Протокол № 66 від 12.04.2017

Комітет
12 квітня 2017, 17:15

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                66

 

                                                                                          12        квітня            17    

 

 

                                                                  вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                                   о 14 год. 30 хв.

 

 

          Головує:   перший заступник Голови Комітету ЧЕРВАКОВА О.В.

 

          Присутні народні депутати України: СОЧКА О.О., ОНУФРИК Б.С., ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., ОПАНАСЕНКО О.В., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., КОНДРАТЮК О.К., ВИСОЦЬКИЙ С.В., СТЕЦЕНКО Д.О.

 

           Відсутні народні депутати України:  СЮМАР В.П., АБДУЛЛІН О.Р.

 

На засідання запрошені:   Сивак Оксана Василівна – заступник Міністра охорони здоров’я з питань європейської інтеграції; Тарабукін Олексій Юрійович – головний спеціаліст сектору правової та законопроектної роботи Міністерства інформаційної політики України; Дяченко Олександр – начальний юридичного відділу Української асоціації видавців періодичної преси; Коваль Ігор Валентинович – директор Асоціації «Індустріальний Телевізійний Комітет»; Большакова Ольга Юріївна – голова правління Громадської організації «Східно-Європейський інститут права»; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа»; Головенко Роман Богданович - керівник правових проектів ГО «Інститут масової інформації».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, головні консультанти секретаріату комітету Л.Блищик, Я.Глиняна, П.Селецький, М.Андріуца, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ                     

 

 1. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо уточнення терміну «музичні твори» вітчизняного походження), (реєстр. № 5503 від 08.12.2016р., внесений народним депутатом України М.Скориком).                            

2.  Проект Закону про внесення зміни до статті 21 Закону України «Про рекламу» (реєстр. № 6173 від 10.03.2017р., внесений Кабінетом Міністрів України).                     

3. Проект Закону про забезпечення прозорості у видобувних галузях (реєстр. № 6229 від 23.03.2017р., внесений народними депутатами України О.Бєльковою, А. Євлаховим, О.Домбровським, Г.Шверком та іншими).                       

4. Проект Закону про лікарські засоби (реєстр. № 2162-д від 15.04.2016р., внесений народними депутатами України О.Богомолець, О.Мусієм, А.Шипком, І.Шурмою та інш.).

5. Різне.

           

 

О.Червакова запропонувала в різному обговорити питання про проведення комітетських слухань на тему: «Реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації, досвід, перешкоди, рішення».

Затвердити Рекомендації Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики щодо застосування окремих положень законодавства України стосовно права народного депутата України на безкоштовні виступи в ефірі ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та його регіональних філіях (які були розіслані та погоджені членами Комітету 6 квітня ц.р.).

О.Червакова наголосила, що Ю.Павленко доповість про проведення виїзного засідання до Донецької та Луганської областей.

Головуюча також додала, що розглянемо питання про нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України працівників секретаріату комітету.

 

          Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

 

         Слухали: 1. Слухали інформацію першого заступника голови комітету О.Червакової про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо уточнення терміну «музичні твори» вітчизняного походження), (реєстр. № 5503 від 08.12.2016р., внесений народним депутатом України М.Скориком).                                                    

            Виступили:  СЕВРЮКОВ В.В., КОНДРАТЮК О.К., ОНУФРИК Б.С., ВИСОЦЬКИЙ С.В., ПАВЛЕНКО Ю.О.

 

    Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо уточнення терміну «музичні твори» вітчизняного походження), (реєстр. № 5503 від 08.12.2016р., внесений народним депутатом України М.Скориком), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо уточнення терміну «музичні твори» вітчизняного походження), (реєстр. № 5503 від 08.12.2016р., внесений народним депутатом України М.Скориком) відхилити.

 

Голосували:  “за” – 10

                         проти – 0

                         утримались - 1

 

         Рішення прийнято.

 

 

 

Слухали: 2. Слухали інформацію секретаря Комітету О.Кондратюк про проект Закону про внесення зміни до статті 21 Закону України «Про рекламу» (реєстр. № 6173 від 10.03.2017р., внесений Кабінетом Міністрів України).                     

 

     Виступили: СЕВРЮКОВ В.В., ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., ОНУФРИК Б.С., ПАВЛЕНКО Ю.О., ОПАНАСЕНКО О.В.,  СИВАК О.В., ДЯЧЕНКО О., БОЛЬШАКОВА О.Ю.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про внесення зміни до статті 21 Закону України «Про рекламу» (реєстр. № 6173 від 10.03.2017р., внесений Кабінетом Міністрів України), Комітет вирішив:                     

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про внесення зміни до статті 21 Закону України «Про рекламу» (реєстр. № 6173 від 10.03.2017р., внесений Кабінетом Міністрів України) прийняти за основу.                     

 

 

 

Голосували:  “за” – 10

                         проти – 0

                         утримались - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

         Слухали: 3. Слухали інформацію члена Комітету Г.Шверка про проект Закону про забезпечення прозорості у видобувних галузях (реєстр. № 6229 від 23.03.2017р., внесений народними депутатами України О.Бєльковою, А. Євлаховим, О.Домбровським, Г.Шверком та іншими).                       

 

     Виступили:   ЧЕРВАКОВА О.В., ОНУФРИК Б.С.

 

Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону про забезпечення прозорості у видобувних галузях (реєстр. № 6229 від 23.03.2017р., внесений народними депутатами України О.Бєльковою, А. Євлаховим, О.Домбровським, Г.Шверком та іншими), Комітет вирішив:

                       

запропонувати Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про забезпечення прозорості у видобувних галузях (реєстр. № 6229 від 23.03.2017р., внесений народними депутатами України О.Бєльковою, А. Євлаховим, О.Домбровським, Г.Шверком та іншими) в частині, яка стосується предмету відання нашого Комітету прийняти за основу.

 

Голосували:  “за” – 10

                         проти – 0

                         утримались - 1

 

Рішення прийнято.

 

 

         Слухали: 4. Слухали інформацію секретаря Комітету О.Кондратюк про проект Закону про лікарські засоби (реєстр. № 2162-д від 15.04.2016р., внесений народними депутатами України О.Богомолець, О.Мусієм, А.Шипком, І.Шурмою та інш.).

 

     Виступили:  ЧЕРВАКОВА О.В.

 

 

Вирішили:

 

         Розглянувши проект Закону про лікарські засоби (реєстр. № 2162-д від 15.04.2016р., внесений народними депутатами України О.Богомолець, О.Мусієм, А.Шипком, І.Шурмою та інш.), Комітет вирішив:

 

запропонувати Комітету з питань охорони здоров’я рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про лікарські засоби (реєстр. № 2162-д від 15.04.2016р., внесений народними депутатами України О.Богомолець, О.Мусієм, А.Шипком, І.Шурмою та інш.) прийняти за основу, а зазначені вади виправити в процесі доопрацювання на етапі другого читання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

Різне.

 

 

О.Червакова наголосила, що є необхідність провести комітетські слухання на тему: «Реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації, досвід, перешкоди, рішення».

Вона додала, що такі слухання можна провести 24 травня 2017 року та запросила членів Комітету підтримати таку пропозицію.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

О.Червакова звернула увагу членів комітету, що до Комітету надійшли звернення від народних депутатів України В.Чумака та О.Кужель з проханням надати роз’яснення щодо застосування окремих положень законодавства України стосовно права народних депутатів України на безкоштовні виступи в ефірі ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та його регіональних філіях.

Після обговорення члени Комітету  вирішили:

 

1. Доручити секретаріату Комітету підготувати відповідні роз’яснення щодо застосування окремих положень законодавства України стосовно права народних депутатів України на безкоштовні виступи в ефірі ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та його регіональних філіях. Затвердити текст роз’яснень на позачерговому засіданні Комітету 13 квітня ц.р. та розмістити на сайті Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

2. Звернутися листом до ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» щодо напрацювання відповідних форматів передач, які б дозволили забезпечити збалансованість представництва політичних сил при обговоренні суспільно важливих проблем.

 

3. Створити робочу групу для напрацювання законодавчих ініціатив про усунення суперечностей між вимогами Закону України «Про статус народного депутата України» та «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо права народних депутатів на безоплатні виступи після отримання роз’яснень від Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України.

 

4. Звернутися до Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України стосовно роз’яснень забезпечення права народних депутатів України на безоплатні виступи в засобах масової інформації.

 

Голосували:  “за” – 7

                         проти – 2

                         утримались - 2

 

Рішення прийнято.

 

 

 

Ю.Павленко  наголосив, що з метою перевірки виконання Рекомендацій Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики органам центральної виконавчої влади, органам місцевого самоврядування щодо невідкладних дій, спрямованих на виправлення ситуації з інформаційною безпекою у Луганській та Донецькій областях, які були затверджені 13 липня 2016р. необхідно провести виїзне засідання Комітету до Донецької та Луганської областей.

 

Після обговорення народні депутати України – члени Комітету вирішили:

 

1.     Провести виїзне засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики в Донецькій області.

2.     З датою виїзного засідання визначитись на позачерговому засіданні Комітету 13 квітня ц.р.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

О.Червакова запропонувала відзначити Почесною Грамотою Верховної Ради України головних консультантів секретаріату Комітету Блищик Лідію Іванівну та Глиняну Яну Андріївну.

 

Члени Комітету вирішили:

 

Звернутися до керівництва Верховної Ради України з проханням нагородити Почесною Грамотою Верховної Ради України головних консультантів секретаріату Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Блищик Лідію Іванівну та Глиняну Яну Андріївну.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

 

         Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

 

Перший заступник

Голови Комітету                                              Ольга ЧЕРВАКОВА   

 

 

        

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК