Законопроект 5130 висновок Комітету

Комітет
19 жовтня 2016, 17:15

 

 

Комітет Верховної Ради України

з питань соціальної політики,

зайнятості та пенсійного забезпечення

 

На виконання доручення Голови Верховної Ради України А. Парубія від 19 вересня 2016 року Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на своєму засіданні 19 жовтня 2016 року (протокол № 55) розглянув, в частині, що належить до предмету відання Комітету, положення проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (реєстр.№ 5130 від 15.09.2016). Ця урядова ініціатива подана «з метою створення умов для стабілізації фінансового стану держави та удосконалення окремих положень соціальної політики».

У частині, що стосується предмету відання Комітету, законопроектом пропонується внести зміни до частини другої статті 11 Закону України «Про інформацію», доповнивши її абзацом такого змісту:

«Міністерство фінансів України під час здійснення повноважень з контролю за дотриманням бюджетного законодавства в частині моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат не потребує згоди фізичних осіб на отримання та обробку персональних даних».

Члени Комітету не поділяють урядового підходу до правого регулювання відповідних відносин та вважають запропоновані зміни до Закону України «Про інформацію» намаганням звуження конституційних прав громадян. Водночас Комітет підтримав висновок науково-експертного підрозділу Апарату Верховної Ради України, що згадана пропозиція не узгоджується з одним із основних принципів регулювання інформаційних відносин, а саме з принципом захищеності особи від втручання в її особисте та сімейне життя (ст. 2 Закону України «Про інформацію»), та не враховує вимоги цього Закону, згідно з якими інформація про фізичну особу є конфіденційною і може поширюватися тільки за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов (ч. 2 ст. 21 Закону України «Про інформацію»).

З огляду на це Комітет пропонує Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні повернути законопроект суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання для виключення пункту 22 з тексту законопроекту.

 

 

Перший заступник Голови Комітету                                    Ольга Червакова