Протокол № 80 від 17.01.2018

Комітет
22 січня 2018, 15:02

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                80

 

                                                                                          17          січня           18    

 

                                                            вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                         

                                                                         о 14 год. 30 хв.

 

 

                                                             

          Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., КОНДРАТЮК О.К., СОЧКА О.О., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., СТЕЦЕНКО Д.О.

 

 

Відсутні народні депутати України: АБДУЛЛІН О.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

На засідання запрошені: Корчинська Оксана Анатоліївна – народний депутат України; Біденко Артем Ігорович – державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Деркачова Юлія Юріївна – заступник начальника управління фінансових ринків Департаменту економічної стратегії та макроекономічного прогнозування Міністерства економічного розвитку України; Смілянський Ігор Юхимович – в.о. генерального директора ПАТ «Укрпошта»; Починок Ігор Петрович – голова редакційної ради газети «Експрес»; Малярчук Олексій Олексійович – юрист редакції газети «Експрес»; Клітна Наталія Іванівна – віце-президент Асоціації провласників та постачальників контенту; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа»; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів ГО «Інститут масової інформації; Дяченко Олександр – начальник юридичного відділу Української асоціації медіа-бізнесу; Розкладай Ігор Євгенович – юрист Громадської організації «Інститут Медіа Права»; Котюжинська Тетяна Григорівна – голова правління Національної асоціації українських медіа.

Присутні: керівник секретаріату Комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату Комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату Комітету Л.Блищик, П.Селецький, М.Андріуца, Я.Глиняна, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ      

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення соціальної реклами з зображенням учасників бойових дій, волонтерів та інших осіб які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (реєстр. № 7360 від 06.12.2017р., внесений народними депутатами України О.Корчинською, Т.Ричковою та інш.).                            

         2. Проект Закону про ринки капіталу та регулюванні ринки (реєстр. № 7055 від 01.09.2017р., внесений народними депутатами України Р.Демчаком, М.Довбенком та ін.).

3. Проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо збільшення публічності земельних торгів), (реєстр. 6726 від 14.07.2017р. внесений М.Мекитасем).

4. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на видавничу продукцію, яка має виняткове походження з території держави-агресора та/або тимчасово окупованої території та переміщується (пересилається) з території держави-агресора та/або з тимчасово окупованої території України (реєстр. № 7292 від 15.11.2017р., внесений народними депутатами України Б.Березою, В.Сюмар, І.Луценко та інш.).                    

         5. Проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо порядку переміщення та оподаткування продукції, яка має виняткове походження з території держави агресора та/або тимчасово окупованої території України та переміщується (пересилається) з території держави-агресора та/або з тимчасово окупованої території України (реєстр. № 7293 від 15.11.2017р., внесений народними депутатами України Б.Березою, В.Сюмар, І.Луценко та інш.).

         6. Про затвердження плану роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на восьму сесію Верховної Ради України восьмого скликання (лютий-липень 2018 р.).                              

7. Про затвердження розкладу засідань Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на восьму сесію Верховної Ради України восьмого скликання (лютий-липень 2018 р.).

8. Інформація про роботу Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики протягом сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2017-січень 2018 року).

9. Різне.                        

 

          

 

         В.Сюмар запропонувала в різному розглянути ситуацію, яка виникла між газетою «Експрес» та ПАТ «Укрпошта».

 

О.Черваков звернулась з пропозиції розглянути звернення А.Герасимова щодо необхідності напрацювання та прийняття законопроекту про боротьбу з фейками у масмедіа.

 

Порядок денний із змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення соціальної реклами з зображенням учасників бойових дій, волонтерів та інших осіб які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (реєстр. № 7360 від 06.12.2017р., внесений народними депутатами України О.Корчинською, Т.Ричковою та інш.).

                            

     Виступили:  КОНДРАТЮК О.К., КОРЧИНСЬКА О.А.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення соціальної реклами з зображенням учасників бойових дій, волонтерів та інших осіб які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (реєстр. № 7360 від 06.12.2017р., внесений народними депутатами України О.Корчинською, Т.Ричковою та інш.), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення соціальної реклами з зображенням учасників бойових дій, волонтерів та інших осіб які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (реєстр. № 7360 від 06.12.2017р., внесений народними депутатами України О.Корчинською, Т.Ричковою та інш.) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.                           

Слухали: 2. Слухали інформацію секретаря Комітету О.Кондратюк про проект Закону про ринки капіталу та регулюванні ринки (реєстр. № 7055 від 01.09.2017р., внесений народними депутатами України Р.Демчаком, М.Довбенком та ін.).

 

Виступили:  СЮМАР В.П.

 

         Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про ринки капіталу та регулюванні ринки (реєстр. № 7055 від 01.09.2017р., внесений народними депутатами України Р.Демчаком, М.Довбенком та ін.), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про ринки капіталу та регулюванні ринки (реєстр. № 7055 від 01.09.2017р., внесений народними депутатами України Р.Демчаком, М.Довбенком та ін.) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.                           

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо збільшення публічності земельних торгів), (реєстр. 6726 від 14.07.2017р. внесений М.Мекитасем).

               

         Виступили:  КОНДРАТЮК О.К.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо збільшення публічності земельних торгів), (реєстр. 6726 від 14.07.2017р. внесений М.Мекитасем), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин в частині, яка стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо збільшення публічності земельних торгів), (реєстр. 6726 від 14.07.2017р. внесений М.Мекитасем) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на видавничу продукцію, яка має виняткове походження з території держави-агресора та/або тимчасово окупованої території та переміщується (пересилається) з території держави-агресора та/або з тимчасово окупованої території України (реєстр. № 7292 від 15.11.2017р., внесений народними депутатами України Б.Березою, В.Сюмар, І.Луценко та інш.).

 

Виступили:  ШВЕРК Г.А., КОНДРАТЮК О.К.

 

Вирішили:

 

  Розглянувши проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на видавничу продукцію, яка має виняткове походження з території держави-агресора та/або тимчасово окупованої території та переміщується (пересилається) з території держави-агресора та/або з тимчасово окупованої території України (реєстр. № 7292 від 15.11.2017р., внесений народними депутатами України Б.Березою, В.Сюмар, І.Луценко та інш.), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань податкової та митної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на видавничу продукцію, яка має виняткове походження з території держави-агресора та/або тимчасово окупованої території та переміщується (пересилається) з території держави-агресора та/або з тимчасово окупованої території України (реєстр. № 7292 від 15.11.2017р., внесений народними депутатами України Б.Березою, В.Сюмар, І.Луценко та інш.) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект  Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо порядку переміщення та оподаткування продукції, яка має виняткове походження з території держави агресора та/або тимчасово окупованої території України та переміщується (пересилається) з території держави-агресора та/або з тимчасово окупованої території України (реєстр. № 7293 від 15.11.2017р., внесений народними депутатами України Б.Березою, В.Сюмар, І.Луценко та інш.).

 

Виступили:  ШВЕРК Г.А.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо порядку переміщення та оподаткування продукції, яка має виняткове походження з території держави агресора та/або тимчасово окупованої території України та переміщується (пересилається) з території держави-агресора та/або з тимчасово окупованої території України (реєстр. № 7293 від 15.11.2017р., внесений народними депутатами України Б.Березою, В.Сюмар, І.Луценко та інш.), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань податкової та митної політики рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо порядку переміщення та оподаткування продукції, яка має виняткове походження з території держави агресора та/або тимчасово окупованої території України та переміщується (пересилається) з території держави-агресора та/або з тимчасово окупованої території України (реєстр. № 7293 від 15.11.2017р., внесений народними депутатами України Б.Березою, В.Сюмар, І.Луценко та інш.) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 6. Слухали інформацію секретаря Комітету О.Конратюк про затвердження плану роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на восьму сесію Верховної Ради України восьмого скликання.

 

Виступили:  СЮМАР В.П.

 

      Вирішили:

 

Після обговорення народні депутати України – члени Комітету затвердили план роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на період восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 7. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про затвердження розкладу засідань Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на восьму сесію Верховної Ради України восьмого скликання (лютий-липень 2018 р.).

 

 

Виступили:  КОНДРАТЮК О.К.

 

     Вирішили:

 

     Відповідно до вимог частини третьої статті 43 Закону України "Про комітети Верховної Ради України" та на підставі Постанови Верховної Ради України № 2263-VIII від 21 грудня 2017 року «Про календарний план проведення восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання» Комітет затвердив розклад засідань на восьму сесію Верховної Ради України восьмого скликання.

 

 

 

 

Дата проведення засідання

Місяць

Дата

Лютий

7

28

Березень

14

21

Квітень

4

18

Травень

16

23

Червень

6

20

Липень

4

11

 

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 8. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про роботу Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики протягом сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2017-січень 2018 року).

 

Голова Комітету В.Сюмар проінформувала членів комітету та запрошених про роботу Комітету впродовж сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання, а саме про кількість засідань та ухвалених рішень, про проведення семінарів і круглих столів та про кількість розглянутих листів і звернень.

 

 

Слухали: 9. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про нагородження Почесною Грамотою Верховної Ради України головного консультанта секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Андріуци Михайла Володимировича.  

 

Вирішили:

 

Розглянувши клопотання Голови Комітету В.Сюмар про нагородження головного консультанта секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Андріуци Михайла Володимировича, Комітет вирішив:

 

За багаторічну сумлінну працю, ініціативне ставлення до виконання службових обов’язків, високий професіоналізм порушити клопотання про нагородження Андріуци Михайла Володимировича Почесною Грамотою Верховної Ради України.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.

 

В.Сюмар наголосила на необхідності прийняття надзвичайно важливого проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо порядку інформування діяльності суб’єктів владних повноважень. Вона запропонувала рішенням Комітету вилучити із законопроекту норму про акредитацію, натомість прописати її у відповідному Положенні та вже приймати у першому читанні без цієї норми.

Після обговорення члени Комітету підтримали головуючу щодо ухвалення такого рішення Комітету та якомога швидшого розгляду цього законопроекту на засіданні.

 

 

О.Червакова зазначила, що до неї звернувся голова депутатської фракції Партії «Блок Петра Порошенка» А.Герасимов з проханням розглянути на засіданні його ініціативу щодо створення законопроекту про протидію фейкам. Доповідачка запропонувала для підготовки цього законопроекту створити робочу групу в яку увійдуть народні депутати України, громадськість та  журналісти. Також, О.Червакова додала, що необхідно провести комітетські слухання.

В.Сюмар підтримала ініціативу щодо слухань у комітеті та запропонувала у лютому 2018 року провести комітетські слухання на тему: «Стоп фейк: проблеми законодавчого регулювання відповідальності за дифамацію у медіа».

Рішення прийнято одноголосно.

 

В.Сюмар повідомила, що всім відома конфліктна ситуація, яка склалася з розповсюдженням газети «Експрес». Вона додала, що на засіданні присутні голова редакційної ради газети «Експрес» Ігор Починок і в.о. генерального директора ПАТ «Укрпошта» Ігор Смілянський та запросила їх до слова.

І.Починок доповів про конфлікт який стався з розповсюдженням газети «Експрес» та наполягав на підписанні угоди з «Укрпоштою» щодо передплати.

І.Смілянський зауважив, що підприємство підпише угоду та поширюватиме газету тільки після того, як "Експрес" сплатить завдані підприємству збитки у розмірі 8 млн грн. Також І.Смілянський повідомив, що «Укрпошта» подала на газету до суду.

Г.Шверк запропонував звернутися до Віце-прем’єр-міністра України, щоб розглянути ситуацію з економічної точки зору.

В.Севрюков звернувся до пана Починка з проханням не друкувати програму передач російських каналів.

Підсумовуючи головуюча наголосила, що кожен переживає за своє підприємство і захищає його інтереси, але Комітету необхідно подумати про інтереси читачів, які хочуть передплатити та отримувати газету "Експрес", але наразі не можуть цього зробити. Вона додала, що якщо до наступного засідання ситуація не вирішиться, то Комітет буде реагувати на ситуацію більш жорстокіше.

 

За результатами обговорення конфліктної ситуації між редакцією газети «Експрес» та ПАТ «Укрпошта» народні депутати України – члени Комітету вирішили:

звернутися до Віце-прем’єр-міністра України Кириленка В.А. та Міністерства внутрішніх справ України Авакова А.Б. щодо розблокування розповсюдження газети «Експрес» публічним акціонерним товариством «Укрпошта». 

 

        

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК