12 липня 2017 року відбулось засідання Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики

Комітет
13 липня 2017, 11:28

 12 липня ц.р. на засіданні Комітету очільники Міжнародної журналістської правозахисної організації Комітет захисту журналістів (CPJ Нью-Йорк, США) представили звіт, приурочений річниці вбивства відомого журналіста Павла Шеремета в Києві з назвою: «Відмова від правосуддя: Розслідування вбивства Павла Шеремета в Україні не дало результатів».

 Присутні на засіданні голова ради директорів CPJ Ален Расбріджен та виконавчий директор CPJ Джоел Саймон  поінформували народних депутатів про зустрічі з Президентом України Петром Порошенком, представниками правоохоронних органів Україні, задіяних у розслідуванні вбивства.

Головний мессидж, озвучений представниками CPJ – це відсутність позитивних результатів розслідування вбивства Павла Шеремета, що сталося рік тому. Цей факт особливо турбує Комітет захисту журналістів. Очільники CPJ  зокрема, рекомендують українській владі долучити незалежних міжнародних слідчих для ретельного вивчення кожної версії, всіх можливих  мотивів злочину, в тому числі  професійній діяльності Павла Шеремета в Україні як потенційному мотиву.

 Голова комітету Вікторія Сюмар, погоджуючись з основним висновком , зауважила, що до розслідування є чимало питань, проте вона вважає назву документу дещо невідповідною . В. Сюмар звернула увагу представників CPJ на кардинальну відмінність нинішньої ситуації від історії з розслідуванням вбивства Георгія Гонгадзе, коли очільники влади всіляко перешкоджали встановленню істини. Нинішня влада України, як і журналістська спільнота, і міжнародні правозахисні організації, заінтересована в об’єктивному розслідуванні, встановленні як вбивць, так і замовників вбивства Павла Шеремета,зауважила вона. Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики і надалі в межах своїх повноважень контролюватиме це питання, запевнила В.Сюмар.

На цьому засіданні Комітет розглянув законопроект про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації (реєстр. № 6560 від 08.06.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, О.Черваковою, О.Сочкою, Б.Онуфриком та іншими) і рекомендував Верховній Раді України за наслідками першого читання прийняти його за основу.

Крім цього, народні депутати затвердили план роботи Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики на сьому сесію восьмого скликання (вересень 2017 року - січень 2018 року.) та  розклад засідань Комітету на цей період.