Протокол № 93 від 11.07.2018

Комітет
12 липня 2018, 09:22

  

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                93

 

                                                                                         11             липня          18    

 

                                                            вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

                                                       

                                                                        о 14 год. 30 хв.

 

                                                             

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ПАВЛЕНКО Ю.ОСТЕЦЕНКО Д.О., СОЧКА О.О.

 

Відсутні народні депутати України: ВИСОЦЬКИЙ С.В., АБДУЛЛІН О.Р.,  КОНДРАТЮК О.К.,  ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А.

 

На засідання запрошені:  Барна Олег Степанович – народний депутат України; Біденко Артем Ігорович – державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Парубок Вікторія Анатоліївна – головний спеціаліст відділу моніторингу та реагування з питань дискримінації секретаріату Уповноваженого з прав людини; Погорелов Олексій Валерійович – генеральний директор Української Асоціації Видавців періодичної преси; Большакова Ольга Юріївна - голова правління Всеукраїнської громадської організації «Незалежна асоціація телерадіомовників»; Коваль Ігор Валентинович – виконавчий директор Асоціації «Індустріальний телевізійний комітет»; Красовицький Олександр Віталійович - генеральний директор видавництва «Фоліо»; Бабанський Олексій Юрійович – директор Асоціації розповсюджувачів преси України.

 

Присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ    

                

 1.Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони публічного прояву будь-яких видів сексуальної орієнтації), (реєстр. № 8489 від 15.06.2018р., внесений народним депутатом України О.Барною).                                        

2.  Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гармонізації законодавства у сфері порівняльної реклами із правом Європейського Союзу), (реєстр. № 8515 від 21.06.2018р., внесений народними депутатами України О.Кондратюк, В.Сюмар, О.Опанасенком та інш.).                                       

3.  Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо мови реклами), (реєстр. № 8522 від 22.06.2018р., внесений народними депутатами України В.Севрюковим, О.Бригинцем, Г.Шверком, В.Денисенком та інш.).

4.  Про затвердження плану роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на дев'яту сесію Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2018-січень 2019 р.).

          5. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на дев'яту сесію Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2018-січень 2019 р.).     

6. Інформація про роботу Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики протягом восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (лютий - липень 2018 року).

                                 

         В.Сюмар наголосила, що проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гармонізації законодавства у сфері порівняльної реклами із правом Європейського Союзу), (реєстр. № 8515) знімаємо з порядку денного. Водночас вона додала, що проінформує про вчорашнє засідання з Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення та про впорядкування роботи журналістів і технічних працівників засобів масової інформації, акредитованих в Верховній Раді України.

         Головуюча також зауважила, що на засіданні присутній Артем Біденко, який доповість про реалізацію програми «Українська книга».                                         

 

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

В.Сюмар поінформувала присутніх, що сьогодні Голова Верховної Ради України А.Парубій підтвердив позицію нашого Комітету, що жодного обмеження у доступі українських журналістів до кулуарів парламенту не буде. Вона додала, що вчора Комітет надіслав лист Голові Верховної Ради України з проханням забезпечити всі умови для роботи журналістів, а також звернути увагу на необхідності врегулювання питання акредитації шляхом розробки нового Положення про акредитацію, а саме доступ до парламентської будівлі за картками акредитації повинні мати журналісти, які виконують свої професійні обов’язки та висвітлюють діяльність Верховної Ради України.

 

Також головуюча наголосила, що вчора в закритому режимі відбулося засідання Комітету на якому було розглянуто питання щодо розблокування роботи Національної ради України з питань телебачення радіомовлення. На засіданні були присутні всі семеро членів Нацради і була досягнута домовленість, що Національна рада відновлює свою роботу.

В.Сюмар додала, що вже сьогодні Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення зібралась на засідання і прийняла ключові рішення. Мова йде про продовження ліцензії для телевізійних каналів на наступні 7 років.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони публічного прояву будь-яких видів сексуальної орієнтації), (реєстр. № 8489 від 15.06.2018р., внесений народним депутатом України О.Барною).                                        

   

    Виступили:   ПАВЛЕНКО Ю.О., ОПАНАСЕНКО О.В., БАРНА О.С.

 

         Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони публічного прояву будь-яких видів сексуальної орієнтації), (реєстр. № 8489 від 15.06.2018р., внесений народним депутатом України О.Барною), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони публічного прояву будь-яких видів сексуальної орієнтації), (реєстр. № 8489 від 15.06.2018р., внесений народним депутатом України О.Барною) відхилити.

 

Голосували:  “за” – 5

                        проти – 0

                        утримались – 3

 

Рішення прийнято.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про затвердження плану роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на дев'яту сесію Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2018-січень 2019 р.).

 

    Виступили:  СЕВРЮКОВ В.В.

 

В.Севрюков запропонував розгляд проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо удосконалення регулювання реклами послуг народної медицини цілительства), послуг, пов’язаних із залученням коштів населення, об’єктів будівництва, цінних паперів та фондового ринку на радіо), реєстр. № 4924-д перенести на вересень.

 

      Вирішили:

 

Після обговорення члени Комітету затвердили план роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на дев’яту сесію Верховної Ради України восьмого скликання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про затвердження розкладу засідань Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на дев'яту сесію Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2018-січень 2019 р.).     

 

     Вирішили:

 

     Відповідно до вимог частини третьої статті 43 Закону України "Про комітети Верховної Ради України" та на підставі Постанови Верховної Ради України № 2493-VIII від 5 липня 2018 року «Про календарний план проведення восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» Комітет затвердив розклад засідань на дев’яту сесію Верховної Ради України восьмого скликання.

 

Дата проведення засідання

Місяць

Дата

Вересень

5

19

Жовтень

3

17

Листопад

7

21

Грудень

5

19

Січень

16

 

        

Рішення прийнято одноголосно.

 

 Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про роботу Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики протягом восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (лютий - липень 2018 року).

                                                                           

Голова Комітету В.Сюмар проінформувала членів комітету та запрошених про роботу Комітету впродовж восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання. Зокрема вона наголосила, що Комітет провів 13 засідань на яких розглянув 68 питань в тому числі по контролю за виконанням законів і постанов - 32. Подано на розгляд питань з висновком головного комітету 14 подань та подано 15 попередніх висновків на законопроекти до головного комітету. Також вона наголосила, що Комітет розглянув 798 листів і звернень та провів 8 конференцій, семінарів і круглих столів.

 

Члени Комітету цю інформацію взяли до відома.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

         Голова Комітету В.Сюмар залишила засідання Комітету.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію державного секретарі Міністерства інформаційної політики України Артема Біденка про реалізацію програми «Підтримка українського книговидання для сходу України».

 

     Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., БІДЕНКО А.І., КРАСОВИЦЬКИЙ О.В.

 

А.Біденко доповів присутнім, що триває програма реалізації вітчизняного книговидання за підтримки Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики. Він наголосив, що приніс депутатам для ознайомлення набори книжок та газет на різну тематику і які вже знаходяться на сході України.

 

О.Красовський - генеральний директор видавництва «Фоліо», звернувся до парламентарів з проханням обов’язково підтримати цю програму на наступний бюджетний рік. Він запропонував у Верховній Раді України провести коротку презентацію книжок, щоб народні депутати побачили результати роботи.

Також він додав, що Міністерство фінансів заборонило постачання цих книжок до бібліотек і що цим має опікуватись Міністерство культури України аби уникнути дублювання по бюджетним програмам.

 

     Вирішили:

 

Після обговорення члени Комітету вирішили:

 

1. У Верховній Раді України провести у вересні ц.р. презентацію книжок по програмі «Підтримка українського книговидання для сходу України».

2. Звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням надати інформацію про фінансування державної програми «Українська книжка для зони АТО».

3. Надіслати звернення до Міністерства фінансів України щодо належного забезпечення фінансування програми «Підтримка українського книговидання для сходу України» в наступному році.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

         Народний депутат України Ю.Павленко залишив засідання Комітету

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію члена Комітету В.Севрюкова про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо мови реклами), (реєстр. № 8522 від 22.06.2018р., внесений народними депутатами України В.Севрюковим, О.Бригинцем, Г.Шверком, та інш.).

 

     Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., СТЕЦЕНКО Д.О., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ПОГОРЕЛОВ О.В.

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо мови реклами), (реєстр. № 8522 від 22.06.2018р., внесений народними депутатами України В.Севрюковим, О.Бригинцем, Г.Шверком, В.Денисенком та інш.) перший заступник Голови Комітету Ольга Червакова зауважила, що у зв’язку з відсутністю кворуму пропонує рішення по цьому законопроекту ухвалити завтра на позачерговому засіданні Комітету.

 

Члени Комітету підтримали цю пропозицію.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК