Плани на наступну сесію і перші цьогорічні рішення: стан інформаційної сфери вимагає закріплення й поглиблення попередніх напрацювань

Комітет
18 січня 2018, 12:51

Перше в Новому році засідання 17 січня 2018 року було, за традицією, пов’язане з розглядом кількісних показників проведеної роботи та планам Комітету на наступну восьму сесію Верховної Ради України восьмого скликання. Було також прийнято рішення стосовно подальшої долі низки важливих законопроектів, які стосуються соціальної реклами, доступу до суспільно необхідної інформації, протидії інформаційній агресії, захисту інтересів виробників вітчизняного інформаційного продукту, тощо. Про те, що чимало проблем, зокрема в частині забезпечення прав споживачів інформаційної продукції, які десятиліттями накопичувались в інформаційній сфері, все ще залишаються актуальними, засвідчив розгляд конфліктної ситуації, фігурантами якої є редакція газети «Експрес» та керівництво ПАТ «Укрпошта».

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення соціальної реклами з зображенням учасників бойових дій, волонтерів та інших осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною (реєстраційний № 7360 від 6 грудня 2017 року), представила одна з авторів –народний депутат України Оксана Корчинська. Цей проект, внесений нею разом з народними депутатами України Тетяною Ричковою, Юрієм Тимошенком, Андрієм Левусом, Євгеном Рибчинським, Андрієм Денисенком, Олегом Петренком, Ярославом Маркевичем, має на меті збільшення частки такої соціальної реклами та закріплення обов’язку її безоплатного розміщення розповсюджувачами зовнішньої реклами, незалежно від форм власності.

Доповідач звернула увагу на те, що метою соціальної реклами є втілення системи заходів, спрямованих на зміну ставлення громадськості до суспільної проблеми, а в майбутньому – на формування нових соціальних та моральних цінностей. Тому українське суспільство має знати тих, хто самовіддано боронить нашу Батьківщину, віддаючи їй найдорожче, пишатися подвигами героїв.

Зваживши на наведені під час обговорення аргументи, парламентарії прийняли рішення рекомендували Верховній Раді України прийняти законопроект № 7360 в першому читанні за основу.

Наступним – у частині, що стосується предмету відання Комітету, – було розглянуто внесений народними депутатами України Русланом Демчаком, Михайлом Довбенком, Павлом Різаненком, Максимом Поляковим, Дмитром Святашем, Іваном Мірошніченком проект Закону про ринки капіталу та регульовані ринки (реєстраційний № 7055 від 1 вересня 2017 року). Члени Комітету відзначили: запропоновані авторами зміни до Законів України, що врегульовують відносини у сфері реклами, є слушними.

Профільному Комітетові з питань фінансової політики і банківської діяльності запропоновано рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні прийняти законопроект № 7055за основу.

Було розглянуто також проект Закону України про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо збільшення публічності земельних торгів), реєстраційний № 6726 від 14 липня 2017 року. Цей внесений народним депутатом України Максимом Микитасем проект спрямовано на розширення можливостей для доступу до інформації про такі торги, забезпечення їх відкритості, прозорості та конкурентності, подолання корупційних ризиків. З цією метою до частин третьої, четвертої, п’ятої статей 137 та 139 Земельного кодексу України пропонується внести зміни щодо обов’язкового розміщення зазначених оголошень також на офіційних веб-сайтах відповідної місцевої ради та її виконавчого органу.

Прийняття подібної новели є доцільним; воно сповна відповідає передбаченим чинним законодавством принципам інформаційних відносин та напрямам державної інформаційної політики в Україні, а також міжнародним зобов’язанням нашої держави, констатували парламентарії.

За результатами розгляду прийнято рішення направити профільному Комітетові Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин висновок про те, що в частині, яка стосується предмета відання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, зазначений законопроект може бути рекомендований до прийняття Верховною Радою України в першому читанні за основу.

Комітет прийняв рішення і щодо проекту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на видавничу продукцію, яка має виняткове походження з території держави-агресора та/або тимчасово окупованої території та переміщується (пересилається) з території держави-агресора та/або з тимчасово окупованої території України (реєстраційний № 7292 від 15 листопада 2017 року). Профільному Комітетові з питань податкової та митної політики запропоновано цей внесений народними депутатами України Бориславом Березою, Вікторією Сюмар, Іриною Луценко, Іриною Подоляк, Андрієм Лозовим, Оленою Кондратюк проект рекомендувати Верховній Раді України прийняти в першому читанні за основу.

Аналогічне рішення прийнято Комітетом і стосовно внесеного народними депутатами України Бориславом Березою, Вікторією Сюмар, Іриною Луценко, Іриною Подоляк, Андрієм Лозовим, Оленою Кондратюк проекту Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо порядку переміщення та оподаткування продукції, яка має виняткове походження з території держави агресора та/або тимчасово окупованої території України та переміщується (пересилається) з території держави-агресора та/або з тимчасово окупованої території України (реєстраційний № 7293 від 15 листопада 2017 року).

На засіданні 17 січня також було схвалено: план роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на восьму сесію Верховної Ради України восьмого скликання (лютий-липень 2018 року); розклад засідань Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на восьму сесію Верховної Ради України восьмого скликання (лютий-липень 2018 року); Інформацію про роботу Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики протягом сьомої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (вересень 2017 - січень 2018 року).

За результатами обговорення конфліктної ситуації між редакцією газети «Експрес» та ПАТ «Укрпошта» вирішено звернутися до Віце-прем’єр-міністра України та Міністерства внутрішніх справ України щодо розблокування розповсюдження газети зазначеним публічним акціонерним товариством.