Протокол № 76 від 08.11.2017

Комітет
13 листопада 2017, 09:03

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                76

 

                                                                                           8         листопада           17    

 

                                                            вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                         

                                                                         о 14 год. 30 хв.

 

                                                             

          Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., СОЧКА О.О., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., КОНДРАТЮК О.К.

 

Відсутні народні депутати України: АБДУЛЛІН О.Р., СТЕЦЕНКО Д.О.  

На засідання запрошені: Шевчук Михайло Миколайович – заступник Керівника Апарату Верховної Ради України; Бедро Олег Васильович – начальник відділу екстрадиції Департаменту Міжнародно-правового співробітництва генеральної прокуратуру України; Павліченко Олександр – директор Гельсінської спілки з прав людини; Лєх Володимир Іванович – директор ДП «Парламентський телеканал «Рада»; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа»; Ковальов Андрій Вікторович - прес-секретар Голови Верховної Ради України; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів ГО «Інститут масової інформації.

 

Присутні: керівник секретаріату комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету Л.Блищик, П.Селецький, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ      

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (реєстр. № 2702-д від 20.10.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Опанасенком, В.Севрюковим, О.Черваковою, Ю.Павленком, Г.Шверком та інш.).                                         

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо несанкціонованої реклами), (реєстр. № 7004 від 25.07.2017р., внесений народними депутатами України Д.Ліньком, А.Лозовим).                   

          3. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єктів незавершеного будівництва та майбутніх об’єктів нерухомості (реєстр. № 7084 від 06.09.2017р., внесений народними депутатами України Д.Андрієвським, В.Сташуком та інш.).             

           4.  Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері містобудування (реєстр. № 7085 від 06.09.2017р., внесений народними депутатами України Д.Андрієвським, О.Кодолою та інш.).

          5. Про ситуацію навколо арешту в Україні опозиційної казахської журналістки Жанари Ахметової.  

6. Різне.

                                    

 

         В.Сюмар наголосила, що до порядку денного додаємо звіт про тендер парламентського телеканалу «Рада» та розглянемо звернення Ірини Луценко щодо доцільності запровадження на загальнонаціональному рівні дня української пісні.

 

Порядок денний із змінами затверджено одноголосно.

 

 

Відкриваючи засідання Комітету Вікторія Сюмар зазначила, що сьогодні минає рік, як вступив в силу закон про квоти на україномовну пісню в радіоефірі, після чого її обсяги в українському ефірі збільшилися. Вона подякувала колегам за результативну роботу над цим законом.

 

Також головуюча повідомила, що сьогодні відбудеться прем’єрний показ документального фільму режисера Тараса Томенка «Будинок Слово», а член Комітету Юрій Павленко подякував Комітету за підтримку та запросив усіх присутніх на презентацію цієї прем’єри.

 

 

         Слухали: 1. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (реєстр. № 2702-д від 20.10.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Опанасенком, В.Севрюковим, О.Черваковою, Ю.Павленком, Г.Шверком та інш.).

 

     Виступили:  КОНДРАТЮК О.К.

 

Вирішили:

 

         Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (реєстр. № 2702-д від 20.10.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Опанасенком, В.Севрюковим, О.Черваковою, Ю.Павленком, Г.Шверком та інш.), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читання проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (реєстр. № 2702-д від 20.10.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Кондратюк, О.Опанасенком, В.Севрюковим, О.Черваковою, Ю.Павленком, Г.Шверком та інш.) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.                           

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про тендер на закупівлю сучасного технологічного обладнання Державного підприємства  «Парламентський телеканал «Рада».

 

Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А., ШЕВЧУК М.М., ЛЄХ В.І.

 

Директор парламентського телеканалу «Рада» Володимир Лех поінформував про причини появи в деяких засобах масової інформації критичних повідомлень щодо непрозорості проведення відбору учасників тендеру, що пов’язано з оскарженням одним з учасників конкурсу рішення  тендерної комісії.

Взявши до уваги, що на даний час це питання знято і процес торгів, на проведення яких були виділені відповідні бюджетні кошти, вже тривають, Комітет визначив свою позицію в даному питанні. Вона полягає в підтримці необхідності зміцнення технологічної бази та розвитку ДП «Парламентський телеканал «Рада» та забезпечення неухильного дотримання вимог законів при здійснення тих чи інших кроків у цьому стратегічному напрямку.

Водночас Комітет підтримав участь парламентського телеканалу «Рада» у конкурсі на отримання ліцензії у загальнонаціональному мультиплексі МХ-5  цифрового ефірного наземного мовлення.

 

На переконання членів Комітету телеканал «Рада» має бути доступним, водночас, конкурс на місце в цифровому мультиплексі повинен проходити з дотриманням чинного законодавства.

 

 

Народний депутат України Б.Онуфрик залишив засідання Комітету.

 

 

Слухали: 3. Слухали інформацію секретаря Комітету  О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо несанкціонованої реклами), (реєстр. № 7004 від 25.07.2017р., внесений народними депутатами України Д.Ліньком, А.Лозовим).                   

 

         Виступили: СЮМАР В.В.

 

         Вирішили:

 

         Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо несанкціонованої реклами), (реєстр. № 7004 від 25.07.2017р., внесений народними депутатами України Д.Ліньком, А.Лозовим), Комітет вирішив:

 

         рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо несанкціонованої реклами), (реєстр. № 7004 від 25.07.2017р., внесений народними депутатами України Д.Ліньком, А.Лозовим) направити на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію секретаря Комітету О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єктів незавершеного будівництва та майбутніх об’єктів нерухомості (реєстр. № 7084 від 06.09.2017р., внесений народними депутатами України Д.Андрієвським, В.Сташуком та інш.).             

 

         Виступили: СЮМАР В.В.

 

 

 

         Вирішили:

 

         Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єктів незавершеного будівництва та майбутніх об’єктів нерухомості (реєстр. № 7084 від 06.09.2017р., внесений народними депутатами України Д.Андрієвським, В.Сташуком та інш.), Комітет вирішив:

 

         запропонувати Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об’єктів незавершеного будівництва та майбутніх об’єктів нерухомості (реєстр. № 7084 від 06.09.2017р., внесений народними депутатами України Д.Андрієвським, В.Сташуком та інш.) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію секретаря Комітету О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері містобудування (реєстр. № 7085 від 06.09.2017р., внесений народними депутатами України Д.Андрієвським, О.Кодолою та інш.).

 

         Виступили: СЮМАР В.В.

 

         Вирішили:

 

         Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері містобудування (реєстр. № 7085 від 06.09.2017р., внесений народними депутатами України Д.Андрієвським, О.Кодолою та інш.), Комітет вирішив:

 

         запропонувати Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері містобудування (реєстр. № 7085 від 06.09.2017р., внесений народними депутатами України Д.Андрієвським, О.Кодолою та інш.) прийняти за основу.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Слухали: 6. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про звернення Ірини Луценко щодо доцільності запровадження на загальнонаціональному рівні дня української пісні.

 

В.Сюмар повідомила, що до Комітету надійшов лист від представника Президента України у Верховній Раді України Ірини Луценко щодо доцільності запровадження на загальнонаціональному рівні дня української пісні.

Головуюча наголосила, що як варіант пропонується днем української пісні визначити 8 листопада. Цього дня у 2016 році набув чинності Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)». Цей Закон створив правові засади для повернення української пісні і музики в ефір вітчизняних радіостанцій. Його ухвалення, на переконання музикознавців та експертів, дало потужний імпульс справі відродження і розвитку різножанрового національного музичного мистецтва.

Голова Комітету додала, що наступний день календаря – 9 листопада, коли Україна відзначає День української писемності та мови. Таке часове сусідство у національному календарі визначних і пам’ятних дат є доречним з огляду на організаційні можливості проведення різноманітних культурно - масових заходів, тощо.

Члени Комітету вирішили:

Звернутися листом до Президента України з пропозицією на офіційному рівні визначити 8 листопада - День української пісні. Це сприятиме не лише розвитку вітчизняної пісенної культури, творенню її сучасної стилістики, а й стане потужним чинником патріотичного виховання молодого покоління, консолідації суспільства, нашою духовною зброєю у боротьбі за Україну.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

Народний депутат України Б.Онуфрик долучився до засідання Комітету.

 

Слухали: 7. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про  ситуацію навколо арешту в Україні опозиційної казахської журналістки Жанари Ахметової.  

 

Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СЕВРЮКОВ В.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., КОНДРАТЮК О.К., БЕДРО О.В., ПАВЛІЧЕНКО О.

 

 

Вирішили:

 

Заслухавши начальника відділу екстрадиції Департаменту Міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратуру України Олега Бедра та  директора Гельсінської спілки з прав людини Олександра Павліченка, щодо арешту опозиційної казахської журналістки Жанари Ахметової, Комітет вирішив:

Звернутися листом до Генеральної прокуратури України, в якому зазначити про необхідність забезпечення справедливості та гарантій неухильного дотримання прав і свобод людини, що містяться, зокрема, у міжнародних документах, які визнані Україною і є частиною вітчизняного законодавства. Це насамперед стосується гарантій права на свободу думки і слова, вільне вираження своїх поглядів і переконань, забезпечення права вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію будь-якими способами на свій вибір.

Народні депутати України - члени Комітету, повідомляючи про свою стурбованість арештом казахської журналістки, висловлюють сподівання на те, що в нашій державі вирішення питання, пов’язаного з обранням запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для журналістки, яка є матір’ю дитини, котра навчається в українській школі, базуватиметься на загальноєвропейських засадах гуманізму та демократії.

Комітет також має надію, що правоохоронні органи здійснять кроки для вирішення питання про зміну запобіжного заходу для казахської журналістки. Також частина парламентаріїв - членів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики повідомляє про свою готовність взяти журналістку Жанару Ахметову на поруки.

 

 

Різне.

 

 

Ю.Павленко повідомив, що 1 листопада ц.р. у Києві відбулися громадські слухання з питань безпеки журналістів в Україні на яких учасники прийняли резолюцію вимагати від Верховної Ради України провести парламентські слухання щодо стану безпеки журналістів і свободи слова в Україні. Водночас Ю.Павленко наголосив на доцільності проведення таких парламентських слухань.

В.Сюмар зауважила, що провести такі парламентські слухання практично не можливо, але є альтернативна пропозиція - провести комітетські слухання, а також погодити дату їх проведення. 

 

О.Червакова зазначила, що 28 листопада 2017 року в Інституті законодавства Верховної Ради України відбудеться круглий стіл на тему: «Парламент і медіа: застосування європейського правового досвіду в Україні», який організовано спільно з  Комітетом з питань свободи слова та інформаційної політики.

Ну круглому столі обговорюватиметься взаємодія парламенту та засобів масової інформації в умовах демократії, поваги до приватного життя, дотримання відповідних міжнародних стандартів та українського законодавства.

Вона запросила членів Комітету долучитися до цього важливого заходу.

 

 

С.Висоцький запропонував на наступному засіданні Комітету розглянути питання про інцидент з ознаками перешкоджання журналістській діяльності  Михайла Ткача і оператора Кирила Лазаревича ввечері 7 листопада ц.р.  біля VIP-терміналу аеропорту «Київ».

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

 

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК