Протокол № 68 від 17.05.2017

Комітет
17 травня 2017, 18:30

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                68

 

                                                                                          17        травня            17    

 

                                                            вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                                   о 14 год. 30 хв.

 

                                                                  

 

          Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

          Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СОЧКА О.О., ОНУФРИК Б.С., ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., ОПАНАСЕНКО О.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., КОНДРАТЮК О.К., СТЕЦЕНКО Д.О.,  АБДУЛЛІН О.Р.

 

На засідання запрошені: Глуговський Дмитро Володимирович – заступник Голови Служби безпеки України; Кононенко Віктор Іонасович – начальник Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України; Андрущенко Сергій Анатолійович – заступник начальника Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України; Мороз Павло Олександрович – заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації; Біденко Артем Ігорович – державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Гнап Дмитро Володимирович –  телеведучий Першого національного каналу, український журналіст; Бабінець Олена – журналістка проекту «Слідство. Інфо»; Логінова Олена - журналістка проекту «Слідство. Інфо»; Дяченко Олександр - начальник юридичного відділу Української асоціації видавців періодичної преси; Клімашенко Костянтин Генріхович - співвласник торгівельних мереж «Читай город» та «Книжковий супермаркет»; Большакова Ольга Юріївна – голова правління Громадської організації «Східно-Європейський інститут права»; Гріцак Костянтин Іванович – секретар Громадської ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів ГО «Інститут масової інформації; Петренко Галина – журналістка  інтернет-видання ГО «Детектор медіа».

Присутні: керівник секретаріату комітету М.Козлов, заступник керівника секретаріату комітету Ф.Гриценко, головні консультанти секретаріату комітету Л.Блищик, М.Андріуца, П.Селецький, Я.Глиняна, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ      

1.Про хід розслідування вбивства 20 липня 2016 року у Києві  журналіста Павла Шеремета.

2. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо державної реєстрації друкованих засобів масової інформації), (реєстр. № 5024 від 12.08.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України).  

3. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (щодо розповсюдження продукції друкованих засобів масової інформації державною мовою), (реєстр. № 1237 від 04.12.2014р., внесений народними депутатами України Ю.Бубликом, О.Осуховським та інш.).

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо пропаганди чи реклами наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів), (реєстр. № 6307 від 06.04.2017р., внесений народним депутатом України Д.Голубовим).

5. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони ввезення на український ринок друкованої продукції з території держави-агресора (реєстр. № 6291 від 05.04.2017р., внесений народними депутатами України В.Кривенком, П.Кишкарем, О.Ляшком та інш.).

6. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поетапної заборони ввезення на територію України видавничої продукції з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України (реєстр. № 6291-1 від 20.04.2017р., внесений народними депутатами України Р.Семенухою, О.Опанасенком).

7. Різне.

 

 

Розпочинаючи засідання Комітету В.Сюмар наголосила, що проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо державної реєстрації друкованих засобів масової інформації), (реєстр. № 5024 від 12.08.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України) та проект Закону про внесення змін до Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» (щодо розповсюдження продукції друкованих засобів масової інформації державною мовою), (реєстр. № 1237 від 04.12.2014р., внесений народними депутатами України Ю.Бубликом, О.Осуховським та інш.) знімаються з порядку денного.

Головуюча також додала, що в різному обговоримо виїзне засідання комітету.

 

          Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

         Слухали: 1. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони ввезення на український ринок друкованої продукції з території держави-агресора (реєстр. № 6291 від 05.04.2017р., внесений народними депутатами України В.Кривенком, П.Кишкарем, О.Ляшком та інш.).

 

 

           Виступили:   КОНДРАТЮК О.К., ШВЕРК Г.А., КЛІМАШЕНКО К.Г.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони ввезення на український ринок друкованої продукції з території держави-агресора (реєстр. № 6291 від 05.04.2017р., внесений народними депутатами України В.Кривенком, П.Кишкарем, О.Ляшком та інш.), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань культури і духовності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони ввезення на український ринок друкованої продукції з території держави-агресора (реєстр. № 6291 від 05.04.2017р., внесений народними депутатами України В.Кривенком, П.Кишкарем, О.Ляшком та інш.) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

         Рішення прийнято одноголосно.

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію заступника голови Комітету О.Опанасенка про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поетапної заборони ввезення на територію України видавничої продукції з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України (реєстр. № 6291-1 від 20.04.2017р., внесений народними депутатами України Р.Семенухою, О.Опанасенком).

 

   

     Виступили: СЮМАР В.П., ШВЕРК Г.А., КЛІМАШЕНКО К.Г.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поетапної заборони ввезення на територію України видавничої продукції з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України (реєстр. № 6291-1 від 20.04.2017р., внесений народними депутатами України Р.Семенухою, О.Опанасенком), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань культури і духовності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поетапної заборони ввезення на територію України видавничої продукції з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України (реєстр. № 6291-1 від 20.04.2017р., внесений народними депутатами України Р.Семенухою, О.Опанасенком) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Голосували:  “за” – 12

                         проти – 0

                         утримались - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

        

Слухали: 3. Слухали інформацію секретаря Комітету О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо пропаганди чи реклами наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів), (реєстр. № 6307 від 06.04.2017р., внесений народним депутатом України Д.Голубовим).

 

     Виступили:  СЮМАР В.П., АБДУЛЛІН О.Р.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо пропаганди чи реклами наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів), (реєстр. № 6307 від 06.04.2017р., внесений народним депутатом України Д.Голубовим), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо пропаганди чи реклами наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів чи прекурсорів), (реєстр. № 6307 від 06.04.2017р., внесений народним депутатом України Д.Голубовим) відхилити.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 В.Сюмар наголосила, що чекаємо на журналіста Дмитра Гнапа та проінформувала членів Комітету про виїзне засідання до Донецької області.

 

Після обговорення члени Комітету підтримали пропозицію Ю.Павленка до наступного засідання Комітету підготувати проект рішення по виїзному засіданню включивши такі питання:

 

1.     Про виконання рішення РНБО та рекомендацій Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики щодо нейтралізації (глушіння) сигналу телерадіокомпаній, що транслюються з не підконтрольних в Україні територій Донецької та Луганської областей.

2.     Про встановлення додаткових потужностей для посилення аналогового та цифрового ефірного наземного телевізійного сигналу з метою забезпечення якісного прийому українських телеканалів на території Донецької та Луганської областей.

3.     Про регіональні особливості контенту телерадіомовлення на територіях Донецької та Луганської областей.

4.     Про формування бібліотечок художньої літератури та музичних творів для воїнів АТО.

5.     Про проведення моніторингу друкованих засобів масової інформації на предмет використання їх владними інститутами для самопіару.

 

 

 

Слухали: 4. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про хід розслідування вбивства 20 липня 2016 року у Києві журналіста Павла Шеремета.

 

     Виступили: ШВЕРК Г.А., ЧЕРВАКОВА О.В., АБДУЛЛІН О.Р.,  СЕВРЮКОВ В.В., ПАВЛЕНКО Ю.О., ОНУФРИК Б.С., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ГЛУГОВСЬКИЙ М.В., КОНОНЕНКО В.І., ГНАП Д.В., БАБІНЕЦЬ О., ЛОГІНОВА О.

 

В.Сюмар наголосила, що днями журналісти проекту «Слідство. Інфо» разом із представниками міжнародної мережі OCCRP презентували на українських телеканалах фільм «Вбивство Павла», в якому оприлюднили деякі обставини злочину, що не були, на їхню думку, взяті до уваги слідчими. Ця подія сколихнула суспільство та привернула його увагу до «провисання» розслідування.

Голова Комітету Вікторія Сюмар подякувала авторам стрічки, зокрема присутнім на засіданні Комітету журналістам Дмитрові Гнапу, Олені Бабінець та Олені Логіновій, за висококласну роботу, яка стимулюватиме діяльність силових структур, об’єднаних у рамках міжвідомчої слідчої групи, що працює над розкриттям цього злочину. Вона зауважила, що результати розслідування наразі могли бути іншими, якби силовики не ігнорували зусилля журналістів і тісніше співпрацювали з авторами фільму. Комітет, на переконання В.Сюмар, може стати майданчиком для налагодження такої конструктивної співпраці.

Голова Комітету поінформувала присутніх, що міжвідомча слідча група перевіряє оприлюднені у фільмі факти і до завершення цієї перевірки представники Міністерства внутрішніх справ України не готові доповідати Комітету. Цією ж причиною пояснили неучасть у засіданні Комітету представників Генеральної прокуратури України.

Присутні на Комітеті заступник голови СБУ Михайло Глуговський зауважив, що СБУ самостійно не веде розслідування і залучена до нього в рамках міжвідомчої слідчої групи. Відповідно до вимог процесуального законодавства він не може надавати інформацію щодо ходу розслідування, оскільки це прерогатива слідчого.

Відтак Комітет обмежився заслуховуванням інформації журналістів, які налаштовані на співпрацю з правоохоронними органами заради досягнення результату.

Депутати підтримали Дмитра Гнапа, який заявив, що готовий заради розкриття вбивства колеги набути процесуального статусу свідка, утриматись від розголошення таємниць слідства.

 Обмінявшись думками, члени Комітету вирішили за кілька тижнів повернутися до цього питання і заслухати повноцінний звіт силовиків.

 

 

Стенограма засідання комітету додається.

 

 

        

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР

 

        

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК