Про хід розслідування перешкоджання журналістській діяльності Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича ввечері 7 листопада 2017 року біля VIP-терміналу аеропорту «Київ» та про хід розслідування інциденту, який стався між знімальною групою програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») та співробітниками Управління державної охорони в ніч на 16 вересня 2017 року біля одного з ресторанних комплексів під Києвом.

07 лютого 2018, 18:30

Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про хід розслідування перешкоджання журналістській діяльності Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича ввечері 7 листопада 2017 року біля VIP-терміналу аеропорту «Київ» та про хід розслідування інциденту, який стався між знімальною групою програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший») та співробітниками Управління державної охорони в ніч на 16 вересня 2017 року біля одного з ресторанних комплексів під Києвом.

 

Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СОЧКА О.О., НІМЧЕНКО В.І., ДОВГУНЬ С.З., ДІДОРУК С.І.  

 

Заступник начальника головного слідчого управління Національної поліції України Степан Довгунь повідомив, що обвинувальний акт щодо одного з охоронців передали до суду і на даний момент встановлюють особу іншого охоронця. Зараз вживаються заходи щодо його встановлення. В охоронній фірмі заперечують, що це саме їхній працівник та кажуть, що вони його не залучали. Він наголосив, що оскільки нами не отримано достовірних відомостей на другу особу, ми звернулися в інші органи, які можуть мати інші відомості.

 

Заступник начальника Управління з розслідування кримінальних проваджень слідчих органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Київської області Софія Дідорук зазначила, що проведене певне коло слідчих та процесуальних дій, призначені та проведені експертизи, отримані висновки. Вона додала, що на даний час виникла необхідність проведення певної низки додаткових слідчих та процесуальних дій, за результатами яких ми зможемо встановити абсолютно всі обставини вчиненого злочину.

 

Під час обговорення Голова Комітету Вікторія Сюмар заявила, що ми вже чули попередні обіцянки, що розслідування буде тривати і що зроблені ефективні кроки для того, аби максимально швидко суспільство могло побачити результати цього розслідування, а станом на зараз таких результатів немає.

Також вона наголосила, що ми знову бачимо класичну проблему української правоохоронної системи затягування результатів слідства, в особливому випадку, якщо йдеться про конфлікт політичної особи з журналістом або посадової особи з журналістом. Це проблема, яка роками не вирішується в країні.

 

Підсумовуючи головуюча зазначила, що Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики триматиме на контролі цю справу й надалі запрошуватиме представників правоохоронних органів для того, щоб цю справу не поховали під процедурними моментами.