Рекомендації Комітету про підсумки робочої поїздки у прикордонні райони Одеської області

Комітет
20 вересня 2017, 19:00

 

Рішення

Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики

 

( протокол № 74 від 20 вересня 2017 року)

 

Про  підсумки робочої поїздки у прикордонні райони Одеської області.

У рамках контрольних функцій, визначних пунктом 1 частини першої статті 14 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», народні депутати - члени Комітету 11 - 12 вересня ц.р. за участі уповноважених представників Міністерства інформаційної політики України, Концерну РРТ, Українського державного центру радіочастот здійснили робочу поїздку до прикордонних районів Одеської області з метою перевірки виконання Рекомендацій Комітету щодо зміцнення інформаційної безпеки у регіоні.

 Інформація, отримана на запити Комітету від Одеської обласної державної адміністрації, Концерну РРТ, УДЦР, безпосереднє відвідання об’єктів інформаційної інфраструктури у містах Білгород-Дністровську, Кілія, Роздільна, а також інформація, надана керівниками районних державних адміністрацій, представниками органів місцевого самоврядування, журналістами місцевих медіа під час робочих нарад у районних центрах, дають підстави констатувати, що стан інформаційної безпеки у прикордонних районах Одеської області є неприйнятним, таким що не відповідає викликам інформаційної війни, розв’язаної проти України Російською Федерацією, становить загрозу національній безпеці України.

Із 26 районів Одеської області три межують з Румунією, 11 – з самопроголошеною Придністровською Молдавською Республікою (далі – ПМР) та Молдовою. Потужні ретранслятори, встановлені у безпосередній близькості до кордону на території Румунії та у Кишиневі, Калаглії, Чимишлії та Резині охоплюють радіомовленням та цифровим сигналом ефірного наземного телевізійного мовлення значну території Одещини.

З ПМР на Одеську область здійснюється ефірне мовлення заборонених в Україні російських телеканалів «Первый канал», «Всемирная сеть», «РТР-Планета» та «РRIМЕ». Трансляція програм «Радіо Росія» та «Російське міжнародне радіо» з м. Грігоріополя охоплює практично весь південь України.

Водночас у прикордонних районах області, які межують з ПМР, практично відсутнє FM мовлення українських радіостанцій. 4 січня 2013 року в Одеській області було припинено роботу першої в Україні регіональної мережі цифрового телебачення, яка охоплювала сигналом 98 відсотків території області. Підставою для цього стало рішення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення про анулювання цифрової ліцензії провайдера ТОВ «Українська цифрова телемережа» (далі -ТОВ УЦТМ) та перерозподіл цифрових частот на користь ТОВ «Зеонбуд».

Одеський обласний радіотелевізійний передавальний центр, який у 2009 році власним коштом побудував і запустив у роботу мережу цифрового телебачення у стандарті DVBT, змушений був вимкнути цифрові передавачі. Жителі прикордонних міст-райцентрів Кілія, Рені, Балта, Кодима Болград, Роздільна, селищ Тарутине, Миколаївка, Велика Михайлівка, Захарівка та більшості населених пунктів відповідних районів були позбавлені можливості дивитися українське телебачення. У зазначених районах покриття цифровим сигналом провайдера – монополіста ТОВ «Зеонбуд» є вкрай незадовільним. Прикордонні райони наразі живуть в інформаційному полі сусідніх держав. Значна значна частина населення дезінформована пропагандистськими ресурсами Кремля.

З огляду на необхідність невідкладних скоординованих дій для зміцнення інформаційної безпеки у регіоні центральних органів виконавчої влади, відповідальних за інформаційну сферу, Одеської обласної адміністрації та органів місцевого самоврядування, Комітет за наслідками робочої поїздки до Одеської області ухвалив рішення звернутися з рекомендаціями:

1. Міністерству інформаційної політики України

Розглянути питання щодо податкового режиму для ДП Концерн РРТ з метою забезпечення підприємства, відповідального за інформаційну безпеку, обіговими коштами для вирішення проблем відновлення інфраструктури на Донбасі та забезпечення мовлення у прикордонних регіонах України.

 2. Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення

Невідкладно завершити процедури ліцензування провайдера регіонального цифрового мультиплексу для Одеської області.

Провести конкурс регіональних та загальноукраїнських мовників на місця у регіональному мультиплексі Одеської області. Забезпечити пріоритет НСТУ.

Провести перевірку виконання провайдером цифрового телебачення ТОВ «Зеонбуд» ліцензійних вимог щодо якісного покриття цифровим сигналом 95 відсотків населених пунктів України та зобов’язати ТОВ «Зеонбуд» здійснити добудову своєї цифрової мережі для забезпечення ліцензійного покриття території України.

Розробити механізм заохочення провайдерів програмної послуги щодо розбудови кабельних мереж у селищах  прикордонних районів Одеської області.

Напрацювати компенсаційні механізми заохочення українських телерадіоорганізацій, що ведуть інформаційне мовлення, розширювати мережу передавачів у прикордонних населених пунктах Одеської області.

Спільно з УДЦР розглянути та вирішити                                                                           питання ресурсного (частотного) забезпечення мережі малопотужного ФМ-мовлення для прикордонних районів, зокрема, міст Білгород-Дністровський, Кілія, Роздільна та інших населених пунктів.

 Провести перевірки діяльності провайдерів кабельних мереж Одеси, (включаючи готелі) та області на предмет дотримання ними вимог українського законодавства щодо заборони ретрансляції телеканалів країни-агресора.

3. Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, Українському державному центру радіочастот, Концерну РРТ

Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, забезпечити проведення відповідних вимірів на території Одеської області з метою перевірки виконання вимог міжнародних угод щодо рівнів сигналів ефірного телебачення та радіо з боку Молдови та невизнаної ПМР на кордоні з Україною, та в разі необхідності вжити відповідних заходів міжнародного реагування.

Концерну РРТ (Одеська філія) у найкоротші терміни провести ревізію обладнання та налаштувати законсервовану регіональну цифрову телевізійну мережу з тим , щоб до кінця 2017 року розпочати повноцінне мовлення.

4.  Державному комітету телебачення і радіомовлення України:

Провести перевірку дотримання Одеською обласною, міськими та районними радами вимог Закону України  «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Розробити правові механізми блокування на території України сайтів, що здійснюють антиукраїнську пропаганду;

5. Одеській обласній державній адміністрації, Болградській Кілійській, Татарбунарській, Кодимській, Роздільнянській районним державним адміністраціям

Вжити заходів щодо забезпечення  бюджетним коштом  місцевих громад соціально вразливих верств населення цифровими декодерами для перегляду програм українського телебачення.

Організувати роз’яснювальну роботу серед населення прикордонних районів, поширити відповідні інструкції, в тому числі друковані, щодо налаштування ефірних та супутникових антен та пристроїв для якісного телевізійного та радіосигналу українських мовників.

 6.Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики:

 У грудні ц.р. у порядку контролю повернутися до питання інформаційної безпеки у прикордонних районах Одеської області.