Комітет залишив на контролі стан розслідувань кримінальних проваджень щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів

Комітет
06 грудня 2017, 17:02

 

На засідання Комітету 6 грудня 2017 року було винесено одразу два питання, які стосуються проблеми перешкоджання професійній діяльності журналістів.

Насамперед Комітет у порядку контролю заслухав представників Головного слідчого управління Національної поліції України та Київської міської прокуратури № 9, які розслідують недавні факти застосування сили проти знімальної групи програми «Схеми: корупція в деталях» Радіо Свобода. Учасники розмови (парламентарії, представники силових відомств, журналіст Михайло Ткач), обговоривши деталі резонансних подій, висловивши свої зауваження й побажання, відзначили певний прогрес у розслідуванні подій біля VIP-терміналу аеропорту «Київ» та перевищення влади працівниками служб охорони. У підсумку прийнято рішення залишити питання на контролі Комітету та повернутися до його розгляду в січні 2018-го.

Наступним був аналіз ситуації, пов’язаної з блокуванням невідомими телеканалу «NewsOne»; представники цього мас-медіа повідомили парламентаріям свою версію цих подій кількаденної давності. Члени Комітету констатували: дії протестувальників, які блокували роботу телестудії, є перешкоджанням законній професійній діяльності засобу масової інформації. Під час розмови парламентарії торкнулись також важливих аспектів інформаційної безпеки держави та ролі журналістів у їх забезпеченні.

Було розглянуто два законопроекти, які безпосередньо стосуються проблем інформаційної безпеки та головними з розгляду яких визначено Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики.

Перший – внесений народними депутатами України Вікторією Сюмар, Дмитром Лубінцем, Оленою Кондратюк проект Закону про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей (реєстраційний № 7291 від 15 листопада 2017 року,). Проект має певну передісторію: пропозиції щодо вирішення питання, якого він стосується, неодноразово вносилися Національною спілкою журналістів України, Незалежною медіа-профспілкою України, Українська асоціацією медіа-бізнесу, іншими громадськими організації.

За результатами обговорення Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України проект Закону про мораторій на підняття тарифів на доставку україномовних друкованих видань на території України та періодичних регіональних і місцевих видань на підконтрольній Україні території Донецької і Луганської областей прийняти в першому читанні за основу.

Аналогічне рішення було прийнято й щодо спрямованого на протидію пропагандистській машині держави-агресора проекту Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо інформаційної безпеки та протидії пропаганді держави-агресора (реєстраційний № 7299 від 16 листопада 2017 року. Цим поданим народними депутатами України Вікторією Сюмар, Оленою Кондратюк та Ольгою Черваковою проектом пропонується, зокрема, надати Міністерству інформаційної політики України право замовляти виробництво передач, метою яких є розвінчування ворожих міфів, а також розширити повноваження керівництва Національної суспільної телерадіокомпанії України, пов’язані з трансляцією передач про заходи на території країни-агресора.

Розгляд проекту Закону про ринки капіталу та регульовані ринки, внесеного народними депутатами України Русланом Демчаком, Михайлом Довбенком, Павлом Різаненком, Максимом Поляковим, Дмитром Святашем, Іваном Мірошніченком (реєстраційний № 7055 від 1 вересня 2017 року) парламентарії вирішили з технічних міркувань перенести надалі.