Комітет: забезпечення чіткості та виваженості законодавчих механізмів має бути однієї з гарантій свободи слова в Україні

Комітет
04 жовтня 2017, 18:30

На засіданні 4 жовтня 2017 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики переглянув і відкоригував свою позицію щодо ставлення до запропонованих суб’єктами права законодавчої ініціативи підходів до удосконалення законодавчого регулювання у сфері зовнішньої реклами. Йдеться насамперед про два законопроекти, які вже розглядалися раніше – ще у травні 2015 року. Це внесений Олександром Опанасенком, Леонідом Ємцем та іншими парламентаріями проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами), реєстраційний № 2702 від 22 квітня 2015 року, та поданий народними депутатами України Наталією Новак і Геннадієм Ткачуком проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення законодавчого регулювання у галузі зовнішньої реклами (реєстраційний № 2702-1 від 24 квітня 2015 року).

Перший з них (№ 2702) Комітет раніше рекомендував Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні прийняти за основу, а другий (№ 2702-1) – відхилити. Однак з часу попереднього розгляду суттєва частина положень рекомендованого до прийняття за основу законопроекту (реєстраційний № 2702) значною мірою втратила актуальність. Тому нині, не бажаючи втрачати позитивних напрацювань, які є у цьому законопроекті, Комітет вирішив наступне:

1. Керуючись частиною п’ятою статті 44 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», переглянути рішення Комітету щодо прийняття за основу законопроекту (реєстраційний № 2702);

2. Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні відхилити законопроект (реєстраційний № 2702);

3. Керуючись частиною третьою статті 110 Регламенту Верховної Ради України, підготувати інший законопроект, альтернативний до законопроектів (№№ 2702 та 2702-1), з його подальшим внесенням на розгляд Верховної Ради України народними депутатами України – членами Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.

Комітет знову повернувся також до питань визначення кінцевих бенефіціарних власників мас-медіа. Було розглянуто внесений народними депутатами України Миколою Княжицьким, Олександром Сочкою, Олександром Бригинцем, Вадимом Денисенком проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» щодо удосконалення механізмів забезпечення прозорості власності аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації (реєстраційний № 6762 від 18 липня 2017 року). За результатами ґрунтовного розгляду прийнято рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти зазначений законопроект у першому читанні за основу.

Головним з розгляду проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з ратифікацією Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (реєстраційний № 6588 від 15 червня 2017 року, внесений Кабінетом Міністрів України) є Комітет Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності. Однак, попри те, обговоренню проекту на засіданні Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики (розмова відбувалася з участю представника розробника – Міністерства юстиції України) було приділено особливу увагу. Як зауважила головуюча на засіданні Вікторія Сюмар, це пов’язано з тим, що в частині, яка стосується предмета відання Комітету, законопроект, ставши законом, може бути використаний як знаряддя тиску на медіа-організації, що матиме негативні наслідки для свободи слова. Зазначене стосується змін, які проектом № 6588 пропонується внести до Закону України «Про захист суспільної моралі».

Зваживши всі «за» і «проти» в цій частині, парламентарії вирішили направити профільному Комітетові Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності висновок з пропозицією рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні повернути зазначений проект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Головуюча на засіданні також поінформувала присутніх про результати робочої наради з питань бюджетного фінансування Суспільного телебачення та Іномовлення, яка відбулася в Комітеті 2 жовтня 2017 року.