Протокол № 70 від 15.06.2017

Комітет
15 червня 2017, 19:45

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                70

 

                                                                                          15        червня            17    

 

 

                                                                                    о 12 год. 00 хв.

 

  

 

Виїзне засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики   в приміщенні Донецької обласної військово-цивільної  адміністрації

(м. Краматорськ, площа Миру, б. 2, сесійна зала)

 

                                                                 

 

          Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

       

         Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ОНУФРИК Б.С., ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В.

 

 

Відсутні народні депутати України: ОПАНАСЕНКО О.В., СОЧКА О.О., СТЕЦЕНКО Д.О.,  АБДУЛЛІН О.Р., ВИСОЦЬКИЙ С.В., КОНДРАТЮК О.К.

 

На засідання запрошені:  Джапарова Еміне Айярівна – перший заступник Міністра інформаційної політики України;  Біденко Артем Ігорович – державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Наливайко Олег Ігорович  – Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Костинський Сергій Анатолійович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення»; Богданов Олександр Миколайович – в.о. генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення; Жебрівський Павло Іванович – голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації; Назаренко Алла Володимирівна – завідувач сектору Міністерства з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб у Донецькій області; Довжик Артем Володимирович – головний спеціаліст сектору Міністерства з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб у Донецькій області; Голенач Ядвига Олександрівна - головний спеціаліст сектору Міністерства з питань окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб у Донецькій області; Лішник Ольга – заступник Голови Луганської обласної державної військово- цивільної адміністрації; Ткаченко Олександр Владиславович – генеральний директор групи каналів «1+1»; Попова Тетяна Валеріївна – медіа експерт; Остапа Світлана Віталіївна – заступник шеф-редактора порталу  «Детектор медіа»; Омелянюк Дмитро Іванович – технічний експерт.

 

Присутні: керівник секретаріату комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату комітету Л.Блищик, М.Андріуца.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ      

 

1. Про стан виконання органами центральної виконавчої влади, Донецькою та Луганською обласними державними військово-цивільними адміністраціями, органами місцевого самоврядування Рекомендацій Комітету щодо невідкладних заходів по зміцненню інформаційної безпеки, напрацьованих за підсумками виїзного засідання 5-7 червня минулого року у Донецькій та Луганській областях.

2.  Про законопроектні ініціативи Комітету щодо інформаційної безпеки.

 

          Порядок денний затверджено одноголосно.

 

 

 

         Слухали: 1.  Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про стан виконання органами центральної виконавчої влади, Донецькою та Луганською обласними державними військово-цивільними адміністраціями, органами місцевого самоврядування Рекомендацій Комітету щодо невідкладних заходів по зміцненню інформаційної безпеки, напрацьованих за підсумками виїзного засідання 5-7 червня минулого року у Донецькій та Луганській областях.

 

 

Відкриваючи засідання Комітету Вікторія Сюмар подякувала Донецькій обласній державній військово – цивільній адміністрації за сприяння в організації проведення виїзного засідання Комітету та наголосила, що низка завдань, які напрацював Комітет за результатами виїзного засідання у червні минулого року, лягли в основу відповідного рішення РНБО України. Більшість з них, хоч і повільно, але вдається вирішувати. Наразі Комітет має за мету заслухати звіти щодо Рекомендацій, обговорити нагальні проблеми розбудови інформаційної інфраструктури, почути зауваження та пропозиції щодо низки законопроектів, покликаних врегулювати існуючі проблеми організації мовлення у прифронтових районах Донецької та Луганської областей.

 

 

Керівник Донецької обласної державної військово-цивільної адміністрації  Павло Жебрівський подякував Комітету за спільну роботу, яка додає людям усвідомлення що «за ситуацію на Донбасі відповідальна вся Україна». Він підкреслив, що запуск відбудованої вежі на горі Карачун у Слов’янську забезпечує впевнений, якісний прийом сигналу українських мовників лише в радіусі 61 кілометра. Але «білих плям» на підконтрольних Україні території, нажаль, ще залишається немало.

 

Присутня на засіданні перший заступник Міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова поінформувала учасників засідання, що будівництво вежі у Покровську, завершення спорудження вежі в Новоайдарському районі Луганської області, встановлення низки  малопотужних передавачів вздовж ліній розмежування кардинально змінять ситуацію з покриттям території ефірним сигналом. Проте не меншою проблемою, на її думку, є контент, точніше його якість. Адже ми маємо справу з людьми, яким три роки російська пропаганда промивала мізки. Як сьогодні донести правду до людей - над цими проблемами працює спеціальний координаційний орган при Міністерстві інформаційної політики України – Комісія з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення. Е.Джапарова запросила депутатів долучитися до її роботи.

 

Перший заступник голови Комітету Ольга Червакова наголосила на тому, що місцеве населення вкрай потребує якісного локального контенту. А член комітету Владислав Севрюков наголосив на важливості інтернету.

 

Григорій Шверк зауважив, що зрушення є але необхідно зосередитись на підвищенні якості контенту та підсилити роботу регіональних філій Національної суспільної телерадіокомпанії України.

 

Також Комітет почув чимало пропозицій від заступника голови Луганської обласної державної військово-цивільної адміністрації Ольги Лішик, члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергія Костинського, голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Олега Наливайка, виконуючого обов’язки генерального директора Концерну РРТ Олександра Богданова, інших учасників засідання.

 

 Підсумовуючи Голова Комітету Вікторія Сюмар запропонувала у рішенні Комітету зазначити наступне:

 

 1. Сприяти реалізації проекту по унеможливленню проникнення заборонених в Україні засобів масової інформації Росії і так званих ДНР та ЛНР.

2. Забезпечити реалізацію інфраструктурних проектів, тобто забезпечення сигналу українських електронних засобів масової інформації та проникнення Інтернету на ці території.

3. Задля посилення якості контенту сприяти проведенню освітніх заходів, координації та обміну інформаційним контентом з приватними, суспільними та іноземними мас-медіа.

4. Забезпечити фінансування поліграфічного комбінату для друку продукції відповідних підрозділів Збройних сил України та інших продуктів  військово-цивільних адміністрацій.

5. Забезпечити ефективну в подальшому координацію органів влади з тим, щоб завдання інформаційної політики були в пріоритеті і знаходили своє вирішення.

 

        

Юрій Павленко запропонував дати оцінку виконанню Рекомендацій Комітету і визнати роботу центральних органів виконавчої влади та обласних державних військово-цивільних адміністрацій не достатньою, оскільки це стимулюватиме їхню роботу.

 

 

Вікторія Сюмар наголосила, що всі ці пропозиції будуть узагальнені секретаріатом і остаточне рішення Комітет ухвалить на найближчому засіданні.

 

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про  законопроектні ініціативи Комітету щодо інформаційної безпеки.

 

 

Вікторія Сюмар зауважила, що вже напрацьований і зареєстрований членами Комітету проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення (реєстр. № 6565 від 08.06.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, Ю.Павленком, О.Сочкою та іншими).

 

Вона запропонувала членам Комітету підтримати цей законопроект для того щоб Верховна Рада України змогла ухвалити його ще до депутатських канікул.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення (реєстр. № 6565 від 08.06.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, Ю.Павленком, О.Сочкою та іншими), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читання проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення (реєстр. № 6565 від 08.06.2017р., внесений народними депутатами України В.Сюмар, Ю.Павленком, О.Сочкою та іншими) прийняти за основу та в цілому.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

         

   

 

        

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

        

 

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК