Протокол № 64 від 22.03.2017

Комітет
22 березня 2017, 19:45

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                64

 

                                                                                          22        березня            17    

 

 

                                                                  вул. М.Грушевського 26/1, 12-й поверх

 

                                                                   о 14 год. 30 хв.

 

 

 

          Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

          Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., СОЧКА О.О., ОНУФРИК Б.С., ПАВЛЕНКО Ю.О., ШВЕРК Г.А., СЕВРЮКОВ В.В., ОПАНАСЕНКО О.В., АБДУЛЛІН О.Р., БЕНДЮЖЕНКО Ф.В., КОНДРАТЮК О.К., ВИСОЦЬКИЙ С.В.

 

           Відсутні народні депутати України:  СТЕЦЕНКО Д.О.

 

На засідання запрошені:  Корчинська Оксана Анатоліївна – народний депутат України; Лозовой Андрій Сергійович – народний депутат України;   Білоус Микола Андрійович – заступник Голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Шевчук Микола Миколайович – заступник Керівника Апарату Верховної Ради України; Біденко Артем Ігорович – державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Весна Тетяна Леонідівна – заступник керівника Прес-служби Апарату Верховної Ради України; Соцька Алла Миколаївна – заступник завідувача відділу Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України; Кривко Тетяна Олександрівна – перший заступник голови Українського товариства глухих; Котеленець Сергій Володимирович – представник Українського товариства глухих; Горлов Анатолій Федорович – головний редактор газети «Голос України»; Коваль Ігор Валентинович – директор Асоціації «Індустріальний Телевізійний Комітет»; Большакова Ольга Юріївна – голова правління Громадської організації «Східно-Європейський інститут права»; Остапа Світлана Віталіївна – інтернет-видання ГО «Детектор медіа»; Розкладай Ігор Євгенович – юрист Громадської організації «Інститут Медіа Права».

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату комітету Л.Блищик, Я.Глиняна, П.Селецький, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ                     

 

1. Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення доступу до інформації осіб з порушенням слуху (реєстр. № 6031 від 03.02.2017р., внесений Кабінетом Міністрів України).

2. Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо врегулювання розміщення соціальної реклами), (реєстр. № 6135 від 24.02.2017р., внесений народними депутатами України О.Корчинською, І.Мосійчуком, С.Заліщук, Ю.Тимошенком, М.Головком).

3. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках культурної спадщини (реєстр. № 5679 від 19.01.2017р., внесений народними депутатами України І.Подоляк, В.Єленським, М.Княжицьким та ін.).

4. Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення зовнішньої реклами на пам'ятках національного або місцевого значення та в межах зон охорони цих пам'яток, історичних ареалів населених місць (реєстр. № 5679-1 від 31.01.2017р., внесений народним депутатом України С.Тарутою).

           5. Проект Закону про детінізацію ринку азартних ігор та забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов’язань (реєстр. № 4663 від 13.05.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України).

          6. Проект Закону про детінізацію азартних ігор в Україні (реєстр. № 4663-1 від 01.06.2016р., внесений народним депутатом України І.Молотком).

          7.  Про звернення Прес-служби Апарату Верховної Ради України щодо розгляду питання про анулювання картки акредитації журналіста інформаційного агентства «17 канал» Коцаби Р.П.

 8. Про надання роз’яснень щодо права народного депутата України на безкоштовні виступи в ефірі ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та її регіональних філіях.                       

9. Про законодавче регулювання деяких проблемних питань реформування газети «Голос України».

10. Різне.                 

В.Сюмар наголосила, що питання про надання роз’яснень щодо права народного депутата України на безкоштовні виступи в ефірі ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та її регіональних філіях знімається з порядку денного.                        

 

В.Севрюков запропонував розглянути блок питань, що стосується змін до Закону України «Про рекламу».

 

В.Сюмар зазначила, що в різному поінформує членів Комітету про ліквідацію журналу «Віче» та про проект комунікаційної стратегії Верховної Ради України на 2017-2021 роки.

 

          Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

         Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення доступу до інформації осіб з порушенням слуху (реєстр. № 6031 від 03.02.2017р., внесений Кабінетом Міністрів України).                       

 

          Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., ОНУФРИК Б.С., КОНДРАТЮК О.К., СОЧКА О.О., СЕВРЮКОВ В.В., ШВЕРК Г.А., БІЛОУС М.А., КОТЕЛЕНЕЦЬ С.В., СОЦЬКА А.М., КОВАЛЬ І.В., БОЛЬШАКОВА О.Ю.

 

    Вирішили:

 

Розглянувши проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення доступу до інформації осіб з порушенням слуху» (реєстр. № 6031 від 03.02.2017р., внесений Кабінетом Міністрів України), Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поліпшення доступу до інформації осіб з порушенням слуху» (реєстр. № 6031 від 03.02.2017р., внесений Кабінетом Міністрів України) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Голосували:  “за” – 11

                         проти – 0

                         утримались - 1

 

         Рішення прийнято.

Слухали: 2. Слухали інформацію секретаря Комітету О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо врегулювання розміщення соціальної реклами), (реєстр. № 6135 від 24.02.2017р., внесений народними депутатами України О.Корчинською, І.Мосійчуком, С.Заліщук, Ю.Тимошенком, М.Головком).

 

     Виступили: СЮМАР В.П., ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., ОНУФРИК Б.С., ПАВЛЕНКО Ю.О., СОЧКА О.О., СЕВРЮКОВ В.В., ШВЕРК Г.А., АБДУЛЛІН О.Р., КОРЧИНСЬКА О.А., БІДЕНКО А.І.

 

Вирішили:

 

Розглянувши та обговоривши проект Закону про внесення змін до Закону України «Про рекламу» (щодо врегулювання розміщення соціальної реклами), (реєстр. № 6135 від 24.02.2017р., внесений народними депутатами України О.Корчинською, І.Мосійчуком, С.Заліщук, Ю.Тимошенком, М.Головком), члени Комітету запропонували О.Корчинській та авторському колективу  відкликати законопроект з тим, щоб оперативно доопрацювати його з урахуванням пропозицій членів Комітету та повторно внести на розгляд парламенту.

 

 

         Слухали: 3. Слухали інформацію секретаря Комітету О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках культурної спадщини (реєстр. № 5679 від 19.01.2017р., внесений народними депутатами України І.Подоляк, В.Єленським, М.Княжицьким та ін.).

 

     Виступили:  СЮМАР В.П., ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А.

 

Вирішили:

 

Після обговорення проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках культурної спадщини (реєстр. № 5679 від 19.01.2017р., внесений народними депутатами України І.Подоляк, В.Єленським, М.Княжицьким та ін.) народні депутати України – члени Комітету підтримали ініціативу О.Кондратюк звернутися до Голови верховної Ради України Андрія Парубія з проханням визначити Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики головним у підготовці зазначеного законопроекту до розгляду в першому читанні.      Відповідний лист скерувати до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який наразі є головним.

 

         Слухали: 4. Слухали інформацію секретаря Комітету О.Кондратюк про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення зовнішньої реклами на пам'ятках національного або місцевого значення та в межах зон охорони цих пам'яток, історичних ареалів населених місць (реєстр. № 5679-1 від 31.01.2017р., внесений народним депутатом України С.Тарутою).

 

     Виступили:  СЮМАР В.П., ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А.

 

Вирішили:

 

Після обговорення проекту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони розміщення зовнішньої реклами на пам'ятках національного або місцевого значення та в межах зон охорони цих пам'яток, історичних ареалів населених місць (реєстр. № 5679-1 від 31.01.2017р., внесений народним депутатом України С.Тарутою)  члени Комітету підтримали ініціативу О.Кондратюк звернутися до Голови верховної Ради України Андрія Парубія з проханням визначити Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики головним у підготовці зазначеного законопроекту до розгляду в першому читанні. Відповідний лист скерувати до Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, який наразі є головним.

 

         Слухали: 5. Слухали інформацію секретаря Комітету О.Кондратюк про   проект Закону про детінізацію ринку азартних ігор та забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов’язань (реєстр. № 4663 від 13.05.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України).                        

 

     Виступили:  СЮМАР В.П.

 

Вирішили:

 

     Розглянувши проект Закону про детінізацію ринку азартних ігор та забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов’язань (реєстр. № 4663 від 13.05.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України), Комітет вирішив:

 

     запропонувати Комітету з питань податкової та митної політики рекомендувати Верховній раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про детінізацію ринку азартних ігор та забезпечення доходами бюджету з метою виконання соціальних зобов’язань (реєстр. № 4663 від 13.05.2016р., внесений Кабінетом Міністрів України) повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

         Слухали: 6. Слухали інформацію секретаря Комітету О.Кондратюк про   проект Закону про детінізацію азартних ігор в Україні (реєстр. № 4663-1 від 01.06.2016р., внесений народним депутатом України І.Молотком).

 

     Виступили:  СЮМАР В.П.

 

Вирішили:

 

         Розглянувши проект Закону про детінізацію азартних ігор в Україні (реєстр. № 4663-1 від 01.06.2016р., внесений народним депутатом України І.Молотком), Комітет вирішив:

 

     запропонувати Комітету з питань податкової та митної політики рекомендувати Верховній раді України за результатами розгляду у першому читанні проект Закону про детінізацію азартних ігор в Україні (реєстр. №4663-1 від 01.06.2016р., внесений народним депутатом України І.Молотком), повернути суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

         Слухали: 7. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про звернення Прес-служби Апарату Верховної Ради України щодо розгляду питання про анулювання картки акредитації журналіста інформаційного агентства «17 канал» Коцаби Р.П.

 

     Виступили: ВИСОЦЬКИЙ С.В., ОНУФРИК Б.С., ШВЕРК Г.А., ЧЕРВАКОВА О.В., КОНДРАТЮК О.К., ВЕСНА Т.Л., РОЗКЛАДАЙ І.Є., БОЛЬШАКОВА О.В.

 

Вирішили:

 

Заслухавши заступника Керівника Прес-служби Апарату Верховної Ради України Тетяну Весну щодо анулювання картки акредитації журналіста інформаційного агентства «17 канал» Коцаби Руслана Петровича члени Комітету відзначили.

 

1. Комітет стурбований тим, що значна частина акредитованих у Верховній Раді України представників засобів масової інформації (понад 4000) на справді не є журналістами і використовують акредитацію для вирішення особистих питань.

2. Члени Комітету підтримали створення Громадської ради при Прес-службі Верховної Ради України, яка співпрацює з Прес-службою у питаннях що стосуються акредитації та інших аспектів роботи журналістів у парламенті.

3. На одному із засідань розглянути зміни до Положення про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України.

4. Звернутися до Служби безпеки України про перевірку акредитованих засобів масової інформації при Верховній Раді України щодо ймовірності антиукраїнських публікацій, в тому числі інформаційного агентства «17 канал».

5. Члени Комітету висловилися за те, щоб Прес-служба Апарату Верховної Ради України утрималася від надання акредитації журналісту інформаційного агентства «17 канал» Коцабі Руслану Петровичу у зв’язку з його поведінкою в парламенті.

 

 

         Слухали: 8. Слухали інформацію голови Комітету В.Сюмар про законодавче регулювання деяких проблемних питань реформування газети «Голос України».

 

     Виступили: ЧЕРВАКОВА О.В., ШВЕРК Г.А., ОНУФРИК Б.С.,  ГОРЛОВ А.Ф.

 

Доповідаючи це питання головний редактор газети Верховної Ради України «Голос України» А.Горлов наголосив, що відбулися збори трудового колективу «Голос України». На зборах наголошувалось на тому, щоб звернутися до Верховної Ради України з пропозицією виключити з процесу реформування газету «Голос України» та її редакцію. А також подати Верховній Раді України пропозицію стосовно пріоритетного права на визначення способу реформування. Визначити, що у разі, якщо не буде виключено газету «Голос України» та її редакцію з процесу реформування, реформування друкованого засобу масової інформації газети «Голос України» та її редакції здійснюватиметься у спосіб, передбачений п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації»: вихід Верховної Ради України із складу засновників  газети «Голос України» та її редакції з перетворення редакції членами її трудового колективу у суб’єкт господарювання із збереженням назви, цільового призначення, мови видання і тематичної спрямованості газети «Голос України».

 

В.Сюмар зазначила, що це питання потребує ретельного опрацювання як з точки зору внесення змін до чинного законодавства так і фактично майбутнього газети «Голос України». Вона додала що необхідно провести консультації з парламентським фракціями і групами у Верховній Раді України.

 

 

 

 

Різне.

 

В.Сюмар зазначила, що на засіданні присутній заступник Керівника Апарату Верховної Ради України М.Шевчук, який поінформує про ситуацію з журналом «Віче».

М.Шевчук доповів, що після ухвалення парламентом Постанови «Про вихід Верховної Ради України із засновників редакції журналу "Віче"» з редакції 1 лютого 2017 року звільнилися всі працівники, але видання не закрите тому що у «Віче» накопичилися борги по зарплаті.

Після обговорення члени Комітету вирішили підготувати Постанову Верховної Ради України «Про ліквідацію парламентської журналу «Віче».

 

 

В.Сюмар наголосила, що на наступному засіданні Комітету розглянемо проект комунікаційної стратегії Верховної Ради України на 2017-2021 роки.

 

 

 

         Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР   

 

 

        

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК