Протокол № 69 від 07.06.2017

07 червня 2017, 18:30

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                69

 

                                                                                           7        червня            17    

 

                                                            вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                                         о 14 год. 10 хв.

 

                                                                  

 

          Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

          Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СОЧКА О.О., ОНУФРИК Б.С., ПАВЛЕНКО Ю.О.,  ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., СТЕЦЕНКО Д.О.,  АБДУЛЛІН О.Р.

 

Відсутні народні депутати України: КОНДРАТЮК О.К., ОПАНАСЕНКО О.В.

 

На засідання запрошені:  Біденко Артем Ігорович – державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Червак Богдан Остапович – перший заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Міщенков Євген Сергійович – заступник начальника юридичного відділу Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Сокур Аліна Вікторівна – заступник директора департаменту комунальної власності Київської міської державної адміністрації; Шалюта Олег Федорович – начальник відділу використання майна департаменту комунальної власності Київської міської державної адміністрації; Примушко Олександр Григорович – заступник начальника КП «Житлоспецексплуатація» Київської міської державної адміністрації; Киридон Алла Миколаївна – директор Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво»; Любовець Олена Миколаївна – заступник директора Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво»; Маслова Наталія Володимирівна – головний бухгалтер Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво»; Дяченко Олександр – начальник юридичного відділу Української асоціації медіа-бізнесу; Безкоровайна Марина Володимирівна – керівниця проектів із розвитку медіа Координатора проектів ОБСЄ в Україні; Большакова Ольга Юріївна – голова правління Громадської організації «Східно-Європейський інститут права»; Коваль Ігор Валентинович – виконавчий директор Асоціації «Індустріальний телевізійний комітет»; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа»; Розкладай Ігор Євгенович – юрист Громадської організації «Інститут Медіа Права».

 

Присутні: керівник секретаріату комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету Л.Блищик, М.Андріуца, П.Селецький, Я.Глиняна, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ      

 

1.Про звернення колективу Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво»  щодо рейдерського захоплення приміщення видавництва у Києві   по вулиці Богдана Хмельницького, 51-а.

         2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (щодо розповсюдження продукції друкованих засобів масової інформації державною мовою), (реєстр. № 1237 від 04.12.2014р., внесений народними депутатами України Ю.Бубликом, О.Осуховським та інш.).

         3. Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів фінансування з країни-агресора «Телеканалу «Інтер», що становить загрозу національній безпеці України (реєстр. № 6511 від 25.05.2017р., внесений народним депутатом України О.Ляшком).

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення офіційної публікації законів України та інших нормативно-правових актів (реєстр. № 6518 від 26.05.2017р., внесений народними депутатами України О.Ляшком, В.Литвином).             

         5. Різне.

    Про розгляд напрацьованих за результатами комітетських слухань та робочих груп відповідних законодавчих ініціатив:

-         про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення;

-         про проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації»;

-         про проект Закон України «Про аудіовізуальні медіа послуги».

 

 

 

В.Сюмар запропонувала в різному обговорити виїзне засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики до Донецької області.

 

О.Червакова нагадала членам Комітету про необхідність розгляду питання про хід розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета. Вона запропонувала на наступному засіданні Комітету розглянути це питання та заслухати повноцінний звіт представників МВС.

Члени Комітету підтримали пропозиції О.Червакової.

 

 

          Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

         Слухали: 1.  Слухали інформацію члена Комітету Ю.Павленка про виїзне засідання Комітету до Донецької області.

 

Ю.Павленко поінформував членів Комітету, що у порядку контролю виконання Рекомендацій Комітету щодо невідкладних заходів по зміцненню інформаційної безпеки планується 14-15 червня ц.р. провести виїзне засідання у Донецькій області.

Доповідач зазначив, що у перший день перебування у Донецькій області планується відвідати низку населених пунктів, зокрема, місто Покровськ, Авдіївку, пункт пропуску у Майорському, поспілкуватися з очільниками місцевої влади, побувати на об’єктах Концерну РРТ, у домівках місцевих жителів, пересвідчитись, що люди дивляться, чують та читають. Другого дня 15 червня о 9.00 планується провести розширене засідання Комітету у Краматорську в приміщенні Донецької обласної державної адміністрації та прийняти відповідні рішення.

 

Після обговорення народні депутати погодилися додатково узгодити план перебування членів Комітету у Донецькій області та підтримали ініціативу запросити на виїзне засідання Комітету представників Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Міністерства інформаційної політики України, Концерну РРТ, державної служби спецзв’язку та військово-цивільну адміністрацію Донецької області.

 

           

Слухали: 2. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про звернення колективу Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво»  щодо рейдерського захоплення приміщення видавництва у Києві   по вулиці Богдана Хмельницького, 51-а.

   

     Виступили:  ОНУФРИК Б.Р, БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А., ЧЕРВАК Б.С.,  КИРИДОН О.М., СОКУР О.В.

 

В.Сюмар наголосила, що за дорученням Голови Верховної Ради України Андрія Парубія Комітет отримав звернення колективу Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» щодо рейдерського захоплення приміщення видавництва у Києві  по вулиці Богдана Хмельницького, 51а. Вона запропонувала послухати директора цієї установи Аллу Киридон.

А.Киридон поінформувала Комітет, що напередодні травневих свят 27 квітня невідомі особи здійснили це захоплення за класичною рейдерською схемою. Колектив опинився на вулиці, працівники установи вже більше місяця не мають доступу до робочих місць. Майно та величезні і унікальні архівні фонди перебувають під загрозою знищення.

Вона наголосила, що рейдери прикривали свої дії рішенням Господарського суду міста Києва від 18 січня 2016 року, який задовольнив позов комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація» про виселення Державного підприємства «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» імені М.П. Бажана» з відповідних нежитлових приміщень за борги у сумі 798827 гривень. Проте Державна наукова установа «Енциклопедичне видавництво» наразі не може нести відповідальність за боргами Державного підприємства «Всеукраїнське спеціалізоване видавництво «Українська енциклопедія» імені М.П.Бажана» та Головної редакції Зводу пам’яток історії та культури України при видавництві «Українська енциклопедія», бо досі не завершена робота ліквідаційної комісії, яка триває аж з квітня 2013 року. Через це ні активи, ні зобов’язання з правонаступництва  не передані у визначений законом спосіб. Ця ситуація унеможливила укладання нового договору оренди приміщення, яке, до речі, мало бути передано з комунальної у державну власність згідно з Указом Президента України №7/2015 від 12 січня 2015 року.

Присутній на засіданні Перший заступник Голови Держтелерадіо України Богдан Червак поінформував членів Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, що напередодні Державний комітет поновив роботу ліквідаційної комісії і видав гарантійний лист на забезпечення погашення боргів. Щоправда, нині для цього бракує грошей.

Запрошені на засідання комітету представники департаменту комунальної власності Київської міської державної адміністрації запевнили депутатів, що у разі погашення заборгованості Київська міська рада готова буде розглядати питання оренди приміщення.

 

Вирішили:

Після обговорення Комітет вирішив:

1. Звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням дати доручення відповідним органам центральної виконавчої влади щодо зупинення дій рейдерів та забезпечення доступу колективу Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» до робочих місць у приміщенні по вулиці Богдана Хмельницького, 51-а в місті Києві, а також щодо урегулювання проблеми заборгованості за комунальними платежами бюджетної держаної наукової установи, що утворилася у попередні роки, та забезпечення неухильного виконання завдань, визначених Указом Президента України з питання підготовки та видання Великої української енциклопедії від 12 січня 2015 року.

2. Надіслати звернення Київському міському Голові та Голові Київської міської державної адміністрації В.Кличку з проханням вжити заходів по недопущенню заселення у приміщення, яке займає ДНУ «Енциклопедичне видавництво» сторонніх організацій та забезпечити доступу колективу Державної наукової установи «Енциклопедичне видавництво» до робочих місць  у приміщенні по вулиці Богдана Хмельницького, 51а в місті Києві.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

     Слухали: 3. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (щодо розповсюдження продукції друкованих засобів масової інформації державною мовою), (реєстр. № 1237 від 04.12.2014р., внесений народними депутатами України Ю.Бубликом, О.Осуховським та інш.).

 

     Виступили:  ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В.

 

 

   Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (щодо розповсюдження продукції друкованих засобів масової інформації державною мовою), (реєстр. № 1237 від 04.12.2014р., внесений народними депутатами України Ю.Бубликом, О.Осуховським та інш.), Комітет вирішив:

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (щодо розповсюдження продукції друкованих засобів масової інформації державною мовою), (реєстр. № 1237 від 04.12.2014р., внесений народними депутатами України Ю.Бубликом, О.Осуховським та інш.) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Голосували:  “за” – 10

                         проти – 0

                         утримались - 1

 

Рішення прийнято.

 

        

    Слухали: 4. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування фактів фінансування з країни-агресора «Телеканалу «Інтер», що становить загрозу національній безпеці України (реєстр. № 6511 від 25.05.2017р., внесений народним депутатом України О.Ляшком).

 

     Виступили:  ПАВЛЕНКО Ю.О., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ЧЕРВАКОВА О.В.

 

Після обговорення народні депутати України – члени комітету вирішили рішення по цьому законопроекту не ухвалювати.

 

 

Слухали: 5. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення офіційної публікації законів України та інших нормативно-правових актів (реєстр. № 6518 від 26.05.2017р., внесений народними депутатами України О.Ляшком, В.Литвином).             

 

     Виступили:   ШВЕРК Г.А.

 

   Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення офіційної публікації законів України та інших нормативно-правових актів (реєстр. № 6518 від 26.05.2017р., внесений народними депутатами України О.Ляшком, В.Литвином), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення офіційної публікації законів України та інших нормативно-правових актів (реєстр. № 6518 від 26.05.2017р., внесений народними депутатами України О.Ляшком, В.Литвином) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Різне.

 

В.Сюмар поінформувала членів Комітету щодо подальшої долі законопроектів, які були напрацьовані за результатами комітетських слухань та робочих груп.

Зокрема вона зауважила, що вже напрацьований проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо територій з особливим режимом мовлення та запросила членів Комітету підписати цей законопроект.

Голова Комітету також зазначила, що 24 травня ц.р. відбулися комітетські слухання на тему: «Реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації: досвід, перешкоди, рішення» за результатами яких напрацьовано проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» щодо удосконалення механізму реформування друкованих засобів масової інформації. Вона запропонувала теж підписати цей законопроект.

Доповідачка наголосила, що завершується робота над підготовкою проекту Закону України «Про аудіовізуальні медіа послуги». Вона запропонувала членам Комітету ознайомитися з текстом законопроекту і хто готовий підписати його.

 

А.Біденко звернув увагу народних депутатів, що Міністерством інформаційної політики України від видавництв отримані відповідні пропозиції

щодо сприяння у виданні готових текстів книг, брошур та збірок. Він попросив парламентарів ознайомитися з цими пропозиціями та розглянути це питання на наступному засіданні Комітету.

 

 

Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

        

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

        

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК