Рішення Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики (протокол № 74 від 20.09.2017) про інцидент, який стався між знімальною групою програми «Схеми: корупція в деталях» та співробітниками Управління державної охорони.

Комітет
20 вересня 2017, 19:00

 

         Слухали: 1. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про інцидент, який стався між знімальною групою програми «Схеми: корупція в деталях» та співробітниками Управління державної охорони.

 

     Виступили: ОНУФРИК Б.С., АБДУЛЛІН О.Р., ПАВЛЕНКО Ю.О.,   ЧЕРВАКОВА О.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОПАНАСЕНКО О.О., ГЕЛЕТЕЙ В.В., ТКАЧ М.

 

В.Сюмар зазначила, що йдеться про конфлікт між представниками Управління державної охорони України та знімальною групою програми «Схеми» Радіо Свобода. Як видно з оприлюдненого раніше в мережі Інтернет відео, службовці УДО, котрі здійснювали безпекові заходи в безпосередній близькості від місця проведення приватної вечірки з участю перших осіб держави, застосували щодо телевізійників силу.

Про те, як це відбувалося, присутнім на засіданні розповів журналіст програми «Схеми» Михайло Ткач, який разом з оператором здійснював зйомку на місці події і тим привернув до себе увагу працівників державної охорони.

Свій коментар надав також Начальник Управління державної охорони України Валерій Гелетей, котрий повідомив, зокрема, що розпочате ним по гарячих слідах розслідування інциденту перебуває у стадії завершення.

В обговоренні інциденту, що має ознаки перешкоджання професійній діяльності журналістів, брали участь народні депутати України Ольга Червакова, Сергій Висоцький, Юрій Павленко, Олександр Абдуллін, інші члени Комітету. У розмові, яка стосувалася насамперед юридичних підстав у діях учасників інциденту, неодноразово акцентувалося на необхідності неухильного дотримання основоположних засад свободи слова та забезпечення професійних прав журналістів. Парламентарії просили також уточнити окремі деталі подій вечора 15 вересня (йшлося про відрізок часу від 17-ї до 24-ї години).

В ході обговорення народні депутати висловили низку слушних побажань і пропозицій щодо налагодження конструктивного діалогу між силовими органами і журналістською спільнотою. Було наголошено як на потребі подальшого прискіпливого аналізу й удосконалення нормативно-інструктивної бази у сфері державної охорони, так і на необхідності проведенні різноманітних консультативних заходів, навчань і тренінгів щодо поведінки у подібних ситуаціях. Насамкінець Вікторія Сюмар зауважила, що це питання Комітет буде тримати на контролі.