович – помічник народного депутата України В.Севрюкова; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів ГО «Інститут масової інформації; Гріцак Костянтин Іванович – секретар Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики.

Від секретаріату Комітету на засіданні присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, М.Андріуца, П.Селецький, С.Самойленко.

 

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження основ фінансової прозорості електронних засобів масової інформації (реєстр. № 8494 від 18.06.2018, внесений народним депутатом України М.Княжицьким).

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності провайдерів програмної послуги багатоканальних цифрових ефірних телемереж із загальнонаціональним покриттям (реєстр. № 9161 від 04.10.2018, внесений народними депутатами України Ю.Березою та О.Шевченком).

3. Проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України «Про рекламу» щодо обмеження обсягів платної реклами у засобах масової інформації (реєстр. № 9029 від 03.09.2018, внесений народним депутатом України Б.Березою).

4. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» щодо засудження та заборони імперської ідеології держави-агресора в Україні (реєстр. № 9200 від 16.10.2018, внесений народними депутатами України О.Бригинцем, Р.Чубаровим, А.Тетеруком, С.Висоцьким).

5. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» щодо засудження та заборони «російського світу» («руского міра») в Україні (реєстр. № 9139 від 28.09.2018, внесений народними депутатами України О.Шевченком, В.Шевченком, В.Дідичем та ін.).

6. Про звернення Луганської обласної військово-цивільної адміністрації щодо фінансової підтримки регіональних телерадікомпаній, зокрема, філії НСТУ «Донбас UA», ТРК «СТВ» (м. Сєвєродонецьк) та НТРК «ІРТА», що здійснюють мовлення у зоні проведення Операції об’єднаних сил.

7. Різне.

 

 

   В.Сюмар запропонувала зняти з розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» щодо засудження та заборони імперської ідеології держави-агресора в Україні (реєстр. № 9200) та проект Закону про внесення змін до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» щодо засудження та заборони «російського світу» («руского міра») в Україні (реєстр. № 9139) оскільки на засіданні відсутні автори законопроектів та С.Висоцький.

                  

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Слухали: 1.  Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження основ фінансової прозорості електронних засобів масової інформації (реєстр. № 8494 від 18.06.2018, внесений народним депутатом України М.Княжицьким).

         

     Виступили:  СЕВРЮКОВ В.В., ОПАНАСЕНКО О.В., ЧЕРВАКОВА О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А., ОНУФРИК Б.С., АРТЕМЕНКО Ю.А., ФЕЩУК У.Ю., КРАЙНЯК Ю.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження основ фінансової прозорості електронних засобів масової інформації (реєстр. № 8494 від 18.06.2018, внесений народним депутатом України М.Княжицьким), Комітет вирішив:               

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження основ фінансової прозорості електронних засобів масової інформації (реєстр. № 8494 від 18.06.2018, внесений народним депутатом України М.Княжицьким) прийняти за основу.

 

Голосували:  «за – 7

                       проти – 1

                       утрималися – 2»

Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 2.  Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності провайдерів програмної послуги багатоканальних цифрових ефірних телемереж із загальнонаціональним покриттям (реєстр. № 9161 від 04.10.2018, внесений народними депутатами України Ю.Березою та О.Шевченком).

                      

     Виступили: ШВЕРК Г.А., ПАВЛЕНКО Ю.О., ЧЕРВАКОВА О.В., ОНУФРИК Б.С., ОПАНАСЕНКО О.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності провайдерів програмної послуги багатоканальних цифрових ефірних телемереж із загальнонаціональним покриттям (реєстр. № 9161 від 04.10.2018, внесений народними депутатами України Ю.Березою та О.Шевченком), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прозорості власності провайдерів програмної послуги багатоканальних цифрових ефірних телемереж із загальнонаціональним покриттям (реєстр. № 9161 від 04.10.2018, внесений народними депутатами України Ю.Березою та О.Шевченком) прийняти за основу.

 

Голосували:  «за – 9

                       проти – 1

                       утрималися – 0»

Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 3.  Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України «Про рекламу» щодо обмеження обсягів платної реклами у засобах масової інформації (реєстр. № 9029 від 03.09.2018, внесений народним депутатом України Б.Березою).

 

     Виступили:  ШВЕРК Г.А., ПАВЛЕНКО Ю.О., СЕВРЮКОВ В.В.

 

         Розглянувши проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України «Про рекламу» щодо обмеження обсягів платної реклами у засобах масової інформації (реєстр. № 9029 від 03.09.2018, внесений народним депутатом України Б.Березою), Комітет вирішив:

 

         рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 13 Закону України «Про рекламу» щодо обмеження обсягів платної реклами у засобах масової інформації (реєстр. № 9029 від 03.09.2018, внесений народним депутатом України Б.Березою) повернути суб’єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Голосували:  «за – 7

                       проти – 0

                       утрималися – 3»

Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 4.  Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про звернення Луганської обласної військово-цивільної адміністрації щодо фінансової підтримки регіональних телерадіокомпаній, зокрема, філії НСТУ «Донбас UA», ТРК «СТВ»(м. Сєвєродонецьк) та НТРК «ІРТА», що здійснюють мовлення у зоні проведення Операції об’єднаних сил.

 

     Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., СЕВРЮКОВ В.В., ШВЕРК Г.А., ПАВЛЕНКО Ю.О., ОНУФРИК Б.С., ФЕЩУК У.Ю., ІВАНЕНКО Г.Г., СМЄТАНКІН О.А.

 

Комітет розглянув звернення Луганської обласної військово-цивільної адміністрації щодо фінансової підтримки регіональних телерадіокомпаній, зокрема – філії НСТУ «Донбас UA», ТРК «СТВ» (м. Сєвєродонецьк) та НТРК «ІРТА», що здійснюють мовлення на підконтрольній Україні території Луганської області у зоні проведення Операції об’єднаних сил та заслухав запрошеного на засідання заступника голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Геннадія Іваненко, який поінформував депутатів, що попри підтримку регіональних мовників з обласного бюджету (виділено 500 тисяч грн. філії НСТУ «Донбас UA» та по 100 тисяч грн. – НТРК «ІРТА» і ТРК «СТВ) наразі всі ці мовники опинилися на грані банкрутства.

Він додав, що борг НТРК «ІРТА» перед Концерном РРТ за поширення сигналу у цьому році становить більше 440 тисяч гривень (плюс 346,6 тисячі минулорічного боргу). Це непідйомні суми для регіональної компанії, яка після захоплення бойовиками всієї техніки, а також студії у Луганську змушена була починати все з нуля у Сєвєродонецьку в умовах відсутності рекламного ринку. Окрім зазначених проблем, нагальною є, зазначив виступаючий, і потреба збільшення потужності передавачів вздовж лінії розмежування, а це додаткові видатки.

Наразі проблема забезпечення українського інформаційного мовлення на Донбасі, в тому числі фінансового, потребує невідкладного системного рішення – у цьому всі члени Комітету були єдині.

 Після обговорення члени Комітету вирішили звернутися до Кабінету Міністрів України щодо необхідності перерозподілу бюджетних коштів, які виділялись Міністерству інформаційної політики України за програмою «Здійснення заходів у сфері захисту національного інформаційного простору» в сумі 362, 5 мільйона гривень. Також надіслати відповідні звернення Раді Національної безпеки і оборони України, Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення та Міністерству інформаційної політики України.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 Стенограма засідання Комітету додається.

 


 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК