Протокол № 61 від 22.02.2017

Комітет
22 лютого 2017, 19:00

 

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики

 

 

 

                                                                                                61

 

                                                                                            22        лютого            17    

 

 

                                                                  вул. М.Грушевського 18/2, кімн. № 11

 

                                                                   о 14 год. 30 хв.

 

 

          Головує:   Голова Комітету СЮМАР В.П.

 

          Присутні народні депутати України: ЧЕРВАКОВА О.В., СОЧКА О.О., ОПАНАСЕНКО О.В., ОНУФРИК Б.С., СТЕЦЕНКО Д.О., ПАВЛЕНКО Ю.О., АБДУЛЛІН О.Р.

 

           Відсутні народні депутати України: КОНДРАТЮК О.К., ВИСОЦЬКИЙ С.В.

 

На засідання запрошені:  Шверк Григорій Аронович – народний депутат України; Севрюков Владислав Володимирович – народний депутат України; Данілін Владислав Юрійович – народний депутат України; Стець Юрій Ярославович – Міністр інформаційної політики України; Наливайко Олег Ігорович – Голова Державного комітету телебачення і радіомовлення України; Артеменко Юрій Анатолійович – Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Герасим’юк Ольга Володимирівна – перший заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Фещук Уляна Юріївна – заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Ільяшенко Олександр Борисович – відповідальний секретар Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Костинський Сергій Анатолійович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Черниш Олег Миколайович – член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Біденко Артем Ігорович – державний секретар Міністерства інформаційної політики України; Сасько Євген Олександрович – начальник управління інформаційно-психологічних операцій – заступник командира в/ч А0987, підполковник; Артюх Сергій Олексійович – начальник відділу зв’язку та інформаційних систем штабу в/ч А0987, полковник; Соколов Костянтин Олександрович – начальник управління інформаційних технологій Міністерства оборони України, полковник; Гаврилюк Оксана Василівна – начальних управління комунікацій та преси Міністерства оборони України, полковник; Мотузяник Олександр Анатолійович – заступник начальника управління комунікацій та преси Міністерства оборони України, полковник; Богданов Олександр Миколайович – в.о. генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення; Дейко Володимир Васильович – директор департаменту Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення; Макарчук Сергій Миколайович – заступник керівника Служби з питань інформаційної безпеки Ради національної безпеки і оборони України; Головенко Роман Богданович – керівник правових проектів ГО «Інститут масової інформації; Клітна Наталія Іванівна – віце-президент Асоціації правовласників та постачальників контенту; Закусило Мар’яна  – заступниця шеф-редактора з інформаційної політики інтернет-видання ГО «Детектор медіа».

 

Присутні: завідувач секретаріату комітету М.Козлов, заступник завідувача секретаріату комітету Ф.Гриценко; головні консультанти секретаріату комітету Л.Блищик, Я.Глиняна, П.Селецький, С.Самойленко.

 

Ведеться стенограма та аудіозапис засідання.

 

ПОРЯДОК  ДЕННИЙ

          

1. Про розгляд Звіту Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2016 рік.

7. Різне.

 

 

Відкриваючи засідання Комітету В.Сюмар наголосила, що сьогодні пропонується дві частини порядку денного. У першій закритій частині заслухаємо інформацію про ситуацію з мовленням в зоні АТО та щодо стану інформаційної безпеки. У другій - Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2016 рік та доопрацьований проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації (реєстр. № 5313).

 

          Порядок денний зі змінами затверджено одноголосно.

 

 

Закрита частина засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики.

 

        

Народний депутат України О.Абдуллін залишив засідання Комітету.

 

 

    

                                                          о 16 год. 30 хв.

 

 

         Слухали: 1. Слухали інформацію Голови Комітету В.Сюмар про Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2016 рік.

 

          Виступили: ПАВЛЕНКО Ю.О., СЮМАР В.П., ЧЕРВАКОВА О.В., ОПАНАСЕНКО О.В., СЕВРЮКОВ В.В., АРТЕМЕНКО Ю.А., ФЕЩУК У.Ю., ГЕРАСИМЮК О.В., КОСТИНСЬКИЙ С.А., ПОПОВА Т.

 

    Розпочинаючи другу частину засідання Комітету В.Сюмар запросила до слова Голову Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Артеменка Юрія Анатолійовича.

    

    Доповідаючи Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Ю.Артеменко зазначив, що у цьогорічному звіті особлива увага приділена захисту інформаційного простору нашої держави, посиленню ролі Суспільного телебачення та радіомовлення (зокрема – в питаннях забезпечення цілодобового мовлення), збільшенню частки україномовного контенту, здійсненню моніторингу дотримання мовних квот, застосуванню санкцій, вжитих щодо порушників українського медіа-законодавства.

   Виступаючий, серед іншого, наголосив на необхідності якнайскорішого прийняття нового закону про аудіовізуальні послуги, який сповна відповідав би новим умовам, що склалися на ринку, та забезпечив би ефективніше реагування на виклики сучасності.

 

         В процесі обговорення звіту народні депутати України висловили свої зауваження щодо його збалансованості та відповідності вимогам законодавства, поділилися думками щодо подальших кроків, до яких спонукає його аналіз (зокрема – в частині імплементації норм європейського медіа-законодавства), торкнулися деяких наболілих питань медіа-сфери. Зокрема, йшлося про перехід на цифрове мовлення, становлення сучасної та ефективної системи телебачення і радіо для дітей та юнацтва, умови блокування шкідливого контенту, забезпечення планомірного зростання частки державної української мови та розвитку мовлення громад, переоформлення ліцензії іномовлення України, тощо.

Вирішили:

 

         Розглянувши Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2016 рік, Комітет вирішив:

 

рекомендувати Верховній Раді України Звіт Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення за 2016 рік взяти до відома.

 

Рішення прийнято одноголосно.

 

 

В.Сюмар наголосила, що доопрацьований проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації (реєстр. № 5313) розглянемо завтра на засіданні Комітету.

 

 

 

         Стенограма засідання Комітету додається.

 

 

        

 

 

 

Голова Комітету                                              Вікторія СЮМАР   

 

 

        

 

 

 

Секретар Комітету                                          Олена КОНДРАТЮК