Комітет закликав наглядову раду Національної суспільної телерадіокомпанії провести прозорий, об’єктивний конкурс з обрання голови правління НСТУ, а також рекомендував парламенту ухвалити у другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації

Комітет
06 квітня 2017, 13:24

Комітет закликав наглядову раду Національної суспільної телерадіокомпанії провести прозорий, об’єктивний конкурс з обрання голови правління НСТУ, а також рекомендував парламенту ухвалити

у другому читанні та в цілому законопроект про внесення змін

до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації

 

 


5 квітня ц.р Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики відреагував на резонансний скандал, який спричинила депутатська фракція Радикальної партії Олега Ляшка рішенням про відкликання з наглядової ради ПАТ «НСТУ» делегованого нею радіожурналіста В’ячеслава Козака, розглянувши це питання у відкритому засіданні за участю членів Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, (відповідальної за формування наглядових органів), медіа експертів, представників громадських організацій, представників офісу Ради Європи в Україні. Депутати вислухали аргументи лідера радикалів Олега Ляшка, члена фракції Андрія Лозового, голови наглядової ради НСТУ Тетяни Лебедєвої, секретаря Вадима Міського, інших учасників дискусії.

 Наглядова рада НСТУ у поширеній заяві оцінила «ротаційні» наміри депутатської фракції Радикальної партії як неприпустимі, такі, що порушують чинне законодавство і мають ознаки політичного тиску.

Солідарність з наглядовою радою в оцінці дій радикалів публічно засвідчили Національна спілка журналістів України, спеціальний представник Генерального секретаря Ради Європи для України у Страсбурзі Режі Брійя, посол Швеції в Україні Мартін Хаґстрьом. Скандал загрожує реальними репутаційними втратами держави у європейських структурах.

Проте лідер фракції Олег Ляшко проблем щодо правомірності заміни В’ячеслава Козака Валентиною Руденко не бачить. Він обґрунтовує рішення фракції  вимогами до члена Наглядової ради, визначеними у статті 9 Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України». У ній, зокрема, сказано, що «членом Наглядової ради НСТУ може бути громадянин України, який має високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет…». Пан Козак, на переконання радикалів, втратив моральне право представляти фракцію у наглядовій раді, оскільки голосував за призначення головою цієї ради Тетяни Лєбедєвої – «представниці олігарха Пінчука» і нібито отримав за це 1000 доларів. Щоправда, жодних доказів корупційних дій В. Козака О. Ляшко не надав.

Опонуючи радикалам, секретар наглядової ради НСТУ Вадим Міський зауважив, що рішення фракції не лише суперечить вимогам Закону, воно небезпечне створенням прецеденту, який може паралізувати діяльність наглядової ради. Де гарантія, що інші фракції також почнуть шукати якісь приводи для заміни своїх представників? – аргументував пан Міський. Він нагадав, що стаття 10 Закону передбачає вичерпний перелік із дев’яти підстав припинення повноважень члена наглядової ради, і наразі жодна з цих підстав не може бути застосована для обґрунтування відкликання В. Козака. Тим паче, що журналіст вирішив не піддаватись тискові і надалі у складі наглядової ради забезпечувати реформи у радійному цеху суспільного мовлення.

Підсумовуючи непросту дискусію, Голова Комітету наголосила, що компромісом у вирішенні означеної проблеми може стати спільне напрацювання нормативних механізмів, які забезпечать право фракцій міняти представників у наглядовій раді шляхом внесення змін до законодавства. Доти ж всі сторони повинні неухильно виконувати чинні норми Закону.

Вікторія Сюмар нагадала присутнім, що за кілька днів, 10 квітня наглядова рада проводитиме вибори голови правління ПАТ «НСТУ» з поміж 8 претендентів, допущених до участі у конкурсі. У зв’язку з цим  запропонувала членам Комітету звернутися до наглядової ради ПАТ «НСТУ» із заявою напуттям - провести чесний,  прозорий, об’єктивний конкурс з обрання голови правління Національної суспільної телерадіокомпаніїі України, від якого  залежатиме успіх головнішої  медіа - реформи  України.  Комітет одноголосно підтримав таку заяву.

Цього ж дня Комітет кілька годин присвятив підготовці до другого читання законопроекту про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації, реєстр. № 5313 від 05.04.2017 року, внесений народними депутатами М.Княжицьким, В.Сюмар та іншими. Депутати в атмосфері дискусій розглянули 159 поправок, поданих суб’єктами права законодавчої ініціативи. За підсумками обговорення поправок Комітет ухвалив рішення - рекомендувати Верховній Раді України прийняти підготовлений  законопроект у другому читанні та в цілому.