Комітет підтримав законопроекти щодо протидії ворожій пропаганді й покращення інформування громадян України, а також обговорив нові виклики у сфері свободи слова

Комітет
05 вересня 2018, 16:50

 

Перебіг першого засідання Комітет, що припало на перший «стартовий» тиждень чергової сесії парламенту, виявився, як і передбачалося, вельми  напруженим і «гарячим». Про це головуюча Вікторія Сюмар зауважила під час обговорення ситуації в медіа-сфері, що характеризується появою нових викликів свободі слова. Зокрема, сказане стосується процесів, який деякі аналітики називають новим переділом ринку медіа. Йдеться про отримання контролю над телеканалами окремими одіозними політиками, діяльність яких пов’язують з лобіюванням інтересів держави-агресора. Парламентарії обмінялися думками щодо дієвості законодавства про прозорість медіа-власності та шляхів удосконалення регулювання в цій сфері, здійснення заходів державної безпеки в інформаційній сфері, обговорили законодавчі аспекти гарантування права журналістів на захист джерел (у зв’язку з резонансним судовим рішенням про надання слідчому прокуратури доступу до інформації з телефона головного редактора щотижневої телевізійної програми журналістських розслідувань та аналітики «Схеми: корупція в деталях»), тощо.

Комітет відреагував також на численні звернення громадян щодо порушення їх права на отримання інформації у зв’язку з відключенням з 1 вересня ц.р. наземного ефірного аналогового телевізійного мовлення в Україні. Вирішено розглянути це питання на найближчому засіданні Комітету та звернутися до Кабінету Міністрів України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Концерну РРТ, Державного комітету телебачення і радіомовлення України за відповідною інформацією щодо якості покриття території України цифровим сигналом провайдера ТОВ «Зеонбуд» і забезпечення фінансово неспроможних громадян декодерами.

Було розглянуто також законопроекти, головним щодо яких визначено Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики.

Серед них – внесений народними депутатами України Віталієм Курилом, Артуром Герасимовим, Антоном Геращенком, Наталією Веселовою, Максимом Єфімовим, Олегом Ляшком проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих внаслідок воєнних дій, місце проживання яких є територія Донецької та Луганської областей де органи державної влади України здійснюють свої повноваження).

Метою цього законопроекту (реєстраційний № 8114 від 13 березня 2018 року) є протидія ворожій пропаганді за рахунок підвищення рівня доступності населення до інформаційного простору України, що формується вітчизняними періодичними друкованими виданнями.

За результатами розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений проект Закону як невідкладний у другому читанні та в цілому.

Відбувся також попередній розгляд внесеного народними депутатами України Вікторією Сюмар, Олександром Данченком, Олегом Ляшком, Владиславом Севрюковим проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення, реєстраційний № 8600 від 13 липня 2018 року,

Зазначеним проектом, який розроблено у зв’язку з необхідністю захисту інформаційного простору України на прикордонних територіях, що межують із територією держави-агресора, передбачається забезпечити безперервність поширення на цих територіях програм українських телерадіоорганізацій через механізм прискореної видачі тимчасових дозволів на здійснення такої діяльності. Для цього пропонується внести відповідні зміни до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та до прикінцевих (перехідних) положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України».

За результатами розгляду Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення прийняти в першому читанні за основу та цілому.

У зв’язку з необхідністю проведення додаткових консультацій з ПАТ «Укрпошта» розгляд проекту Закону про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей (реєстраційний № 7291 від 15 листопада 2017 року) перенесено надалі.