Протокол № 95 від 05.09.2018

Комітет
10 вересня 2018, 10:07

  

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                95

 

                                                                                          5            вересня          18    

 

                                                            вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

                                                       

                                                                        о 14 год. 30 хв.

 

                                                             

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В.,  СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ПАВЛЕНКО Ю.О, СТЕЦЕНКО Д.О., СОЧКА О.О., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А.

 

 

Відсутні народні депутати України:  КОНДРАТЮК О.К.,  АБДУЛЛІН О.Р.

 

На засідання запрошені:  Біденко Артем Ігорович – державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Черниш Олег Миколайович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Тарабукін Олексій Юрійович – завідувач сектору стратегічних комунікацій Міністерства інформаційної політики України; Смілянський Ігор Юхимович – генеральний директор ДП «Укрпошта»; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа».

 

Присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, М.Андріуца, П.Селецький, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

                

1. Проект Закону про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей (реєстр. № 7291) друге читання.

          2. Проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих внаслідок воєнних дій, місце проживання яких є територія Донецької та Луганської областей де органи державної влади України здійснюють свої повноваження (реєстр. № 8114) друге читання.                                  

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення (реєстр. № 8600 від 13.07.2018р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Данченком, О.Ляшком, В.Севрюковим).

4.  Різне.

 

 

Відкриваючи засідання Комітету Вікторія Сюмар запропонувала перенести розгляд законопроекту про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей (реєстр. № 7291) на інше засідання комітету. Вона додала, що мають бути проведенні додаткові узгодження з ДП «Укрпошта».

Водночас вона зауважила, що в різному обговоримо скандальні історії, які характеризуються появою нових викликів свободи слова. Йдеться про отримання контролю над телеканалами окремими одіозними політиками, діяльність яких пов’язують з лобіюванням інтересів держави-агресора. Обговоримо ситуацію у зв’язку з відключенням наземного ефірного аналогового телевізійного мовлення в Україні. А також порадимось щодо резонансного судового рішенням про надання слідчому прокуратури доступу до інформації з телефона головного редактора щотижневої телевізійної програми журналістських розслідувань та аналітики «Схеми: корупція в деталях» Наталії Седлецької.

 

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про підготовлений до другого читання проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих внаслідок воєнних дій, місце проживання яких є територія Донецької та Луганської областей де органи державної влади України здійснюють свої повноваження (реєстр. № 8114).                                        

   

     Виступили:  ОПАНАСЕНКО О.В.

 

         Вирішили:

        

1. Поправку першу народного депутата України Ю.Левченкавідхилити;

 

Голосували:   за – 10

                        проти – 0

                        утримались – 1

Рішення прийнято.

 

2. Рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

 

              Голосували:  “за” – 10

                                      проти – 0

                                      утримались – 1

Рішення прийнято.

               

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення (реєстр. № 8600 від 13.07.2018р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Данченком, О.Ляшком, В.Севрюковим).

 

    Виступили:  СЕВРЮКОВ В.В.

 

   Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення (реєстр. № 8600 від 13.07.2018р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Данченком, О.Ляшком, В.Севрюковим), Комітет вирішив:

Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення (реєстр. № 8600 від 13.07.2018р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Данченком, О.Ляшком, В.Севрюковим) прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

         Різне.

 

В.Сюмар наголосила, що у зв’язку з відключенням 1 вересня ц.р.  наземного ефірного аналогового телевізійного мовлення в Україні надходять чисельні звернення громадян, які скаржаться на порушення їхніх прав на отримання інформації. Вона запропонувала на найближчому засіданні Комітету обговорити це актуальне питання.

Ю.Павленко зазначив, що до нього надходить багато скарг щодо неможливості придбати сет-топ-бокси, оскільки попит на ці приставки переважив пропозицію, крім того вони вдвічі виросли в ціні. Він також додав, що в Україні 2 млн 400 тисяч домогосподарств залишилися без телебачення, а це в середньому 7 млн громадян.

Ці цифри підтвердив член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення О.Черниш, який повідомив присутніх про те, що Національна рада також вивчає ситуацію з забезпеченням громадян сет-топ-боксами. За його словами, ні Кабінет Міністрів України, ні місцева влада не можуть наразі виділити кошти для придбання цифрових приставок для малозабезпечених, оскільки ці кошти не були передбачені в бюджетах на     2018 рік.

 

Після обговорення члени Комітету вирішили:

 

1.Розглянути це питання на найближчому засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

2. Звернутися до Кабінету Міністрів України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Концерну РРТ, Державного комітету телебачення і радіомовлення України за відповідною інформацією щодо якості покриття території України цифровим сигналом провайдера ТОВ «Зеонбуд» і забезпечення фінансово неспроможних громадян декодерами.

 

С.Висоцький запропонував на наступному засіданні Комітету розглянути  законопроект стосовно прозорості фінансування засобів масової інформації в Україні. Він наголосив, що проблема в тому, що власники деяких українських телеканалів мають не прозоре фінансування з московським корінням. Ми підозрюємо їх в тому, що їх фінансує Росія.                 

За його словами, втілення цього законопроекту дозволить вивчити, чи зможуть власники телеканалів в Україні їх реально фінансувати.

Після обговорення Голова Комітету підтримала пропозицію С.Висоцького щодо розгляду цього законопроекту на найближчому засіданні Комітету та зауважила, що ключова позиція буде вирішуватись в залі.

 

В.Сюмар наголосила, що 27 серпня 2018 року Печерський районний суд Києва дав доступ Генеральній прокуратурі України до телефонних переговорів журналістки програми «Схеми» Наталії Седлецької  у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування директором Національного антикорупційного бюро  Артемом Ситником. Вона повідомила, що її та першу заступницю Комітету Ольгу Червакову запрошено на зустріч із Генеральним прокурором України Юрієм Луценком. Головуюча попросила колег по Комітету висловитися щодо того, про що варто запитати в генпрокурора.

         Г.Шверк сказав, що будь-які розмови з паном Луценком в даному випадку не мають сенсу, бо слідчий є незалежним та не підпорядковується йому. Також він наголосив, що Комітет може дати політичну оцінку таким діям.

Ф.Бендюженко повідомив, що не можна оскаржити рішення Печерського суду щодо доступу до телефонних даних журналістки. За його словами, рішення можна оскаржити лише вцілому. 

         Після обговорення Голова Комітету заначила, що ми не можемо допустити тиску на журналістів і тому будемо з’ясовувати у Юрія Луценка, чи не є ця ухвала суду надмірною.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК