Протокол № 84 від 04.04.2018

Комітет
04 квітня 2018, 18:30

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                84

 

                                                                                           4         квітня         18    

 

                                                            вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                         

                                                                         о 14 год. 30 хв.

 

                                                             

           Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., СОЧКА О.О., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., СТЕЦЕНКО Д.О., ПАВЛЕНКО Ю.О. АБДУЛЛІН О.Р.

 

 

Відсутні народні депутати України: КОНДРАТЮК О.К.,  ВИСОЦЬКИЙ С.В.

 

 

На засідання запрошені:  Курило Віталій Семенович – народний депутат України; Купрій Віталій Миколайович – народний депутат України; Соловйов Едуард Петровичвиконуючий обов’язки начальника слідчого управління Національної поліції міста Києва; Тарабукін Олексій Юрійович – головний спеціаліст сектору правової та законопроектної роботи Міністерства інформаційної політики України;   Дорошенко Михайло Іванович – головний редактор газети «Україна молода»; Сподаренко Василь Іванович – головний редактор газети «Сільські вісті»; Мельник Сергій Анатолійович – директор Державного видавництва «Преса України»; Сулима Костянтин Львович – адвокат газети «Сільські вісті»; Влащенко Наталія Вікторівна – генеральний продюсер телеканалу ZIK; Шевчук Олексій Анатолійович – представник телеканалу ZIK; Нікуленко Данило – представник телеканалу ZIK; Чернявський Олександр Геннадійович – перший заступник генерального директора з фінансових питань УДДПЗ «Укрпошта»; Корчинський Дмитро Олександрович – голова громадської організації «Братство»; Сердюк Олексій Ростиславович – представник громадської організації «Братство»; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа»; Коваль Ігор Валентинович – виконавчий директор Асоціації «Індустріальний телевізійний комітет»; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів ГО «Інститут масової інформації; Погорелов Олексій Валерійович – генеральний директор Української Асоціації Видавців періодичної преси; Романюк Оксана Миколаївна - виконавчий директор ГО Інститут масової інформації.

 

Присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, П.Селецький, М.Андріуца, Я.Глиняна, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ      

 

1. Проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих внаслідок воєнних дій, місце проживання яких є територія Донецької та Луганської областей де органи державної влади України здійснюють свої повноваження), (реєстр. № 8114 від 13.03.2018р., внесений народними депутатами України В.Курилом, А.Герасимовим, А.Геращенком та інш.).

         2. Проект Закону про внесення змін до окремих законів України щодо доступу до правосуддя (в інформаційних справах), (реєстр. № 8139 від 15.03.2018р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Абдулліним та інш.).                         

         3. Проект Закону про особливості забезпечення права на інформацію громадянам України, які перебувають на тимчасово окупованій території (реєстр. № 7534 від 01.02.2018р., внесений народним депутатом України Н.Веселовою).

         4. Щодо процедурного рішення стосовно проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення реклами лікарських засобів, медичних виробів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації (реєстр. № 8136 від 15.03.2018р., внесений народними депутатами України Т.Бахтеєвою, В.Карпунцовим, І.Шурмою та інш.).

                              

         5. Різне.

         5.1.Про звернення головних редакторів газети «Сільські вісті» та «Україна молода» Сподаренка В.І. і Дорошенка М.І. у зв’язку з відмовою регіонального відділення Фонду державного майна України у місті Києві продовжити дію договору оренди приміщень у державному видавництві «Преса України» (проспект Перемоги, 50), які редакція газети «Сільські вісті» займала ще з часу введення у дію цього комплексу у 1960 року, а газета «Україна молода» з часу заснування видання – з 1991 року.                        

         5.2. Про звернення В.М. Мурашової з пропозиціями щодо удосконалення окремих положень чинних законів України в сфері реклами (в контексті унеможливлення/запобігання шахрайству/обману або зловживанню довірою осіб з використанням реклами).

                              

 

В.Сюмар наголосила, що питання про процедурне рішення стосовно проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення реклами лікарських засобів, медичних виробів, медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації (реєстр. № 8136 від 15.03.2018р., внесений народними депутатами України Т.Бахтеєвою, В.Карпунцовим, І.Шурмою та інш.) знімається з порядку денного оскільки відсутня доповідачка Олена Кондратюк.

 

Голова Комітету також запропонувала розглянути ситуацію з блокуванням телеканалу ZIK та ухвалити рішення щодо проекту Закону про внесення змін до статті 18 Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення України" (щодо висвітлення діяльності органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб в засобах масової інформації України), реєстр. № 6681.

 

         

Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих внаслідок воєнних дій, місце проживання яких є територія Донецької та Луганської областей де органи державної влади України здійснюють свої повноваження), (реєстр. № 8114 від 13.03.2018р., внесений народними депутатами України В.Курилом, А.Герасимовим, А.Геращенком та інш.).

                  

     Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А., ПАВЛЕНКО Ю.О., ОПАНАСЕНКО О.В., КУРИЛО В.С., ЧЕРНЯВСЬКИЙ О.Г.

 

         Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих внаслідок воєнних дій, місце проживання яких є територія Донецької та Луганської областей де органи державної влади України здійснюють свої повноваження), (реєстр. № 8114 від 13.03.2018р., внесений народними депутатами України В.Курилом, А.Герасимовим, А.Геращенком та інш.), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення зміни до Закону України «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів» (щодо протидії ворожій пропаганді та покращення інформаційного забезпечення громадян України, постраждалих внаслідок воєнних дій, місце проживання яких є територія Донецької та Луганської областей де органи державної влади України здійснюють свої повноваження), (реєстр. № 8114 від 13.03.2018р., внесений народними депутатами України В.Курилом, А.Герасимовим, А.Геращенком та інш.) прийняти за основу.

 

Голосували:  “за” – 9

                        проти – 0

                        утримались - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

Народний депутат України О.Абдуллін долучився до засідання Комітету.

 

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до окремих законів України щодо доступу до правосуддя (в інформаційних справах), (реєстр. № 8139 від 15.03.2018р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Абдулліним та інш.).                          

 

     Виступили:   АБДУЛЛІН О.Р.

 

         Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до окремих законів України щодо доступу до правосуддя (в інформаційних справах), (реєстр. № 8139 від 15.03.2018р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Абдулліним та інш.), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань правової політики та правосуддя в частині, яка стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні законопроект прийняти за основу та в цілому.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про особливості забезпечення права на інформацію громадянам України, які перебувають на тимчасово окупованій території (реєстр. № 7534 від 01.02.2018р., внесений народним депутатом України Н.Веселовою).

 

 

   Виступили: ШВЕРК Г.А., ОНУФРИК Б.Р., СЕВРЮКОВ В.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., СОЧКА О.О.

 

 Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про особливості забезпечення права на інформацію громадянам України, які перебувають на тимчасово окупованій території (реєстр. № 7534 від 01.02.2018р., внесений народним депутатом України Н.Веселовою), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про особливості забезпечення права на інформацію громадянам України, які перебувають на тимчасово окупованій території (реєстр. № 7534 від 01.02.2018р., внесений народним депутатом України Н.Веселовою) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканалу ZIK.

 

    Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А., ОНУФРИК Б.Р., СЕВРЮКОВ В.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., КУПРІЙ В.М., ВЛАЩЕНКО Н.В., ШЕВЧУК О.А., СОЛОВЙОВ Е.П., КОРЧИНСЬКИЙ Д.О. 

 

Комітет обговорив непросту ситуацію щодо імовірного перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканалу ZIK.

В розмові взяли участь як представники колективу телевізійників, так і учасники пікетів біля редакційних приміщень, а також представники правоохоронних органів. Йшлося про необхідність проведення належного розслідування інцидентів, про які повідомили їх учасники, оцінку фактів, а також пошук компромісу на засадах забезпечення високих демократичних стандартів.

Після обговорення В.Сюмар запропонувала залишити цю справу на контролі Комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до статті 18 Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення України" (щодо висвітлення діяльності органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб в засобах масової інформації України), (реєстр. № 6681 від 11.07.2017р., внесений народними депутатами України М.Бурбаком, М.Федоруком).

 

    Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А., ОНУФРИК Б.Р., СЕВРЮКОВ В.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., ОСТАПА С.В.

 

  Вирішили:

 

            Розглянувши проект Закону про внесення змін до статті 18 Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення України" (щодо висвітлення діяльності органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб в засобах масової інформації України), (реєстр. № 6681 від 11.07.2017р., внесений народними депутатами України М.Бурбаком, М.Федоруком), Комітет вирішив:

 

         рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до статті 18 Закону України "Про Суспільне телебачення та радіомовлення України" (щодо висвітлення діяльності органів виконавчої влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб в засобах масової інформації України), (реєстр. № 6681 від 11.07.2017р., внесений народними депутатами України М.Бурбаком, М.Федоруком) відхилити.

 

Голосували:  “за” – 9

                        проти – 0

                        утримались - 2

 

Рішення прийнято.

 

 

            Різне.

 

В.Сюмар наголосила, що за дорученням Голови Верховної Ради України Андрія Парубія до Комітету надійшло звернення головних редакторів популярних газет «Сільські вісті» та «Україна молода» Василя Сподаренка і Михайла Дорошенка у зв’язку з відмовою регіонального відділення Фонду державного майна України в місті Києві продовжити дію договору оренди приміщень у державному видавництві «Преса України» (проспект Перемоги, 50), які редакція газети «Сільські вісті» займала ще з часу введення у дію цього комплексу у 1960 році, а газета «Україна молода» – з часу заснування видання, тобто з 1991 року.

В ході обговорення Комітет заслухав та обговорив аргументи головних редакторів обох видань, взявши до відома й запевнення директора видавництва «Преса України» Сергія Мельника стосовно зацікавленості підприємства в тому, аби редакції «Сільських вістей» та «України молодої», що є профільними орендарями, і надалі безперешкодно працювали у приміщенні «Преси України».

В підсумку було ухвалено рішення звернутися до Фонду державного майна України з рекомендацією зважити на високу суспільну місію, яку виконують ці україномовні видання та вирішити питання щодо продовження договорів оренди для редакцій.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

О.Опанасенко поінформував членів Комітету про звернення громадської активістки Валентини Мурашової з пропозиціями щодо удосконалення окремих положень чинних законів України в сфері реклами (в контексті унеможливлення/запобігання шахрайству/обману або зловживанню довірою осіб з використанням реклами).

Взявши до відома висловлені у зверненні зауваження, парламентарії погодилися з пропозицією про потребу в імплементації законодавчих запобіжників проти недобросовісної реклами.

Також заступник Голови Комітету Олександр Опанасенко запропонував  створити робочу групу для напрацювання відповідних законодавчих пропозицій.

 

        

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК